„Soarele artificial” atinge un nou record în domeniul fuziunii nucleare. Reușita de excepție a cercetătorilor sud-coreeni
O echipă de cercetători din Coreea de Sud a anunțat un nou record mondial pentru perioada în care au susținut temperatura de 100 de milioane de grade Celsius – de șapte ori mai mare decât nucleul soarelui – în timpul unui experiment de fuziune nucleară. Acest progres este considerat un pas important în dezvoltarea viitoarelor tehnologii energetice.
Reactorul „tokamak” din Coreea de Sud FOTO Twitter
Fuziunea nucleară încearcă să reproducă reacția care generează energia în stele, inclusiv în soare, prin fuzionarea a doi atomi, eliberând astfel cantități masive de energie, potrivit CNN.
Este recunoscută ca fiind una dintre soluțiile cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice, oferind posibilitatea de a furniza energie nelimitată, fără emisii de carbon, care contribuie la încălzirea globală. Totuși, controlul acestui proces pe Pământ este extrem de dificil.
Principalul mod de a obține energia din fuziune implică utilizarea unui reactor în formă de gogoașă, numit tokamak, în care variantele de hidrogen sunt încălzite la temperaturi extrem de ridicate pentru a forma o plasmă.
100 de milioane de grade Celsius, 40 de secunde
Echipa din spatele „Soarelui artificial”, numită KSTAR, a reușit să mențină plasmă la temperatura de 100 de milioane de grade timp de 48 de secunde, depășind astfel recordul anterior, de 30 de secunde, stabilit în 2021.
Această realizare a fost posibilă prin modificarea procesului, inclusiv prin utilizarea wolframului în loc de carbon în „deviatoare”, care extrag căldura și impuritățile generate de reacția de fuziune.
Obiectivul final al proiectului KSTAR este să atingă o durată de 300 de secunde, în care temperatura plasmei să fie menținută la 100 de milioane de grade, până în 2026, un punct critic pentru extinderea operațiunilor de fuziune.
Realizarea cercetătorilor din Coreea de Sud ar urma să contribuie la dezvoltarea Reactorului Termonuclear Experimental Internațional (ITER) din Franța, cel mai mare tokamak din lume, care își propune să demonstreze fezabilitatea fuziunii.
Plasmele de temperatură ridicată și densitate mare, în care reacțiile pot avea loc pe durate lungi, sunt vitale pentru viitorul reactoarelor de fuziune nucleară, a declarat Si-Woo Yoon, directorul Centrului de Cercetare KSTAR la Institutul Coreean de Energie de Fuziune (KFE).
Menținerea acestor temperaturi ridicate „nu a fost ușor de realizat din cauza naturii instabile a plasmei”, a spus el pentru CNN, motiv pentru care acest record recent este atât de semnificativ.
Munca KSTAR „va fi de mare ajutor pentru a asigura performanța prevăzută în funcționarea ITER în timp și pentru a avansa în comercializarea energiei de fuziune”, a mai spus Si-Woo Yoon.
Recentele descoperiri în domeniul fuziunii nucleare
Acest anunț se adaugă la o serie de alte descoperiri ale fuziunii nucleare.
În 2022, oamenii de știință de la Instituția Națională de Aprindere a Laboratorului Național Lawrence Livermore din Statele Unite au făcut istorie prin finalizarea cu succes a unei reacții de fuziune nucleară care a produs mai multă energie decât cea utilizată pentru a alimenta experimentul.
În februarie, oamenii de știință din apropierea orașului englez Oxford au anunțat că au stabilit un record pentru producerea de mai multă energie ca niciodată, într-o reacție de fuziune. Ei au produs 69 de megajouli de energie de fuziune timp de cinci secunde, aproximativ suficient pentru a alimenta 12.000 de case pentru aceeași perioadă de timp.
Dar comercializarea fuziunii nucleare rămâne încă departe, deoarece oamenii de știință lucrează pentru a rezolva dificultățile științifice.
Fuziunea nucleară „nu este încă gata și, prin urmare, nu ne poate ajuta acum cu criza climatică”, a declarat Aneeqa Khan, cercetător în fuziune nucleară la Universitatea din Manchester din Marea Britanie.
Cu toate acestea, a adăugat ea, dacă progresul continuă, fuziunea „are potențialul de a face parte dintr-un mix de energie verde în a doua jumătate a secolului”.
Sursa: adevarul.ro