Slovacia: Ancheta asupra răpirii fiului președintelui Kovac poate reîncepe

Slovacia: Ancheta asupra răpirii fiului președintelui Kovac poate reîncepe

Parlamentul slovac a amendat joi Constituția, deschizând calea reluării anchetei asupra răpirii în 1995 a fiului președintelui liberal Michal Kovac, transmite AFP.

În imagine: Fostul premier slovac Vladimir Meciar

Fostul premier slovac Vladimir Meciar a blocat ancheta în 1998 ordonând o amnistie și "încetarea urmării penale angajate pentru delicte comise în contextul răpirii lui Michal Kovac junior", alimentând suspiciunile implicării sale în această afacere.

Amendamentul care permite abrogarea amnistiilor "contrare principiilor democrației și statului de drept" a fost votat de 124 dintre cei 146 de deputați prezenți joi în parlament. Abrogarea amnistiei urmează să fie votată săptămâna viitoare.

Mai multe tentative de a redeschide ancheta au eșuat în trecut.

Potrivit unui recent sondaj, 63% dintre slovaci doresc ca ancheta să fie redeschisă chiar și după 20 de ani.

Parlamentul a votat joi sub o "puternică presiune din partea opiniei publice", a declarat politologul Grigorij Meseznikov.

Fostul premier slovac Vladimir Meciar a a negat implicarea serviciilor sale de informații în răpirea, neelucidată vreodată, a fiului președintelui Kovac, principalul său adversar politic.

Michal Kovac, fost bancher, a fost primul președinte slovac după scindarea pașnică în 1993 a Cehoslovaciei în două state independente. El a decedat în 2016, în urma unei crize cardiace.

Răpit în august 1995 de atacatori neidentificați în Austria vecină, tânărul Michal Kovac, legat la ochi și cu mâinile încătușate, a fost forțat să bea o sticlă de whisky și supus unor descărcări electrice. El și-a recăpătat cunoștința în mașina lui, în apropierea unui comisariat al poliției din orașul austriac Hainburg, în apropierea frontierei slovace.

Suspiciuni cu privire la un eventual rol jucat în răpire de acest politician cunoscut pentru derivele sale autoritare au persistat timp de ani la Bratislava. Un tribunal austriac considerase în 1995 că serviciile secrete slovace se aflau probabil în spatele răpirii.

Un film intitulat 'Răpirea', bazat pe cazul lui, a fost lansat în 2 martie în Slovacia, unde cunoaște un veritabil succes cu 200.000 de vizionări în aproape o lună.

Vladimir Meciar a fost prim-ministru în anii 1990-1991, 1992-1994 și 1994-1998. SUA și mai multe țări europene l-au acuzat de tendințe autoritariste și de corupție.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”