Slovacia: A început o dezbatere asupra reformei în justiţie, după valul de indignare provocat de asasinarea unui jurnalist

Slovacia: A început o dezbatere asupra reformei în justiţie, după valul de indignare provocat de asasinarea unui jurnalist

Deputaţii slovaci au lansat miercuri o dezbatere asupra măsurilor menite să elimine corupţia sistemului judiciar, o prioritate oficială a guvernului de centru-dreapta ales în urma unul val de proteste împotriva asasinării unui jurnalist în 2018, relatează AFP.

Ancheta asupra uciderii lui Jan Kuciak, care efectua o anchetă asupra activităţilor opace ale unui om de afaceri apropiat de putere, a dus la concedierea a 12 judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile.

Schimbările propuse de guvernul lui Igor Matovic includ controale mai severe ale declaraţiilor de avere ale judecătorilor şi înfiinţarea unui tribunal conceput pentru a servi drept organ disciplinar.

"Această legislaţie nu este o simplă formalitate, întrucât introduce cu adevărat valori de care sistemul nostru judiciar are nevoie (...) respectiv principiile statului de drept şi restabilirea încrederii în puterea judiciară", a declarat ministrul justiţiei Maria Kolikova în deschiderea dezbaterii.

Publicat luna trecută, raportul Comisiei Europene privind respectarea statului de drept a menţionat că sistemul judiciar slovac "se caracterizează printr-un nivel foarte scăzut al independenţei remarcat atât de public, cât şi de companii".

Transparency International a clasificat Slovacia pe locul 59 în clasamentul ţărilor celor mai corupte din lume, iar corupţia la nivel înalt reprezintă de multă vreme un subiect de preocupare publică.

"Se dovedeşte că mulţi judecători au condus afaceri în afara justiţiei", a declarat pentru AFP Lajos Meszaros, membru al Consiliului slovac al magistraturii, care supervizează tribunalele din ţară. "Existau preţuri fixe care trebuiau plătite judecătorilor pentru a obţine o pedeapsă mai blândă - este o tragedie", a adăugat el.

Reforma judiciară necesită un amendament constituţional pentru introducerea unei vârste fixe de ieşire la pensie de 65 de ani pentru judecătorii din instanţele inferioare şi de 70 de ani pentru cei de la Curtea Constituţională.

În prezent, nu există o vârstă fixă de ieşire la pensie pentru judecători în Slovacia.

Guvernul lui Igor Matovic, care controlează 95 de locuri în parlament, va trebui să adune suficiente voturi pentru a adopta aceste modificări care necesită o majoritate de trei cincimi în camera de 150 de locuri.

Guvernul doreşte ca schimbările să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat că a ordonat uciderea lui Jan Kuciak, a fost achitat în septembrie, dar anchetarea crimei a dezvăluit corupţia politică de la nivel înalt şi l-a constrâns pe prim-ministrul din acea perioadă să demisioneze.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”