ȘOC! Citiți cine sunt șefii care condamnă protestele magistraților! SLUGILE Puterii: apropiaţi ai şefei CSM, soţii de pesedişti, magistrați cu probleme de integritate!
ȘOC! Citiți cine sunt șefii care condamnă protestele magistraților! SLUGILE Puterii: apropiaţi ai şefei CSM, soţii de pesedişti, magistrați cu probleme de integritate! 30 de şefi de Curţi de apel din ţară au condamnat astăzi protestele din Justiţie. Ieri, 30 de şefi de Tribunale au cerut CSM să oprească protestele judecătorilor şi procurorilor. Listele cu cei 60 de şefi de instanţe care condamnă protestele conţin însă nume interesante, dezvăluie G4Media.ro .
Unii dintre ei sunt numiţi de Secţia pentru judecători a CSM în urma unor concursuri în care comisiile de examinare au fost desemnate tot de către Secţie. De exemplu, şefii de la Curţile de Apel Alba Iulia şi Constanţa, judecătorii Liviu Gheorghe Odagiu şi Marius Cristian Epure. Informaţia este publică, pe site-ul CSM.
Alţii sunt interimari numiţi direct de Secţia pentru judecători a CSM. De exemplu, potrivit site-ului CSM, şefele de la CA Braşov, Elena Barbu şi Nicoleta Hădăreansau Petrică Gudac, şeful Tribunalului Teleorman din fieful lui Liviu Dragnea.
De subliniat că, după modificările la legile Justiţiei operate anul trecut de către PSD-ALDE, întreaga carieră a judecătorilor (numirea în funcţia de conducere, sancţionarea, revocarea) este gestionată de Secţia pentru judecători a CSM.
Secţia este dominată de actuala şefă a Consiliului, judecătoarea Lia Savonea, reprezentantă a reţelelor vechi din Justiţie apropiate de PSD, potrivit surselor G4Media.ro din magistratură. De exemplu, soţul ei, avocatul Mihai Savonea, a fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie în două dosare penale.
Alţi semnatari anti-protestele din Justiţie sunt consideraţi în sistem drept apropiaţi ai Liei Savonea. De exemplu, Erica Nistor, preşedintele CA Timişoara, cea care a candidat în tandem cu Savonea la alegerile pentru Consiliu, potrivit surselor G4media.
Printre semnatari sunt şi judecătoare soţii de pesedişti, cum ar fi Andra Corina Botez, preşedintele CA Ploieşti, sau magistraţi cu probleme de integritate în trecut, precum Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi, cel căruia baronul PSD Adrian Duicu îi solicita consultaţii juridice, potrivit dosarului penal de la instanţă.
Trebuie precizat că cei 60 de şefi de instanţe vorbesc în nume propriu, nu în numele adunările generale ale instanţelor. Vezi mai jos pe larg cine sunt şefii de instanţe care au semnat împotriva protestelor din magistratură.
Unul dintre semnatarii scrisorii anti-proteste este judecătorul Liviu Gheorghe Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, numit în funcţia de conducere pe 1 ianuarie 2019 ca urmare a unui concurs organizat de Secţia pentru judecători a CSM. La fel, vicepreşedintele Emil-Adrian Hancaş, semnatar şi el al scrisorii anti-proteste. Potrivit site-ului CSM, în aprilie anul trecut, judecătorul Odagiu a fost numit interimar la şefia CA Alba Iulia, pentru 6 luni, de către Secţia pentru judecători a CSM.
La fel judecătoarele Elena Barbu, președintele Curții de Apel Brașov şi Nicoleta Hădărean, vicepreședintele aceleaşi Curți. Interimatul lor în aceste poziţii a fost prelungit cu încă 6 luni de Secţia pentru judecători controlată de Lia Savonea, în ianuarie 2019. Judecătoarea Barbu îi ţine locul Margaretei Ţânţ, membru CSM şi aliată cu Savonea în Consiliu.
Şefa CA Timişoara, Erica Nistor, a candidat în tandem pentru un post de membru CSM cu judecătoarea Lia Savonea, însă a câștigat doar ultima dintre ele, potrivit surselor G4Media.ro. Erica Nistor a fost naşa de cununie a judecătoarei Alexandra Rus de la Înalta Curte, alături de Alina Ghica, vicepreşedinte al Curţii de apel Bucureşti. În Ardeal se obișnuiește să fie două perechi de nași, potrivit aceloraşi surse.
Pe lista semnatarilor anti-proteste este de altfel şi Alina Ghica, judecătoarea care a anulat completurile de 5 judecători din 2018 de la Instanţa supremă şi o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum. Ea ocupă postul de vicepreşedinte al CAB cu delegaţie. Potrivit site-ului CSM, interimatul ei a fost prelungit de Secţia pentru judecători a CSM, pentru încă 6 luni, începând cu 21 februarie 2019.
Împotriva protestelor a semnat şi Elisabeta Roşu, preşedinte interimar la CAB, în locul Liei Savonea, care acum este şefa CSM. Interimatul judecătoarei Roşu a fost prelungit de Secţia pentru judecători a CSM, pentru încă 6 luni, începând cu 7 ianuarie 2019, potrivit site-ului CSM.
De altfel, judecătoarele Erica Nistor şi Elisabeta Roşu au făcut parte din comisia de examinare care au picat-o pe judecătoarea Alina Palancanu de la şefia Tribunalului Neamţ, după ce aceasta a patricipat la protestele împotriva modificărilor PSD-ALDE la legile Justiţiei şi au promovat-o pe Cristina Florea, o apropiată a Gabrielei Baltag, membru CSM şi aliată cu Lia Savonea. Vezi aici.
Pe lista şefilor anti-proteste este şi Andreea Ciucă de la Curtea de apel Târgu Mureş. Ea este şi preşedinte la Asociaţia magistraţilor, una dintre asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor care au participat la şedinţa de la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Tudorel Toader, pe tema OUG 7.
Un alt semnatar este Adina Ponea, preşedintele CA Craiova. Potrivit surselor g4media, este sora lui Ştefan Ponea, fostul şef al IPJ Mehedinţi arestat în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, fostul baron local PSD. Judecătoarea Ponea a fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, adică locul unde Duicu a câştigat procesul de incompatibilitate cu ANI. Fratele judecătoarei, poliţistul Ştefan Ponea, este acuzat tocmai că l-ar fi ajutat pe Duicu să scape de procesul cu ANI şi, în schimb, ar fi primit o avansare în funcţie la Bucureşti.
Președintele Curții de Apel Constanța, judecătorul Marius Cristian Epure, şi vicepreşedintele Cristina Eleni Marcu, au semnat şi ei scrisoarea anti-proteste. Epure a fost numit în funcţie pe 1 ianuarie acest an ca urmare a unui concurs organizat de Secţia pentru judecători a CSM, iar interimatul judecătoarei Marcu a fost prelungit de aceeaşi Secţie pe 21 ianuarie. Cei doi şefi ai CA Constanţa au mai avut în trecut poziţii pro-Lia Savonea.
Noul preşedinte al CA Ploieşti, Andra Corina Botez, a semnat şi ea lista. Ea a câştigat postul în decembrie 2018 ca urmare a unui concurs organizat de Secţia pentru judecători a CSM. Este soţia avocatului George Botez, consilier local din partea PSD, potrivit informaţiilor din surse publice (declaraţii de avere, site-ul primăriei Ploieşti, presă locală).
Pe lista cu şefii de tribunale se află şi Daniela Matache, preşedintele Tribunalul Vrancea. Ea este soţia lui Iulian Ghiocel Matache, fost ministru PSD al Transporturilor, omul lui Marian Oprişan, potrivit presei locale.
Semnatar anti-proteste este şi Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi, fost membru CSM, cunoscut publicului larg din dosarul Duicu. Norel Popescu este judecătorul pe care fostul baron PSD Adrian Duicu îl suna să îi ceară consultaţii juridice.
Un alt semnatar anti-proteste, care are şi probleme de integritate, este şi Laura Sarcină, vicepreşedintele Tribunalului Gorj. Ea este soţia omului de afaceri gorjean Nicu Sarcină. Potrivit unui clip DGA (Direcţia generală anticorupţie a MAI), Nicu Sarcină a încercat să mituiască poliţiştii care l-au oprit în trafic, chiar sub privirile soţiei sale judecătoare.
Şi Petrică Gudac, preşedintele Tribunalului Teleorman, condamnă protestele din Justiţie. Potrivit site-ului CSM, el a fost numit şef interimar la Tribunalul din fieful lui Dragnea de către Secţia pentru judecători a PSD, pentru 6 luni, începând cu 1 ianuarie 2019.
Un alt semnar anti-proteste este judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş. Ea s-a remarcat prin mesajele de pe Facebook împotriva aşa ziselor abuzuri ale procurorilor şi a „falşilor apostoli ai luptei anticorupţie”. Ea a exprimat poziţii pro-Secţia de anchetare a magistraţilor.
Vezi mai jos cele două liste pe larg. Lista semnatarilor anti-proteste din Justiţie şefi de tribunale:
Szep Otto Sandor – președinte Tribunalul Arad
Flavius Bradin – vicepresedinte Tribunalul Arad
Mariana Vârgă – vicepreședinte, cu atribuții de președinte Tribunalul Argeș
Ciprian Tița – președinte Tribunalul Specializat Argeș
Ioana Liliana Pocovnicu – președinte Tribunalul Bacău
Carmen Domocoș – președinte Tribunalul Bihor
Liliana Elisabeta Preda – președinte Tribunalul Bistrița-Năsăud
Ildiko Simionescu -vice președinte Tribunalul Bistrița-Năsăud
Mihaela Ungureanu – președinte Tribunalul Botoșani
Cristina Gabriela Ciolacu – vicepreședinte Tribunalul Brașov
Adriana Nicolae – presedinte Tribunalul Buzau
Petru Juca – președinte Tribunalul Caraș-Severin
Cornelia Iordache – președinte Tribunalul Călărași
George Șerban – vicepreședinte Tribunalul Călărași
Viorel Gheorghe – președinte Tribunalul Constanța
Dragoș Popoiag – președinte Tribunalul Dâmbovița
Robert George Florea – președinte Tribunalul Galați
Adriana Pencea – președinte Tribunalul Giurgiu
Gheorghe Radu – președinte Tribunalul Gorj
Laura Sarcină – vicepreședinte Tribunalul Gorj
Lorena Tarlion – președinte Tribunalul Iași
Loredana Geanina Antonescu – președinte Tribunalul Ilfov
Norel Popescu – președinte Tribunalul Mehedinți
Crina Mihaela Letea – președinte Tribunalul Prahova
Liliana Oprea – presedinte Tribunalul Olt
Petrică Gudac – președinte Tribunalul Teleorman
Adriana Stoicescu – președinte Tribunalul Timiș
Mugurel Adrian Gheorghiță – președinte Tribunalul Vâlcea
Daniela Matache – președinte Tribunalul Vrancea
Dinu Jelea – vicepreședinte Tribunalul Vrancea
Lista semnatarilor anti-proteste din Justiţie şefi de curţi de apel:
Judecător Liviu Gheorghe Odagiu – președintele Curții de Apel Alba Iulia
Judecător Aurelian Gheorghe Mocan – vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia
Judecător Adrian Emil Hancaș – vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia
Judecător Loredana Albescu – președintele Curții de Apel Bacău
Judecător Maria Violeta Chiriac – vicepreșdintele Curții de Apel Bacău
Judecător Elena Barbu – președintele Curții de Apel Brașov
Judecător Nicoleta Hădărean – vicepreședintele Curții de Apel Brașov
Judecător Elisabeta Roșu – președintele Curții de Apel București
Judecător Luminița Criștiu-Ninu – vicepreședintele Curții de Apel București
Judecător Alina Nicoleta Ghica – vicepreședintele Curții de Apel București
Judecător Elena Raluca Costache – vicepreședintele Curții de Apel București
Judecător Marius Cristian Epure – președintele Curții de Apel Constanța
Judecător Eleni Cristina Marcu – vicepreședintele Curții de Apel Constanța
Judecăto Adina Ponea – președintele Curții de Apel Craiova
Judecăto Anamaria Cercel – vicepreședintele Curții de Apel Craiova
Judecător Cosmin-Răzvan Mihăilă – președintele Curții de Apel Galați
Judecător Cristina Truțescu – președintele Curții de Apel Iași
Judecător Laura Baican – președintele Curții de Apel Oradea
Judecător Loreley Mirea – vicepreședintele Curții de Apel Oradea
Judecător Marius Gabriel Săndulescu – președintele Curții de Apel Pitești
Judecător Andra Corina Botez – președintele Curții de Apel Ploiești
Judecător Paul Fratilescu – vicepreședintele Curții de Apel Ploiești
Judecător Ioana Cîrstea Stoenac – vicepreședintele Curții de Apel Ploiești
Judecător Maria Andrieș – președintele Curții de Apel Suceava
Judecător Cristinel Grosu – vicepreședintele Curții de Apel Suceava
Judecător Andreea Ciucă – președintele Curții de Apel Târgu-Mureș
Judecător Ioana Lucaci – vicepreședintele Curții de Apel Târgu-Mureș
Judecător Erica Nistor – președintele Curții de Apel Timișoara
Judecător Marian Bratiș – vicepreședintele Curții de Apel Timișoara
Judecător Carmen Pârvulescu – vicepreședintele Curții de Apel Timișoara
Judecător Raluca Emilia Trandafir-vicepreședinte Curtea de Apel Pitești