
Soarta războiului din Ucraina nu este pecetluită, spune un general NATO. Prima confirmare a ofensivei ucrainene din Belgorod
Trupele ucrainene dețin în continuare teritoriu în regiunea Kursk, și-au extins operațiunile în a doua regiune rusă și au întărit pozițiile defensive, apreciază șeful comandamentului armatei americane în Europa Christopher Cavoli. Totodată, situația actuală de pe câmpul de luptă arată că pierderea războiului nu este inevitabilă pentru Ucraina, relatează Politico.
Forțele armate ale Ucrainei controlează o bună porțiune de teritoriu în regiunea Kursk, în ciuda eforturilor Kremlinului de a le alunga de acolo. Mai mult, ucrainenii au intrat acum și în regiunea vecină Belgorod, extinzându-și prezența pe teritoriul Rusiei într-o altă direcție, a declarat el în cadrul unei audieri în Congresul SUA.
„Există o forță considerabilă care deține o bucată de pământ importantă - diminuată, dar apreciabilă - în regiunea Kursk a Rusiei chiar acum. Și rezistă pe un teren defensiv foarte bun la sud de acolo, în Belgorod", a spus Cavoli. „Ucrainenii, în urmă cu câteva săptămâni, au forțat o contraofensivă mai mică peste graniță, în Rusia [la Belgorod]. Așa că, avem activitate în acea zonă."
Cavoli este primul oficial militar care a confirmat faptul că trupele ucrainene au pătruns în regiunea Belgorod. Armata ucraineană nu a confirmat oficial prezența trupelor sale în Belgorod, dar raportează în mod regulat atacurile aeriene ucrainene în regiune.
Nici Cavoli, nici armata ucraineană nu au dezvăluit cât teritoriu controlează în prezent ucrainenii în regiunea Kursk, dar potrivit estimărilor proiectului DeepState OSINT care monitorizează operațiunile militare, forțele Kievului dețin în continuare aproximativ 140 de kilometri pătrați în Kursk, din cei 1.300 pe care i-au capturat inițial vara trecută într-o ofensivă transfrontalieră surpriză.
În martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata a luat măsuri proactive la granița cu Rusia pentru a stopa eventual o viitoare ofensivă masivă pe care o pregătește Moscova asupra regiunilor de nord-estice Sumi și Harkov.
Înfrângerea Ucrainei nu este inevitabilă
Într-o evaluare generală a situației de pe câmpul de luptă, Cavoli a spus că armata ucraineană se află acum în poziții defensive puternice și își îmbunătățește săptămânal capacitatea de a recruta și antrena noi soldați pentru a consolida acele poziții.
Este dificil „să preconizăm o ofensivă ucraineană majoră care să elibereze fiecare centimetru pătrat al Ucrainei. Dar, de asemenea, este foarte greu să ne imaginăm că Ucraina se va prăbuși și pierde acel conflict", a spus Cavoli. „Nu cred într-o înfrângere inevitabilă a Ucrainei... Ei sunt într-o poziție mult mai bună decât anterior.”
El a remarcat că Ucraina și-a rezolvat unele dintre problemele sale privind forță de luptă, una acută în toamna trecută, potrivit Cavoli. De partea cealaltă. rușii par să sufere din cauza unei penurii de vehicule blindate și chiar de trupe.
Cavoli a precizat că Moscova a pierdut aproximativ 4 000 de tancuri în război - ceea ce ar reprezenta aproape întreaga flotă americană de tancuri.
„Ucrainenii au mărit plaja de bărbați disponibili pentru recrutare voluntară. Și au făcut o treabă bună, împingând oamenii din cartierul general spre front. Ucrainenii se bazează în principal pe drone de atac de unică folosință precum și pe unele sisteme de rachete de croazieră produse la nivel local", a spus Cavoli.
„Încearcă să câștige. Vor să înceapă prin a se asigura că Rusia nu câștigă", a adăugat el.
Context
În cadrul audierii sale de către Comisia de Apărare din Senat, Cavoli a fost întrebat dacă ucrainenii sunt condamnați la înfrângere, iar el a observat că aceasta este o întrebare foarte importantă, scrie presa ucraineană.
„Nu există nimic inevitabil în război, iar ucrainenii se află acum în poziții defensive foarte puternice și își îmbunătățesc săptămânal capacitatea de a genera forță și de a consolida aceste poziții”.
El a subliniat, de asemenea, că orice întrerupere a furnizării de arme și informații de către SUA ar fi extrem de dăunătoare pentru efortul de război al Ucrainei, în ciuda eforturilor Kievului de a-și diversifica furnizorii de arme.
Chestionat de senatori, Cavoli, comandantul comandamentului european al SUA și comandantul suprem al aliaților NATO în Europa, a declarat că Ucraina depinde de SUA pentru sisteme antiaeriene și de apărare antirachetă. „Dacă ucrainenii nu ar mai putea să primească informații de la noi, ar avea dificultăți în a ținti, în special țintele de nivel operațional în profunzime, cum ar fi posturile de comandă, zonele logistice și lucruri de genul acesta”.
Sursa: adevarul.ro