Situație paradoxală pe frontul din Ucraina, unde unele trupe ucrainene au ajuns să își lase în urmă tancurile și blindatele primite din Occident
O parte a forțelor ucrainene care participă la ofensiva împotriva invadatorilor ruși au ajuns să își lase în urmă vehiculele de luptă primite din Occident din cauza câmpurilor dense de mine create de armata rusă în teritoriile ocupate, relatează The Washington Post .
Potrivit mai multor surse citate de jurnaliștii americani, unele unități ucrainene au început să avanseze lent, fără tancurile și blindatele occidentale, pe care le lasă în urmă din cauza lipsei vehiculelor de deminare care să curețe drumul pentru acestea.
„Nu mai poți face nimic doar cu un tanc și niște armură deoarece câmpul de mine este prea adânc și, mai devreme sau mai târziu, el (tancul) se va opri și va fi distrus de tiruri concentrate”, a confirmat situația generalul Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major al Ucrainei, în comentarii făcute pentru The Post.
„Avem nevoie de echipamente speciale, avem nevoie de echipamente de curățare a minelor de la distanță”, a mai spus el, adăugând că trupele sale folosesc în acest sens sisteme M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC) puse la dispoziție de armata americană, dar că și acestea sunt distruse.
„Nu e nicio problemă cu asta, doar că avem nevoie de multe din ele”, a explicat Zalujnîi.
Alți oficiali ucraineni afirmă că Ucraina ar fi primit sub 15% din vehiculele și sistemele de deminare pe care le-a solicitat partenerilor săi, o situație care a exacerbat problemele. The Post scrie că în aceste condiții unii dintre soldații ucraineni, frustrați de progresul lent admis inclusiv de către președintele Volodimir Zelenski, au recurs la curățarea manuală a minelor, folosind mici echipe de geniști de ocazie.
Un general american vorbește de „iadul” cu care se confruntă ucrainenii
Mai mulți militari ucraineni au declarat pentru The Post că amânarea declanșării ofensivei le-a permis rușilor să își fortifice și consolideze liniile defensive, forțele Moscovei ajungând să plaseze în unele sectoare cheie ale frontului câmpuri de mine cu o adâncime de peste 15 kilometri.
Situația este cu atât mai pregnantă pe frontul din regiunea Zaporojie aflată în sud-estul țării, unde forțele rusești se așteptau la un atac care să încerce să taie coridorul terestru care leagă teritoriile ocupate și Rusia continentală de Peninsula Crimeea.
Mark Kimmitt, un general american în retragere, a declarat anterior pentru Insider că sarcina trupelor ucrainene de a înainta prin linii defensive în profunzime care includ șiruri consecutive de tranșee, sârmă ghimpată și mine antitanc este ca și cum ai trece prin „20 de kilometri de iad”.
„Nu există absolut nicio îndoială că acestea sunt cele mai grele lupte care se dau în afara orașelor”, a mai spus acesta, adăugând că Ucraina încearcă probabil să găsească un punct vulnerabil în apărarea rusă, motiv pentru care deocamdată nu și-a angajat majoritatea forțelor.
Administrația președintelui Joe Biden a anunțat luna aceasta că va oferi Ucrainei muniții cu dispersie pentru a încerca să o ajute cu ofensiva sa, măcinată de asemenea de atacurile tot mai frecvente cu drone ale rușilor.
Rusia susține că ofensiva ucraineană a eșuat
Ritmul lent în care avansează forțele ucrainene date fiind toate problemele întâmpinate l-a făcut pe președintele rus Vladimir Putin să proclame duminică eșecul ofensivei Kievului.
„Toate încercările inamicului de a străpunge apărarea noastră (...), în special prin utilizarea rezervelor strategice, nu au avut succes pe întreaga perioadă a ofensivei. Inamicul nu a reușit”, a declarat el într-un interviu acordat postului Rossiya-1.
El a vorbit de asemenea despre situația „pozitivă” pentru forțele ruse de pe front și a afirmat inclusiv că acestea au trecut la atac în unele locuri.
„Trupele noastre se comportă eroic. În mod neașteptat pentru inamic, ele trec chiar la ofensivă în anumite sectoare și capturează poziții mai avantajoase”, a declarat liderul rus.
Comentariile sale în acest sens au venit după ce marțea trecută ministerul rus al apărării a declarat că trupele ruse au reușit să pătrundă pe o adâncime de 1,5 km pe o secțiune a frontului din apropierea orașului Lîman, în regiunea Donețk din estul Ucrainei.