Slovacia, dispusă să livreze Ucrainei sisteme S-300 dacă NATO le găseşte un înlocuitor
Ministrul slovac al apărării a declarat joi că ţara sa este dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor, dar secretarul de stat american, Lloyd Austin, prezent joi la Bratislava le-a declarat jurnaliştilor că nu are nimic de anunţat în această privinţă, potrivit Reuters.
Ucraina a solicitat naţiunilor occidentale să o ajute în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente de apărare antiaeriană pentru a putea face faţă ofensivei ruse care a intrat în cea de-a patra săptămână.
"Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă comună cu Lloyd Austin.
"Dar suntem dispuşi să o facem imediat ce vom avea un înlocuitor corespunzător", a adăugat el.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a refuzat să precizeze dacă SUA ar putea trimite echipamente Slovaciei în acest sens.
"Nu am niciun anunţ de făcut pentru dumneavoastră în această după-amiază. Sunt lucruri la care vom continua să lucrăm cu toţi aliaţii noştri. Cu siguranţă, aceasta nu este doar o problemă a SUA, ci este o problemă a NATO", a spus Austin, fără alte detalii.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri o asistenţă suplimentară militară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv arme pentru doborârea avioanelor şi tancurilor ruseşti.
Dar tipul de sistem de apărare antiaeriană desfăşurat în Slovacia este extrem de râvnit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Slovacia, ţară membră NATO, dispune de o baterie de apărare antiaeriană S-300, moştenită din perioada sovietică, după destrămarea Cehoslovaciei în 1993.
Ea aşteaptă să obţină sisteme antirachetă Patriot în cadrul noului grup tactic NATO care tocmai a fost convenit să fie dislocat în ţară ca parte a întăririlor Alianţei pe flancul său estic.
Dar pentru slovaci aceasta nu este suficient, având în vedere că nu va fi sistemul lor şi nu este clar cât timp va staţiona acesta pe teritoriul ţării.
Slovacia are o frontieră comună cu Ucraina de 98 de kilometri.
Ţara operează, de asemenea, o flota mică de avioane de luptă MiG-29, dependente de serviciile de mentenanţă ruseşti.
"Discutăm diferite opţiuni pentru a umple acest gol dacă ne decidem să nu mai folosim MiG-29", a spus Nad, adăugând că Slovacia se aşteaptă să obţină avioane de luptă F-16 ale fabricantului Lockheed Martin în 2024.
În acelaşi timp, secretarul american al apărării a ţinut să sublinieze că nu există o zonă de interdicţie aeriană parţială, cerută insistent de Ucraina, pentru că "aceasta înseamnă că eşti în luptă". "În luptă împotriva Rusiei", a remarcat el.
"Nu există o modalitate facilă sau simplă pentru a face asta", a spus Austin, în cursul conferinţei de presă cu ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad. "Nu există ceva ca o zonă de interdicţie aeriană lejeră. O zonă de interdicţie aeriană înseamnă că eşti în război cu Rusia", a subliniat ministrul american al apărării, citat de dpa.
El a mai spus că SUA sunt "şocate de brutalitatea" atacurilor ruseşti în Ucraina şi a spus că Departamentul de Stat examinează în prezent dacă au fost comise crime de război acolo. "Aceştia sunt civili şi deci nu ar trebui să fie vizaţi", a mai spus Lloyd Austin. AGERPRES