Situaţie volatilă în Kosovo: NATO anunţă intensificarea patrulărilor
Forţa Alianţei Nord-Atlantice a anunţat luni că şi-a intensificat patrulările în Kosovo, după o escaladare a tensiunilor în nordul teritoriului la frontiera cu Serbia, care a trimis blindate în apropiere de fosta sa provincie, relatează France Presse.
Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană în frunte, a lansat un apel la o 'dezescaladare' şi la 'dialog' în faţa acestei noi crize între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă în 2008 a acestui teritoriu locuit de o majoritate de etnici albanezi.
Relaţiile deja dificile între cei doi vecini s-au complicat şi mai mult cu o săptămână în urmă, când guvernul kosovar a trimis unităţi speciale de poliţie în nord, o regiune populată de o majoritate de etnici sârbi care nu recunosc puterea de la Pristina.
Acuzând Pristina de 'provocare', Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Potrivit unui corespondent AFP în zonă, Serbia a desfăşurat luni patru vehicule blindate la 2 km de un post de frontieră, în timp ce avioanele sale de vânătoare au survolat o zonă din apropierea graniţei, pentru prima oară după războiul sângeros între forţele sârbe şi separatiştii albanezi (1998-1999).
Luni, situaţia la frontiera dintre Serbia şi Kosovo era calmă, în pofida acestor mişcări militare, notează AFP.
Unităţi speciale kosovare au fost desfăşurate pentru a superviza decizia Pristinei de a constrânge vehiculele sârbe să afişeze numere de înmatriculare kosovare temporare la intrarea în Kosovo. Pristina invocă o măsură de 'reciprocitate', vehiculele înmatriculate 'Republica Kosovo' - nerecunoscute de către Belgrad - sunt obligate de ani de zile să afişeze plăcuţe de înmatriculare sârbe temporare pentru a intra în Serbia.
Furioşi, sute de sârbi protestează în fiecare zi, blocând cu camioane drumurile care duc spre cele două puncte de trecere a frontierei în nord, Jarinje şi Brnjak.
Două birouri de înmatriculare a vehiculelor kosovare au fost vizate de atacuri în weekend, iar premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că vrea să 'provoace un conflict'.
Din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a pus capăt conflictului, Kosovo se află sub protecţia internaţională a KFOR.
Această forţă a NATO a anunţat luni, într-un comunicat, că 'a crescut numărul şi durata patrulărilor sale de rutină de-a lungul Kosovo, inclusiv în nord', reamintind că misiunea sa este de a asigura securitatea şi libertatea de mişcare.
De mai multe zile, elicopterele KFOR survolează cu regularitate regiunea de frontieră.
Premierul albanez Edi Rama, aflat în vizită în Kosovo, a calificat acţiunile Belgradului drept 'manevre militare teatrale', declarându-se convins că 'dialogul este singura soluţie'.
În timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată săptămâna aceasta în Balcani, Bruxelles a invitat luni părţile la dialog.
'Este important ca părţile se se aşeze împreună, să pună capăt escaladării verbale în regiune şi să găsească rapid o soluţie', a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei.
' O mulţime de activităţi diplomatice sunt în curs de desfăşurare atât la Bruxelles, cât şi pe teren', a completat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, exprimându-şi speranţa într-o întâlnire a negociatorilor de ambele părţi în curând la Bruxelles. AGERPRES