Situație DRAMATICĂ în Harghita. În 2021 vor mai fi doar 29.000 de ROMÂNI. Dominați de sentimente de NEPUTINȚĂ, TEAMĂ și PĂRĂSIRE
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a facut joi, la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, o analiza a situatiei comunitatii romanesti din Harghita si Covasna si a sustinut ca mentalul acesteia este definit de sentimentele de neputinta, teama si parasire, generat, printre altele, de faptul ca acestia sunt lipsiti de suportul societatii si al statului si ca nu se mai regasesc in proiectia de viitor a zonei, informeaza Agerpres.
'Sentimentul neputintei corelat de teama si parasire sunt elementele fundamentale care definesc astazi mentalul comunitatii romanesti. Romanii, lipsiti de suportul general al societatii si al statului, constata de multe ori ca nu se mai regasesc in proiectia de viitor a zonei, ca s-au intors la situatia de tolerati, ca gresesc cand isi concep viitorul aici', a declarat Adrian Jean Andrei, care a subliniat ca aceste observatii sunt bazate pe recente cercetari sociologice efectuate in zona.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a prezentat o evolutie a situatiei demografice a populatiei romanesti din Harghita, din care reiese ca daca la recensamantul din 1992 numarul acesteia era de 48.948 de persoane, in 2021 se va ajunge la 28.926 de romani, ceea ce inseamna o scadere prognozata cu 40,9%.
Adrian Jean Andrei considera ca marele risc sub care sta populatia romaneasca este nu neaparat cel al scaderii demografice, ci acela ca "isi vede cadrul comunitar distrus, ca nu mai are potential si mijloace de a sustine si proteja idealul etnic romanesc".
El a subliniat ca la realizarea acestei situatii 'au concurat lipsa de viziune si consecventa in activitatea comuniattii locale romanesti, slabirea treptata a autoritatii statului roman in zona din motive politice si datorita formatiunii majoritare din judet'.
Potrivit prefectului, UDMR si-a consolidat autoritatea in zona si administreaza aproape independent in Covasna si Harghita, 'nesocotind aproape pana la dispret interesele comunitatii romanesti', iar acest lucru s-a intamplat intrucat partidele romanesti, de 25 ani, au bagat soarta acestei comunitati in jocul de cooptare a UDMR la guvernare.
Adrian Jean Andrei a punctat faptul ca din cauza strategiei gresite din ultimii 25 ani, statul roman asista acum cum o parte natiunii sale este discriminata intr-o zona aflata sub autoritatea sa.