ȘOC! Așa va suna Ordonanța pentru salvarea lui Dragnea! Este un scenariu parșiv bine pus la punct cu complicitatea CCR!

ȘOC! Așa va suna Ordonanța pentru salvarea lui Dragnea! Este un scenariu parșiv bine pus la punct cu complicitatea CCR!

ȘOC! Așa va suna Ordonanța pentru salvarea lui Dragnea! Este un scenariu parșiv bine pus la punct cu complicitatea CCR! Georgeta Condur, lector universitar și prorector al Universității Petre Andrei din Iași, prezintă un scenariu foarte plauzibil privind modul în care Guvernul îl va scăpa pe Liviu Dragnea de condamnări și de procesele penale fără a apela la ordonanța de amnistie și grațiere.

Astfel, este de așteptat ca Guvernul să adopte o „ordonanță mult mai parșivă” decât cea privind amnistia si grațierea prin care vor fi anulate toate procesele de la ICCJ și efectele acestora din perioada în care au existat protocoale cu SRI. Guvernul și liderii PSD se vor baza în adoptarea acestei ordonante pe o previzibilă decizie a CCR prin care vor fi condamnate protocoalele încheiete de SRI cu Parchetul General.

Iată cum descrie Georgeta Condur acest scenariu care pare, în aceste circumstanțe extrem de credibil:

„REZUMAT pentru cei care n-au chef să citească un text mai lung: nu cred că se va da o OUG de amnistie și grațiere, ci o ordonanță și mai parșivă.

--------
Viorica Dăncilă a declarat azi presei că exclude adoptarea până la finalul anului a unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere: ”Nu am pe masă acest act, nu am discutat cu nimeni despre amnistie și grațiere”.

Sigur, există posibilitatea ca Viorica Dăncilă să mintă, ca să adoarmă vigilența oamenilor, și să trântească o ordonanță cu amnistia și grațierea înainte de Crăciun sau să lase atribuțiile altcuiva, care să facă acest lucru. Dar eu înclin să cred că NU va fi o ordonanță de amnistie și grațiere propriu-zisă. Va fi ceva mai parșiv: o ordonanță care să anuleze toate procesele în curs la ICCJ și să permită și revizuirea proceselor încheiate în ultimii ani, sub pretextul desfășurării în perioada în care a existat un protocol al SRI cu Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Se știe că în 23 august Liviu Dragnea a depus deja o sesizare către Inspecția Judiciară, în care afirma că în toate cele trei dosare în care a fost sau este cercetat penal (Dosarul Referendumului, în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, și Dosarul Teldrum) urmărirea penală a fost făcută prin punerea în aplicare a protocolului din 2009 între PICCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale.

Știm, de asemenea, că Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea i-a cedat atribuțiile de Președinte al Camerei Deputaților în ziua de 8 octombrie, a sesizat în acea zi Curtea Constituțională în legătură cu un posibil conflict de natură constituţională între Parlament şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vizând încheierea unui protocol cu SRI în 2016. CCR se va pronunța pe 11 decembrie în legătură cu această sesizare.

Deci eu cred că Liviu Dragnea a programat lucrurile astfel: pe 11 decembrie CCR se va pronunța în favoarea sesizării făcute de Florin Iordache, ca înlocuitor al Președintelui Camerei Deputaților. Deși este vorba de alt protocol cu PIICJ, din 2016, nu de cel invocat de Dragnea la Inspecția Judiciară, e posibil ca CCR să strecoare formulări generale ambigue și oricum PSD va urla din răsputeri prin toate trompetele din mass media că, iată, Curtea s-a pronunțat și acum trebuie ”reparate nedreptățile”. Guvernul va da o ordonanță care va anula toate procesele de la ICCJ și efectele acestora din perioada în care au existat protocoale cu SRI, indiferent ce probe fără nicio legătură cu protocoalele au fost în dosare. Viorica Dăncilă va spune că n-a mințit, fiindcă nu a dat nicio ordonanță de amnistie și grațiere, ci una de ”reparare” și ”punere în aplicare a deciziei CCR”. Mass media va acoperi totul cu zgomot și ceață, oricum unii oameni nu au capacitatea de a înțelege spețe juridice mai complexe și vor fi suficient de confuzi, ba va mai fi și înainte de Crăciun, când toată lumea e preocupată de cadouri și sarmale.

Astfel, Dragnea și-ar rezolva dintr-o lovitură, fără amnistie propriu-zisă, toate cele trei dosare (inclusiv cel în care a fost condamnat definitiv), care trebuie reluate de la capăt, dacă nu se prescriu între timp faptele și mai are cine s-o facă, în situația în care s-a pus tot mai mult căpăstrul pe justiție. Rămâne curat-curățel în cazier și devine și jupânul justiției, care învață lecția că nu e bine să te pui cu liderii PSD, fiindcă te revocă din funcție ca pe Kovesi, te pistonează cu CCR și cu Inspecția Judiciară, te hărțuiesc precum pe Lazăr de la PG și pe Tarcea de la Înalta Curte și, dacă se dă, totuși, o decizie de condamnare, ea este întoarsă prin Ordonanțe de Urgență ale Guvernului. În condițiile astea, trebuie să fii sinucigaș ca să te mai iei de alde Dragnea, iar România va pierde tot ce a câștigat în ultimii ani.

În fine,acesta este scenariul care mie mi se pare cel plauzibil: nu îi amnistiază/grațiază, ci îi ”spală” temporar de tot pe cei cu procese, în ultimii ani, la ÎCCJ (unde ajung practic toți politicienii de rang înalt implicați în cazuri de corupție) și îi transformă nu în ”iertați”, ci în ”victime ale statului paralel, condamnate pe nedrept”.

Ne-am putea întreba de ce nu au pus deja în aplicare planul, mai ales că Tudorel Toader deja anunțase din vară că va propune adoptarea unei OUG pe această temă. Probabil din două motive: pe de o parte, nu s-o fi căzut de acord integral asupra felului în care să se facă. Tudorel Toader propunea o variantă în care un condamnat să poată cere unui judecător să verifice dacă hotărârea a fost pronunţată pe baza unor elemente (interceptări) realizate conform protocoalelor, judecătorul urmând să decidă dacă se trimite sau nu cauza la rejudecare. Dragnea și restul, știind ce e în dosarele lor, probabil vor ca sentințele și procesele să fie anulate automat, fără decizia unui judecător, indiferent ce alte probe erau acolo (martori, înscrisuri etc.). Pe de altă parte, s-a așteptat, probabil, decizia CCR la sesizarea lui Iordache (care a fost amânată de CCR pe 11 decembrie) și perioada Sărbătorilor. Circul cu tragerile la sorți ale completurilor a fost, probabil, doar o tactică de tragere de timp, până vine ordonanța de exonerare invocând nu iertarea celor vinovați, ci protocoalele.

În fine, ultima întrebare legitimă este ce poate face societatea, cum ne putem opune unui asemenea scenariu. Răspunsul e unul singur: cred că doar în același fel în care ne putem opune oricărei decizii, în stradă. Oricât de incomod este pentru toți, se pare că doar un Crăciun în stradă e soluția. Pare greu de crezut că oamenii se pot mobiliza înainte, când numai de asta n-avem chef și câtă vreme drobul de sare încă n-a căzut, dar, dacă se întâmplă, putem măcar să-i facem să achite nota de plată după. Și ar trebui să fie o notă a naibii de piperată, la cum se joacă de atâta vreme cu nervii noștri și cu viitorul României.”

 Viorica Dăncilă a spus ”Da” când a fost întrebată joi de ziariști dacă exclude adoptarea până la finalul anului unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere.

 ”Nu am pe masă acest act, nu am discutat cu nimeni despre amnistie și grațiere. Am văzut opiniile colegilor din PSD, fiecare poate să își spună opinia, e democrație”, a mai spus Dăncilă.

Dăncilă a făcut aceste declarații după o discuție cu Liviu Dragnea în biroul acestuia de la Camera Deputaților.

Reamintim că mai mulți membri PSD au cerut amnistie și grațiere în ultimele zile. La fel și Liviu Dragnea, care a anunțat sâmbătă, 1 septembrie, la finalul ședinței CEX de la Neptun, că în ședința Comitetului Executiv ”i s-a cerut premierului Dăncilă ”o ordonanță de urgență pentru anularea protocoalelor cu SRI și a efectelor acestora”. Dragnea a somat practic guvernul să facă ceva: ”Au ieșit prea multe la iveală. Ăsta e guvernul României și trebuie să-și asume ceva, nu putem doar să ne văităm, nu poate rămâne așa”, a mai spus Dragnea. Întrebat dacă a dat un termen premierului pentru OUG, Dragnea a spus ”în viața asta. Cred că România are nevoie de un moment din care să se ocupe de problemele serioase. Noi în continuare stăm în această discuție, protocoale. Noi credem că suntem buricul pământului, nu, în jurul nostru se fac și desfac alianțe, se reașează lumea pe mulți ani”.

Șeful PSD a evitat să dea detalii despre conținutul acestei OUG, spunând doar că ”a venit timpul ca protocoalele să fie anulate, probele din dosare anulate și efectele lor anulate”.

Surse din PSD au declarat joi pentru G4Media.ro că liderii partidului iau în calcul data de 19 decembrie pentru adoptarea Ordonanței de Urgență privind amnistia și grațierea. Potrivit acestor surse, e luată în calcul săptămâna de dinaintea Crăciunului, când capacitatea de reacție a publicului intern și extern este foarte scăzută. Pe data de 19 decembrie este programată ședința de guvern, probabil ultima din acest an. Teoretic, Guvernul ar putea convoca o ședință în care poate adopta OUG și în ultima săptămână din acest an, dat fiind că Parlamentul se află în sesiune până la data de 31 decembrie.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”