Slovacia: Extrema-dreaptă, prima opţiune a partidului de centru-dreapta OLaNO pentru o nouă majoritate; eşec al formaţiunii preşedintei Caputova
Formarea unui nou guvern în Slovacia după alegerile legislative desfăşurate sâmbătă se anunţă complicată, formaţiunea conservatoare OLaNO, care a câştigat scrutinul, neexcluzând posibilitatea să împartă puterea în cadrul unei majorităţi cu partidul de extremă-dreapta Sme Rodina (''Suntem o Familie''), în timp ce alianţa ''Slovacia Progresistă'' a preşedintei liberale Zuzana Caputova a ratat intrarea în parlament, iar social-democraţii din SMER se pregătesc să intre în opoziţie, consemnează duminică agenţia EFE.
Aproape două treimi din cei 4,4 milioane de slovaci cu drept de vot au venit la urne, unde au optat clar pentru o schimbare către tendinţe ce merg de la conservatorismul centrist până la populism şi dreapta extremistă, această din urmă fiind reprezentată în principal de partidul Sme Rodina.
Acest partid, condus de Boris Kollar, s-a alăturat recent ''Mişcării pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor'', o alianţă de partide reprezentate în Parlamentul European şi în care se regăsesc de asemenea Liga italiană condusă de Matteo Salvini şi Adunarea Naţională franceză a lui Marine Le Pen.
''Mă voi îndrepta în primul rând către Boris Kollar să vină alături de noi (la guvernare). Cetăţenii ne-au transmis mesajul să facem curăţenie în Slovacia'', a declarat duminică liderul partidului OLaNO (''Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente''), Igor Matovic, un bogat om de afaceri din sectorul mass-media.
Conform rezultatelor finale, OLaNO a obţinut 25,02% din voturi, într-un scrutin care, - la fel ca alegerile prezidenţiale câştigate anul trecut de liberala Zuzana Caputova - a fost marcat de saturaţia populară faţă de corupţia endemică şi de indignarea faţă de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak.
OLaNO va obţine 53 din cele 150 de mandate în legislativul de la Bratislava. Pe locul doi vine partidul social-democrat SMER aflat până în prezent la putere, care a obţinut 18,29 % şi a anunţat prin vocea premierului Peter Pellegrini că va intra în opoziţie, în timp ce pe locul trei se situează Sme Rodina, cu 8,24% şi 17 mandate.
Formaţiunea neonazistă ''Slovacia Noastră'' (LSNS), condusă de Marian Kotleba, partid anti-NATO, anti-UE şi considerat a fi chiar mai radical decât Sme Rodina, a obţinut 7,97% din voturi şi 17 mandate.
În schimb, partidul liberal SaS abia a depăşit şase procente, iar pe ultimul loc se află noul partid centrist ''Pentru Oameni'' al fostului preşedinte Andrej Kiska, cu 5,77%.
Alianţa liberală proeuropeană a preşedintei Zuzana Caputova, ''Slovacia Progresistă'', a ratat intrarea în Parlament, neatingând pragul electoral.
Configuraţia politică a viitorului legislativ arată că, în orice combinaţie, o alianţă între OLaNO şi Sme Rodina este greu de evitat.
Succesul formaţiunii OLaNO marchează ''o victorie a populismului conservator de dreapta'', oarecum la fel ca în Ungaria, Polonia sau Republica Cehă, explică pentru France Presse analistul politic slovac Juraj Marusiak. Dar există totuşi o nuanţă, adaugă el, şi anume că OLaNO este un partid ''eterogen, genul de partid contestatar'', iar în această privinţă el se deosebeşte de partidele de dreapta din regiune.
Deşi a anunţat intrarea partidului său în opoziţie, premierul Peter Pellegrini nu a exclus o eventuală ''coaliţie de reconciliere'' între SMER şi OLaNO. ''Nici vorbă. Nu negociem cu mafia'', i-a replicat sec Igor Matovic.
Unul dintre apropiaţii acestuia din urmă, Gabor Grendel, care a fost ''ministru de interne'' în guvernul din umbră al OLaNO, a promis că viitorul executiv va ataca corupţia din poliţie şi justiţie.AGERPRES