Slovacia: Ridicarea amnistiei pentru răpirea fiului fostului președinte Michal Kovac
Parlamentul de la Bratislava a anulat miercuri amnistia decretată pentru răpirea în 1995, neelucidată vreodată, a fiului președintelui slovac de la acea dată, Michal Kovac, deschizând calea unei noi anchete, relatează AFP.
În imagine: Fostul premier Vladimir Meciar
Cu o majoritate de 129 de voturi favorabile, față de unul împotrivă, deputații slovaci au ridicat controversata amnistie decretată în 1998 de premierul din acea perioadă, Vladimir Meciar, "pentru delicte comise în contextul răpirii lui Michal Kovac junior".
Acesta din urmă a fost răpit pentru scurt timp în august 1995 de agresori necunoscuți în Austria vecină.
Amnistia decisă de Vladimir Meciar a alimentat suspiciunile, răspândite în Slovacia, potrivit cărora șeful guvernului a organizat chiar el această răpire pentru a-i aduce prejudicii lui Michal Kovac, adversarul său politic.
În prezent în vârstă de 74 de ani, Vladimir Meciar a negat categoric orice implicare în această afacere.
"Se bănuiește că s-a amnistiat singur", a rezumat un analist din cadrul think tankului slovac Polis, Jan Baranek.
El a atras însă atenția că orice investigație viitoare asupra răpirii va fi dificilă, mai ales că "șeful serviciilor secrete SIS din acea perioadă, Ivan Lexa, trăiește în Mexic", țară cu care Slovacia nu a semnat niciun tratat de extrădare.
Răpit în august 1995 de atacatori neidentificați în Austria, tânărul Michal Kovac, legat la ochi și cu mâinile încătușate, a fost forțat să bea o sticlă de whisky și supus unor descărcări electrice. El și-a recăpătat cunoștința în mașina lui, în apropierea unui comisariat al poliției din orașul austriac Hainburg, în apropierea frontierei slovace.
Vladimir Meciar a fost prim-ministru în anii 1990-1991, 1992-1994 și 1994-1998. SUA și mai multe țări europene l-au acuzat de tendințe autoritariste și de corupție.
Michal Kovac a fost primul președinte slovac după scindarea pașnică în 1993 a Cehoslovaciei în două state independente. El a decedat în 2016, în urma unei crize cardiace.
AGERPRES