SLUGOIUL lui Iliescu și Văcăroiu, TURNĂTOR la Securitate, RESTAURAT de Tăriceanu purtător de cuvânt la Senat
Restaurația a mai făcut un pas în cuibul de hoți care conduce România.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat luni că fostul ,,jurnalist'' Andrei Alexandru, în fapt un slugoi al PDSR, Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu, este noul său purtăror de cuvânt.
Decizia a fost motivată de „încărcarea din ce în ce mai mare pe care o are funcţia actuală”.
„Începând de astăzi, domnul Andrei Alexandru va fi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, având în vedere experienţa jurnalistică pe care o are, dar şi încărcarea din ce în ce mai mare pe care o am în funcţia actuală”, a declarat preşedintele Senatului.
Andrei Alexandru a mai ocupat funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Senatului, în perioada în care Nicolae Văcăroiu a fost şeful Camerei superioare. De altfel, el a fost şi purtătorul de cuvânt al lui Văcăroiu, când acesta a fost preşedinte interimar al României.
,,Jurnalistul'' Andrei Alexandru a fost unul dintre pesediştii care au contestat câştigarea Congresului PSD de către Victor Ponta, el fiind la momentul respectiv împiedicat să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului.
Fost turnător de frunte la Securitate
Instanţa supremă a decis definitiv in mai 2011 că fostul consilier al lui Nicolae Văcăroiu, Andrei Alexandru, a colaborat cu fosta Securitate.
Andrei Alexandru a primit la 2 noiembrie 2007 de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea. Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a respins, la 13 decembrie 2007, contestaţia formulată de Andrei Alexandru, păstrând verdictul de poliţie politică.
Andrei Alexandru a avut doua numele de cod "Adam Tomescu" si "Adamescu". Andrei Alexandru a lucrat ca ghid ONT între 1972 şi 1975.
Andrei Alexandru a primit la 2 noiembrie 2008 de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea. Purtatorul de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu a lucrat pentru Departamentul Informatiilor Externe (DIE), sub numele conspirativ "Adam Tomescu" si "Adamescu" si a dat note informative despre cetatenii straini cu care a intrat in contact in calitate de ghid ONT, dar si despre elevi. Colaborarea sa cu Securitatea a durat zece ani, intre 1974 si 1984.
Andrei Alexandu a fost verificat de CNSAS la cererea organiatiei Civic Media. Potrivit documentelor existente la CNSAS si prezentate de cotidianul "Ziua", Andrei Alexandru, avea numele de cod "Adam Tomescu" si a fost recrutat de Directia III a Securitatii in data de 15 05 1974 ca informator.
Alexandru a lucrat si pentru Departamentul Informatiilor Externe (DIE), sub numele de conspirativ "Adamescu" si a furnizat note informative despre cetatenii straini cu care a intrat in contact in calitate de ghid ONT, dar si despre elevi. Colaborarea sa cu Securitatea a durat zece ani, 1974 -1984, si a incetat in momentul in care a devenit membru PCR.
Andrei Alexandru era apreciat in randurile Securitatii interne, unde era considerat "o persoana prezentabila cu simt dezvoltat pentru aspectele care ne intereseaza, inteligent, cu vorbire si gandire cursive, cu posibilitati pentru munca informativa". Pe de alta parte, DIE avea o parere proasta despre Alexandru si spunea despre acesta ca este "un element indisciplinat, palavragiu si fricos, care executa numai sarcini din care avea un profit material". Potrivit documentelor din Fondul de Retea 9599674, Alexandru a fost recrutat in 1974, perioada in care era ghid ONT si a primit numele de cod "Adam Tomescu". El avea ca sarcini "supravegherea informativa a cetatenilor straini care vin in tara noastra ca turisti, reprezentanti si directori de firme turistice". In plus, in timpul stagiului militar, Alexandru isi turna colegii de armata, elevii de la la UM 01184/ E Bacau.
Intre 1972 - 1973, "Adam" a furnizat "unele date interesante privind activitatea si legaturile cetatenilor straini aflati in atentia noastra". Notele date Securitatii sunt olografe si se refera la turistii straini si reprezentantii firmelor pe care ii insotea ca ghid, la intalnirile pe care acestia le aveau sau la relatiile intime pe care le stabileau in Romania.
In 1973, cand era "candidat" pentru recrutare, "Adam" relateaza despre un functionar al firmei SH - "un element care consuma bauturi alcoolice in cantitati apreciabile si are o simptatie deosebita fata de sexul feminin in ciuda faptului ca e casatorit si are o fetita de un an. Mentionez ca soferul care ne-a insotit i-a facilitat cunoasterea unor femei din orasul Sibiu si Brasov, cu care a cheltuit o suma mica, pe care nu a amortizat-o la sfirsitul mesei cand le-a invitat in camera de hotel...". Intr-o alta nota din 1973, vorbeste despre un turist american "care a lucrat ca ajutor de serif in politia SUA intr-o rezervatie de indieni din Arizona, prilej cu care mi-a spus ca este gata sa faca orice pentru bani". In aceeasi perioada, Andrei Alexandru este cu ochii pe delegatia firmei Skole Hausen si pe delegata firmei Falkenturist din Danemarca, despre care spune ca intentioneaza sa se casatoreasca cu "un cetatean roman, casatorie care nu este insa facuta din dragoste, pentru ca si unul si altul se inseala reciproc".
In 1975, Directia a III trimite dosarul informatorului "Adam", care absolvise facultatea de matematica si isi satisfacea stagiul militar la UM 01184/ E Bacau, catre Directia IV. Ofiterii precizeaza ca in aceasta perioada "Adam" a furnizat trei note informative si ca toate datele furnizate "s-au verificat pe linia altor surse, rezultand ca informatorul este sincer in relatarile sale". Una dintre aceaste note se refera la "un elev care a avut unele manifestari negative cu privire la politica de socializare a partidului si asupra caruia s-au luat masuri de prelucrare de catre organul de partid". In 1977, cand Andrei Alexandru se angajeaza la Centrul de Calcul al Fabricii de Confectii Bucuresti, dosarul de retea este retransmis la Directia a III-a. Colaborarea lui "Adam" cu Securitatera dureaza pina in 1984, cand acesta devine membru de partid. Colaborarea cu DIE incepe in 1975 si rapoartele ofiterilor precizeaza ca "a fost selectionat din randul elevilor Scolii de Ofiteri in rezerva a MAN de catre UM 0920/G/ 313" si purta numele de cod "Adamescu".