Slovacia, următoarea sursă de probleme din Europa? Avertismentul premierului Eduard Heger

Slovacia, următoarea sursă de probleme din Europa? Avertismentul premierului Eduard Heger

Este înfricoșător faptul că mai mult de jumătate dintre cetățenii slovaci susțin Rusia, dar ceea ce urmează pentru Slovacia poate fi și mai înfricoșător, scrie jurnalistul Michal Hudec pentru Euractiv.

Eduard Heger, premierul Slovaciei FOTO Arhivă

Eduard Heger, premierul Slovaciei FOTO Arhivă

Acum două săptămâni, Euractiv a menționat un sondaj care arată că majoritatea slovacilor ar saluta o victorie militară a Rusiei în Ucraina. Acest sondaj a produs unde de șoc în Slovacia, unele voci afirmând că a fost realizat în baza unei metodologii greșite. Cu toate acestea, observatorii atenți la evoluția situației din Slovacia nu consideră șocant acest rezultat.

Slovacia este de multă vreme una dintre cele mai proruse țări din Europa. Anul trecut, Globsec a descoperit că 56% dintre slovaci cred că NATO provoacă în mod deliberat Rusia printr-o încercuire cu baze militare. Prin urmare, spun ei, Rusia ar fi „victima” unor „comploturi occidentale”. În ianuarie, cu o lună înainte de invazie, 44% dintre slovaci credeau că NATO ar fi de vină pentru tensiunile din Ucraina, în timp ce doar 34% aruncau responsabilitatea pe seama Rusiei.

Chiar și Vladimir Putin a fost mult timp privit pozitiv în Slovacia, având o aprobare de 55% în 2021. Fapt interesant, aprobarea lui Putin a scăzut la 28% în aprilie, în timp ce numărul persoanelor care au o părere favorabilă despre Rusia a rămas aproximativ același.

Viziunea pozitivă constatată în Slovacia în privința Rusiei are o explicație: se bazează pe legăturile istorice și culturale stabilite de pe vremea când slovacii luptau pentru separarea de Austro-Ungaria. De asemenea, este facilitată de vulnerabilitatea slovacilor la teoriile conspirative. Și totuși, această viziune este în contrast cu politica externă a actualului guvern al Slovaciei.

După invadarea Ucrainei de către armata rusă, la sfârșitul lunii februarie, Slovacia s-a comportat ca un partener de încredere, susținând țara agresată atât vocal, cât și diplomatic și militar. De fapt, a făcut adesea mai multe decât se aștepta de la o țară de dimensiunea ei, donând, de exemplu, sistemul de apărare antiaeriană S-300.

Această politică rar putea fi pusă la grea încercare. Guvernul pro-occidental este în dificultate, riscând să nu supraviețuiască acestei toamne după ce a pierdut majoritatea în Parlament. Alternativele sunt înfricoșătoare, conchide Michal Hudec.

Colac peste pupăză, Slovacia se confruntă cu probleme economice grave. Într-un interviu acordat pentru „Financial Times”, premierul Eduard Heger a avertizat asupra unui „colaps economic” din cauza creșterii prețurilor și a cerut deja miliarde de euro de la Bruxelles pentru a-și salva țara. În cazul în care nu va primi acest sprijin financiar, guvernul slovac va fi nevoit să raționalizeze consumul de energie electrică.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...