Slujbă specială de Anul Nou în bisericile din România. Credincioșii merg în seara de Revelion să ia binecuvântare pentru 2024 VIDEO

Slujbă specială de Anul Nou în bisericile din România. Credincioșii merg în seara de Revelion să ia binecuvântare pentru 2024 VIDEO

Oamenii credincioși preferă să întâmpine Anul Nou într-un lăcaș de cult, unde preoții înalță rugi de mulțumire, speranță și binecuvântare. Rânduiala a fost stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 și se săvârșește la fel în toate bisericile.

În toate bisericile  se oficiază o slujbă specială de mulțumire FOTO: arhiva

În toate bisericile se oficiază o slujbă specială de mulțumire FOTO: arhiva

În bisericile ortodoxe din toată țara se săvârșește o slujbă specială de mulțumire la trecerea dintr-un an în altul , rânduială stabilită încă din 2011 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul ceremoniei religioase se săvârșește „citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos - rânduială liturgică prin excelenţă doxologică, rostirea rugăciunii de mulţumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Tedeum), a rugăciunii de intrare în Noul An (de la slujba Tedeumului) şi a cântării ”Apărătoare Doamnă...”, urmate de un cuvânt de învăţătură în care se subliniază importanţa sfinţirii timpului în Hristos Mântuitorul, Împăratul veacurilor”.

Hotărârea a fost luată în sânul Bisericii Ortodoxe Române, din necesitatea ca în toate catedralele și bisericile să fie aceeași rânduială liturgică.

Slujbe speciale au loc, în noaptea dintre ani, și în mânăstiri. Conform aceleiași hotărâri, „întrucât mănăstirile au îndatorirea săvârşirii în întregime a celor şapte Laude, la vremea lor, aprobă ca, în noaptea trecerii dintre ani, acestea să urmeze rânduiala, întemeiată tipiconal, de săvârşire a Miezonopticii, a Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, la sfârşitul căreia se vor adăuga rugăciunea de mulţumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Tedeum), rugăciunea de intrare în Noul An (de la slujba Tedeumului) şi cântarea ”Apărătoare Doamnă...””.

În prima zi din an, când se sărbătorește Tăierea – împrejur cea după trup a Domnului, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și Anul Nou, în toate bisericile ortodoxe din România se oficiază Sfânta Liturghie. La sfârșitul acesteia se va oficia un Te Deum.

Care este programul slujbelor de Anul Nou în catedrala patriarhală

Duminică, 31 decembrie 2023, Ajunul Anului Nou

În ziua de duminică, 31 decembrie 2023, la ora 16,00, va fi expusă spre închinare credincioșilor, în interiorul Catedralei Patriarhale, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, păstrată în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale. Aceasta va rămâne în Catedrala Patriarhală până în ziua de luni, 1 ianuarie 2024, la ora 20.00.

Între orele 23.30 și 1.00 va fi oficiată Slujba de binecuvântare a Anului Nou, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Luni, 1 ianuarie 2024

Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și Anul Nou.

Între orele 9.30 și 12.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Apoi va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia începutului Noului An – 2024. La final, va avea loc Proclamarea Anului omagial şi a Anului comemorativ 2024.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?