Şoarecii, mai puţin dispuşi să-şi ajute un seamăn în pericol în prezenţa unor martori pasivi (studiu)

Şoarecii, mai puţin dispuşi să-şi ajute un seamăn în pericol în prezenţa unor martori pasivi (studiu)

Şoarecii sunt mai puţin înclinaţi să intervină pentru salvarea unui congener în cazul în care membrii grupului din care fac parte sunt martorii pasivi ai scenei, potrivit unui studiu care aduce informaţii noi despre aşa-numitul ''efect de spectator'' sau ''efect de martor'', relatează joi AFP.

Autoarea principală a studiului, Peggy Mason, specialistă în neurobiologie la Universitatea din Chicago, Statele Unite, consideră că rezultatele pot contribui la o mai bună înţelegere a comportamentului uman, în special cel al poliţiştilor care nu intervin atunci când un coleg comite violenţe abuzive.

Experimentul, descris miercuri în jurnalul ştiinţific american Science Advances, a demonstrat că un şoarece, atunci când era singur, a ajutat un seamăn să se elibereze dintr-o capcană - o cutie de plastic - deschizându-i acestuia uşa.

Însă, când cercetătorii au adăugat în scenă doi şoareci de control cărora li s-au administrat medicamente anxiolitice acelaşi exemplar nu a mai intervenit pentru salvarea congenerului.

În schimb, dacă rozătoarelor de control nu li s-au administrat medicamente anxiolitice, şoarecele a fost chiar mai înclinat să devină un bun samaritean în comparaţia cu situaţia în care a fost singur.

"Acesta este un studiu care vine la fix", a declarat Peggy Mason pentru AFP. ''În cazul George Floyd, au existat alţi trei poliţişti, dintre care unul a devenit ofiţerul care a schimbat ceea ce se spunea despre brutalitatea poliţiei împotriva oamenilor de culoare, şi totuşi el a rămas aproape, fără a interveni'', a spus cercetătoarea.

Poliţiştilor nu li s-au administrat medicamente, ca în cazul şoarecilor din experiment, însă au fost supuşi unei condiţionări similare, sub forma ''anilor de pregătire'', a precizat Mason.

Atunci când o persoană nu intervine pentru a ajuta, ''nu este o oaie neagră, este o oaie printre altele'', toate aflate sub influenţa regulilor înnăscute ale comportamentului mamiferelor. ''Suntem programaţi să facem asta''.

Termenul de efect spectator a fost inventat de psihologi după uciderea din 1964 a lui Catherine (Kitty) Genovese la New York, eveniment la care au asistat aproximativ treizeci de vecini fără a interveni. În realitate, mai multe persoane au intervenit, însă conceptul a persistat şi a fost confirmat prin experimente ştiinţifice în cadrul cărora oamenii au fost înconjuraţi de martori pasivi.

Un articol ştiinţific al lui Richard Philpot, publicat anul trecut în jurnalul American Psychologist a demonstrat că, în realitate, în lumea reală, martorii unei scene au intervenit de cele mai multe ori. Studiul său a examinat peste două sute de incidente violente înregistrate de camerele de supraveghere - în nouă din zece cazuri persoanele prezente au intervenit.

Noul experiment efectuat pe şoareci este în concordanţă cu acest studiu realizat de Richard Philpot deoarece demonstrează că dorinţa rozătoarelor de a ajuta reciproc este amplificată de prezenţa martorilor activi.

Echipa condusă de Peggy Mason consideră că în cazul omului, ca şi la şoareci, altruismul este legat de circuitele interne ale recompensei din creier şi nu de noţiunea legată, în opinia multor persoane, de responsabilitate.

Un video filmat la sfârşitul lunii mai în Minneapolis de către un trecător arată cum un agent de poliţie - Derek Chauvin - îl ţine la sol pe George Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe gâtul bărbatului afro-american de 46 de ani, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist - Tou Thao - îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce bărbatul ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient. La faţa locului s-au aflat alţi doi agenţi, Thomas Lane şi J. Alexander Kueng, care nu au intervenit. Moartea lui George Floyd, pe care poliţia îl suspecta de utilizarea unei bancnote false de 20 de dolari, a fost calificată drept omucidere din cauza "presiunii exercitate în zona gâtului", potrivit medicului legist oficial responsabil de autopsia acestuia. Evenimentul a fost urmat de demonstraţii împotriva brutalităţii poliţiei şi a inegalităţilor sociale, începute în SUA şi care s-au extins în întreaga lume. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!