Situație fără precedent în Japonia, unde cea mai mare organizație yakuza s-a prezentat la poliție cu un angajament scris...

Situație fără precedent în Japonia, unde cea mai mare organizație yakuza s-a prezentat la poliție cu un angajament scris...

Cea mai mare grupare yakuza din Japonia s-a angajat în scris în fața autorităților că va pune capăt conflictelor sângeroase cu facțiunile disidente, a declarat joi poliția pentru agenția France Presse.

Membri ai Yamaguchi-gumi, principala organizație de crimă organizată din țară, s-au prezentat luni la secția de poliție din regiunea centrală Hyogo pentru a depune o scrisoare în care se stipulează că grupul va pune capăt „tuturor certurilor interne”, cu promisiunea „de a nu crea probleme”, a spus pentru AFP un oficial al poliției regionale.

Yamaguchi-gumi a purtat războaie sângeroase împotriva altor grupări yakuza formate din foști membri care s-au rupt de organizație în 2015.

Din 2020, autoritățile japoneze au plasat mai multe grupări criminale sub supraveghere specială din cauza intensificării violențelor, restricționându-le activitățile, inclusiv prin zone desemnate pentru birourilor lor.

Cu toate acestea, șeful poliției din Hyogo a afirmat că planurile grupurilor disidente nu sunt clare și că anchetatorii monitorizează situația, deoarece angajamentul Yamaguchi-gumi nu ar putea fi mai mult decât o declarație unilaterală.

Spre deosebire de mafia italiană sau de triadele chinezești, yakuza a ocupat mult timp o zonă gri în societatea japoneză. Existența lor ca atare nu este ilegală, iar sediile lor se află în văzul poliției.

Yakuza au ajuns la mai puțin de 20.000 de membri

Apăruți din haosul Japoniei postbelice, yakuza s-au transformat de-a lungul deceniilor în organizații subterane puternice, cu afaceri de miliarde de dolari.

Membrii crimei organizate japoneze își câștigă existența din jocuri de noroc, droguri și prostituție, dar de-a lungul anilor s-au implicat și într-o gamă largă de alte sectoare de activitate (construcții, reciclare, recrutare etc.).

Mult timp, yakuza a fost tolerată ca un rău necesar pentru a asigura ordinea pe străzi, în ciuda faptului că metodele sale erau considerate îndoielnice.

Numărul membrilor lumii interlope japoneze a atins un nou minim de 18.800 în 2024, după ani de declin, coborând pentru prima dată sub pragul de 20.000, în principal din cauza represiunii mai stricte, potrivit datelor recente ale poliției.

În ciuda acestei scăderi, „unele dintre activitățile lor devin din ce în ce mai opace, iar sursele lor de finanțare se diversifică”, a avertizat poliția săptămâna trecută.

Un exemplu al acestei opacitate îl reprezintă presupusele legături ale yakuza cu alte grupări infracționale, adesea implicate în escrocherii pe internet sau fraude în investiții.

Cunoscute sub denumirea colectivă de „tokuryu”, aceste grupuri de delincvenți se disting prin recrutarea, prin intermediul rețelelor de socializare, a tinerilor, adesea la marginea societății și în căutare de bani rapizi.

Potrivit poliției, unii yakuza sunt lideri ai acestor noi rețele infracționale, ale căror profituri ar putea alimenta vistieria organizațiilor criminale tradiționale.

Conform datelor colectate de autorități, prejudiciul total cauzat de frauda organizată și de alte infracțiuni atribuibile criminalității organizate a ajuns la 1,6 miliarde de euro în 2024, comparativ cu 387 de milioane de euro în 2019.


Citește și:

populare
astăzi

1 În definitiv, asta este România reală, oameni buni... Este primul dosar investigat în România de EPPO / Kovesi...

2 Așa o fi?

3 Știați că Peter Navarro, consilierul lui Trump care a declanșat haosul tarifelor, nu are studii în economie și a fost găsit pe internet de soțul Ivank…

4 „Nu mai e în cercurile lui Trump”

5 Întâmplarea asta spune multe despre cum îi văd americanii pe europeni...