Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în rândul executivului

Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în rândul executivului

Preşedintele slovac, Andrej Kiska, a cerut, duminică, o remaniere profundă a guvernului sau alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak, o propunere imediat respinsă de premierul Robert Fico, transmite AFP.

Într-o declaraţie televizată, şeful statului a sugerat două soluţii la "criza de încredere" în care afacerea uciderii jurnalistului, anchetând asupra unor presupuse fenomene de corupţie ce implicau responsabili politici şi mafia italiană, a cufundat statul slovac şi instituţiile sale: "o remaniere în profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate".

"Am aşteptat o săptămână pentru a vedea ce măsuri şi decizii politice va lua guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile şi să restabilească încrederea", a explicat Andrej Kiska. "Nicio soluţie nu a fost evocată. Unii au demisionat, însă nu văd niciun plan pentru a scoate ţara din criza de încredere", şi-a exprimat el regretul.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale, ambii în vârstă de 27 de ani şi ucişi cu focuri de armă în locuinţa lor, a provocat un şoc în ţară şi a relansat dezbaterea asupra corupţiei şi libertăţii presei, atât în Slovacia, cât şi în Europa.

Premierul, un personaj de stânga cu tendinţe populiste, a respins propunerile preşedintelui. "Dacă trebuie să fie o schimbare de guvern, ea va fi rezultatul unui acord în cadrul coaliţiei şi, în acest proces, Constituţia Slovaciei nu prevede niciun rol pentru preşedinte", declarat Robert Fico.

De asemenea, el l-a acuzat pe Andrej Kiska, care l-a învins la prezidenţialele din 2014 cu un program bazat pe lupta împotriva corupţiei, că "se plasează alături de opoziţie", în timp ce Jan Kuciak ancheta despre legături posibile între lumea de afaceri şi partidul SMER-SD al lui Robert Fico.

Jan Kuciak era pe punctul de a publica un articol despre presupuse legături între oameni politic slovaci şi oameni de afaceri italieni suspectaţi a avea legături cu mafia din Calabria (Italia), 'Ndrangheta.

Doi colaboratori apropiaţi ai premierului şi-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: consiliera sa Maria Troskova şi secretarul Consiliului de Securitate Naţională, Viliam Jasan, ambii negând implicarea lor în afacere. Ministrul culturii a demisionat, la rândul său, pentru a protesta împotriva asasinatului.

Procurorii italieni nu au exclus că 'Ndrangheta s-ar putea afla în spatele acestei crime, însă poliţia slovacă a eliberat sâmbătă şapte italieni reţinuţi cu două zile înainte în estul ţării.

Mii de persoane, dintre care 25.000 la Bratislava, au participat vineri seara la manifestaţii anticorupţie, organizate în Slovacia şi în străinătate.

Uciderea lui Jan Kuciak are loc la câteva luni după asasinarea în Malta, în octombrie 2017, a jurnalistei Daphne Caruana Galizia care a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”