Slăbit și confuz, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili este pe moarte
Opozantul şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakașvili, aflat într-un spital din Tbilisi, este pe moarte, relatează The Guardian.
Mihail Saakașvili este pe moarte. FOTO Profimedia (Arhivă)
„Cer să fiu transferat în Polonia, deoarece este foarte clar că în spital voi muri", a scris fostul președinte georgian ca răspuns la întrebările adresate de Observer în urmă cu o săptămână. Răspunsurile sale au scrise pe hârtie și transmise avocaților săi.
Fotografiile și videoclipurile cu Saakașvili în spital îl arată pe acesta slăbit și confuz . Conform unui raport recent al unor specialiști independenți, starea de sănătate s-a deteriorat grav și că în curând se va confrunta cu leziuni ireversibile ale organelor. De la arestarea sa, susține el, greutatea sa s-a înjumătățit, ajungând la 60 de kg.
„Te dor ochii când te uiți la el, nu mai este o persoană, ci o fantomă", a afirmat Giorgi Chaladze, avocatul și aliatul politic al lui Saakașvili, care îl vizitează în mod regulat la spital.
În urmă cu două decenii, Saakașvili a condus Revoluția Trandafirilor din Georgia, iar venirea sa la putere a fost considerată de mulți occidentali ca fiind un model de reformă pentru țările post-sovietice. După un deceniu, a părăsit funcția.
Guvernul georgian, acuzat că acționează la comanda Rusiei
În timp ce societatea georgiană rămâne în mod hotărât pro-occidentală, guvernul este acuzat că acționează pe ascuns la comanda Rusiei. În țară, Saakașvili rămâne o figură controversată, dar chiar și mulți dintre cei care nu-l plac sunt neliniștiți în legătură cu modul în care este tratat. Fostul președinte georgian a revenit în țară în anul 2021 din Ucraina, unde, în anul 2015, a fost numit guvernator al orașului Odesa.
Acesta și-a dorit să reintre în politică în țara sa, însă la sosirea din luna octombrie a anului 2021 a fost imediat arestat, după ce a fost condamnat în contumacie pentru abuz de putere. Saakașvili a fost transferat din închisoare în spital în luna mai a anului trecut.
Mulți sunt de părere că încarcerarea sa este o răzbunarea a rivalului său politic, oligarhul Bizdina Ivanishvili. În anul 2012, partidul de guvernământ Mișcarea Națională Unită (MNU), care a fost fondat de Saakașvili, a fost înlocuit de coaliția Visul Georgian, condusă de Ivanishvili.
O poziție pro-rusă nu ar putea fi acceptată niciodată în Georgia , unde amintirile războiului din 2008 încă mai persistă și unde Moscova ocupă încă de facto 20% din teritoriul georgian. Sondajele arată în mod constant că georgienii sunt în favoarea integrării europene.
O decizie cheie a UE privind acordarea statutului de candidat pentru Georgia urmează să fie luată în luna decembrie, după ce a fost amânată în urmă cu un an, în vreme ce Ucraina și Moldova au fost acceptate.
„Răzbunare”
În luna februarie, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unei rezoluții care descria arestarea lui Saakașvili drept o „răzbunare” și a cerut eliberarea sa. Coliția de guvernare a ignorat solicitarea.
Mai îngrijorătoare pentru mulți georgieni decât încarcerarea lui Saakașvili au fost planurile de introducere luna trecută a unei noi legi care ar obliga organizațiile care primesc fonduri străine să se declare ca „agenți străini". Supranumită „legea rusă" din cauza asemănării sale cu legislația adoptată de Kremlin, aceasta a dus la proteste la Tbilisi și, în cele din urmă, la o răsturnare a guvernului.
De asemenea, partidul de guvernământ Visul Georgian a avut o poziție fermă în ceea ce privește războiul din Ucraina, invocând temeri că o poziție pro-ucraineană ar putea duce la un nou conflict cu Rusia. Astfel, Georgia a sfârșit prin a reduce sprijinul pentru Kiev.
Saakașșvili îl acuză pe Ivanishvili că l-a arestat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, care îl disprețuia pe fostul președinte georgian. În acea perioadă, mulți occidentali au respins avertismentele lui Saakașvili cu privire la Putin, însă în prezent unii se întreabă dacă nu cumva a avut dreptate de la bun început.
De asemenea, Saakașvili ar fi fost otrăvit cu metale grele în închisoare și supus la tortură în mod regulat. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat vineri eliberarea fostului președinte georgian, care este cetățean ucrainean din anul 2015: „Dacă o persoană are nevoie de îngrijiri medicale și viața sa depinde de aceasta, atunci acest pas este necesar”.
Sursa: adevarul.ro