Soarta tristă a Schitului Moara Vlăsiei de la Snagov. Biserica lăsată în paragină va fi demolată: „Curge apă prin acoperiș” VIDEO

Soarta tristă a Schitului Moara Vlăsiei de la Snagov. Biserica lăsată în paragină va fi demolată: „Curge apă prin acoperiș” VIDEO

O biserică veche de un secol a fost uitată de lume și înconjurată de gunoaie. Abandonat și lăsat în paragină, Schitul Moara Vlăsiei, din județul Ilfov, va rămâne istorie pentru că se pregătește demolarea sa.

Biserica Schitului Moara Vlăsiei este în paragina Foto: Alex Găvan/Centura Verde

Biserica Schitului Moara Vlăsiei este în paragina Foto: Alex Găvan/Centura Verde

Alex Găvan a atras atenția asupra Schitului Moara Vlăsiei din comuna Snagov (Ilfov), lăsat în voia sorții, nefiind băgat în seamă de autorități timp de mai mulți ani. Biserica, ce poartă hramul Sfinţilor Constantin şi Elena, a început să se prăbuşească.

Lăcașul, aflat în plin câmp, se află într-o stare avansată de degradare. Plouă prin acoperiș, iar în jur a fost aruncat un maldăr de gunoi. Până de curând, în biserică putea să intre oricine, în orice moment al zilei.

SURSA VIDEO: Alex Găvan/Centura Verde

Când am ajuns acolo, poarta era larg deschisă, la fel și ușa de la intrare. Singurul semn era cel legat de construirea unei noi biserici. In rest, totul era abandonat”, spune Alex Găvan, fondatorul platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, iniţiatoare a legii privind Centura Verde Bucureşti – Ilfov.

Din lipsă de măsuri de protecție, frumoasele fresce de pe ziduri au căzut victimă nepăsării.

Chiar și dacă la preluarea ei, nu mai putea fi restaurată, Biserica Ortodoxă Română (BOR) avea obligația, de bun gospodar, de a decupa și salva frescele ce mai puteau fi salvate și a le duce, de exemplu, la muzeul mănăstirii Căldarușani, de care am înțeles că ține acest schit”, mai precizează Alex Găvan.

Abia după sesizarea sa, Arhiepiscopia Bucureștilor a închis biserica de ochii curioșilor, fiind puse lacăte la intrare și semne cu „accesul interzis persoanelor neautorizate”.

RAPPS-ul, cei care au avut inițial în administrare această biserică, sunt răspunzători de degradarea sa, iar BOR-ul, care au preluat-o după, sunt răspunzători morali pentru că nu au luat absolut nicio măsură pentru a nu mai curge apă prin acoperiș", mai susține Alex Găvan.

S-a stabilit soarta bisericii: demolarea

Lăcașul, aflat până de curând în proprietatea statului, este una dintre clădirile pierdute în lungul conflict al restituirii terenurilor confiscate în perioada comunistă.

A fost construită acum aproape 100 de ani de membrii unei cooperative agricole din perioada comunistă și de către creștinii din zonă, adică din satul Vlăsia. Biserica a reintrat în proprietatea Arhiepiscopiei, iar expertiza tehnică făcută a arătat că lăcașul de cult nu este monument istoric și nu mai poate fi reabilitat. Acesta nu a fost, așadar, abandonat de Biserică și de la preluarea lui se așteaptă finalizarea documentației necesare demolării și reconstrucției unei noi biserici”, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

În 2021, printr-o hotărâre de Guvern, biserica Schitului Moara Vlăsiei a ajuns în posesia Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru a se demara ample lucrări de restaurare și a fi organizate diverse proiecte culturale. În schimb, acum se vorbește despre demolare.

Expertiza tehnică a concluzionat necesitatea demolării. Proiectele pastoral-misionare, culturale și social-filantropice vor fi realizate în noile spații ce vor fi edificate”, a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor, care a și făcut mai multe demersuri pentru construirea unui nou edificiu de cult. Acesta va avea hramul Duminica Sfinţilor Romani.

S-au făcut demersurile necesare pentru construirea unei biserici noi pe alt amplasament. În acest sens s-a elaborat documentație necesară obținerii certificatului de urbanism. În certificatul de urbanism s-a specificat necesitatea obținerii PUZ-ului. Arhiepiscopia Bucureștilor a demarat elaborarea documentației necesară obținerii acestui PUZ. Până la această dată s-a obținut avizul de oportunitate de la Consiliul Județean Ilfov și se așteaptă emiterea avizelor necesare obținerii PUZ-ului”, mai informează Arhiepiscopia.

Despre demersurile făcute pentru a salva frescele din cadrul lăcașului, Arhiepiscopia susține următoarele: „Frescele valoroase din acest lăcaș de cult vor fi extrase și conservate printr-un procedeu special, care s-a folosit și în cazul altor biserici”.

Din păcate, până atunci picturile continuă să se degradeze din cauza condițiilor în care se află lăcașul de cult.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…