Sky News: Va crește presiunea negocierilor pentru finalizarea războiului/„Provocarea mai mare pentru Zelenski este să accepte cedarea de teritoriu. Aici va prevala diplomația americană”

Sky News: Va crește presiunea negocierilor pentru finalizarea războiului/„Provocarea mai mare pentru Zelenski este să accepte cedarea de teritoriu. Aici va prevala diplomația americană”

Scena este pregătită pentru ofensivele de vară, ambele părți concentrându-se pe obiective diferite. Până la final, ambele părți vor fi epuizate, vor fi în criză de muniție și vor avea nevoie urgentă de o pauză – condițiile pentru negocieri, concluzionează o analiză efectuată de Sky News pe tema războiului din Ucraina.

”Din perspectiva ofensivei ucrainene, cele trei zone principale asupra cărora se concentrează atenția sunt Donbasul, Crimeea și podul terestru dintre cele două regiuni. Dar care ar fi prioritatea ucrainenilor, având în vedere resursele lor limitate, și unde se așteaptă să obțină cele mai mari progrese?

Donbasul a fost în centrul unui război de uzură brutal și măcinant din 2014 și, având în vedere că se află la granița cu Rusia, eliberarea sa ar fi o provocare foarte costisitoare și care ar necesita mult timp.

Chiar dacă forțele rusești ar fi expulzate, mulți dintre localnici (în special în est, în apropiere de granița cu Rusia) sunt simpatizanți ai Rusiei, ceea ce ar crea un teren fertil pentru o insurgență spinoasă și de durată.

Apoi, deși Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu ucrainean, regiunea a fost anexată de Rusia în 1783 și a fost trecută în Ucraina – un „județ” al Uniunii Sovietice la acea vreme – doar ca o acțiune administrativă a președintelui Hrușciov în 1954.

Crimeea este un activ vital pentru Rusia; ca urmare, majoritatea analiștilor occidentali consideră că eliberarea sa ar fi extrem de dificil de realizat”, scrie Sky News.

O a doua prioritate a ofensivei ucrainene ar fi podul terestru ce leagă Rusia de Crimeea.

”Dacă forțele ucrainene ar reuși să străpungă apărarea rusă din prima linie a frontului, ar avea cale liberă spre coastă și ar lăsa forțele rusești de la est de râul Dnipro foarte expuse.

Dar, chiar dacă o astfel de operațiune ar avea un succes fulminant, ar lăsa forțele ucrainene secătuite și cu un nivel periculos de scăzut de muniție și arme, fiind foarte vulnerabile.

Putin a susținut în mod constant că invazia sa în Ucraina este o „operațiune militară specială” cu obiective limitate. Cu Crimeea securizată, Donbasul reprezintă o „zonă tampon” vitală între Rusia și potențialul flanc estic al NATO și rămâne o prioritate ridicată pentru Putin.

În ceea ce privește podul terestru, deși important, nu este vital pentru Rusia, deoarece ar fi dificil de apărat. În plus, probabil că oferă o distracție binevenită pentru acțiunile ofensive militare ucrainene, în timp ce Putin se concentrează asupra obiectivelor sale principale.

Așadar, scena este pregătită pentru o vară de acțiuni ofensive, cu ambele părți concentrate pe obiective diferite. Până la sfârșitul verii, ambele părți vor fi epuizate, vor fi lipsite de muniție și vor avea nevoie urgentă de o pauză – condițiile pentru negocieri”, se mai arată în analiză.

După ce a securizat cea mai mare parte din Donbas, Rusia ar putea clama victoria – cel puțin în fața publicului intern – după ce a atins obiectivul principal al operațiunii sale militare speciale.

Provocarea mai mare pentru Volodimir Zelenski este să accepte cedarea de teritoriu. Aici va prevala diplomația americană.

”În ciuda unui sprijin public fulgurant, în privat, comunitatea internațională nu va dori să riște perpetuarea unui război imposibil de câștigat.

Garanțiile de securitate vor fi o piatră de temelie a oricărui acord de încetare a focului sau de pace și este deja evident că NATO va face tot ce poate pentru a facilita accesul Ucrainei la această alianță.

În plus, Ucraina va trebui să reconstruiască infrastructura națională critică, iar pentru aceasta se va baza foarte mult pe investițiile străine, care s-ar putea dovedi un paliativ foarte atractiv.

Războiul pe care Ucraina se va strădui să îl câștige, iar Rusia se va strădui să îl piardă – continuă. Așteptați-vă la o creștere a presiunii diplomatice pentru a găsi o soluție negociată, în ciuda implicațiilor”, concluzionează analiza.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”