Situaţia pe front în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina

Situaţia pe front în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina

Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense capitala Kiev fiind în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

Forţele ruse îşi continuă asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud, unde o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat, pentru aceasta ruşii şi ucrainenii acuzându-se reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

Cucerirea acestui important oraş strategic ar permite Rusiei să facă joncţiunea între forţele sale care înaintează din Crimeea - care deja au cucerit oraşele-cheie Berdiansk şi Herson şi acum ameninţă Nikolaev (către vest) - şi trupele ruse şi separatiste din Donbas.

Autorităţile locale din oraşul Nikolaev afirmă că armata ucraineană a recăpătat controlul asupra aeroportului din localitate. Potrivit surselor ucrainene, o navă de război rusă din Marea Neagră a fost lovită în largul Odesei, oraş-port la Marea Neagră aflat la vest de Nikolaev şi care încă nu a fost afectat de lupte.

În nord-est, oraşul Harkov, situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă, era luni în continuare sub controlul trupelor ucrainene, dar oraşul este încercuit de trupele ruse care-şi intensifică bombardamentele asupra lui. În aceeaşi parte a ţării lupte intense au fost semnalate de asemenea în jurul şi în interiorul oraşului Sumi.

Forţele ruse îşi continuă ofensiva şi dinspre provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, dar amploarea acesteia este necunoscută.

Kievul rămâne sub control ucrainean, dar linia frontului se află acum la circa 20 de kilometri de oraş şi observatori occidentali au remarcat prezenţa unei coloane de circa o sută de vehicule militare ruse la nord de capitală, în apropierea aeroportului Hostomel, iar primarul oraşului omonim a fost ucis de trupele ruse. Armata ucraineană menţine controlul şi asupra oraşului Cernigov, la nord de Kiev.

Pe ansamblu, armata rusă pare să fi făcut progrese ''minime'' pe teren weekendul care a trecut, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Vestul Ucrainei rămâne complet neafectat de operaţiunile militare, excepţia fiind un atac rusesc care a distrus aeroportul din Viniţa, la circa 280 de kilometri sud-vest de Kiev, la mare distanţă de avangarda forţelor ruse.

Potrivit Kievului, peste 11.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei, fără a preciza pierderile din rândul propriilor trupe. Ultimul bilanţ al victimelor ruse anunţat de Moscova datează de miercuri şi menţiona doar 498 de morţi, mult sub bilanţul susţinut şi atunci de armata ucraineană.

Potrivit bilanţului victimelor civile comunicat luni de ONU, de la începutul invaziei au fost ucise 406 persoane şi rănite alte 801, un număr foarte probabil inferior celui real. Numărul refugiaţilor în ţările vecine a ajuns în acest timp la peste 1,7 milioane de persoane.

A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază în Belarus, la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia. Conform agenţiei ruse Interfax, cele două părţi discută trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”