Situația pe fontul din Donbas: mai multe zone fortificate importante, pe ucrainenii le-au deținut de ani de zile, sunt amenințate. Ce se întâmplă în Kursk?

Situația pe fontul din Donbas: mai multe zone fortificate importante, pe ucrainenii le-au deținut de ani de zile, sunt amenințate. Ce se întâmplă în Kursk?

Armata rusă continuă să se bazeze pe succesul din ultimele săptămâni lângă Pokrovsk. Mai mult decât atât, Forțele Armate Ruse nu au încercat încă să asalteze orașul, ceea ce este important pentru trupele ucrainene din punct de vedere logistic. În schimb, forțele principale ruse s-au îndepărtat de oraș spre sud. Această manevră a provocat o criză acută în apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în sudul Donbasului.

Militari ucrainei apără Pokrovsk/ FOTO:Arhiva

Militari ucrainei apără Pokrovsk/ FOTO:Arhiva

Probabil, sub amenințarea încercuirii, forțele armate ucrainene vor fi forțate să-și retragă trupele din zona satului Nevelskoie (la nord de Marinka și Krasnogorovka), pe care l-au ținut timp de mai bine de un an, respingând zeci de atacuri ale rușilor. Acest lucru ar putea reprezenta o amenințare pentru orașul Kurahovo, nu mai puțin important decât Pokrovsk, un centru de linii de aprovizionare pentru întregul Donbas de sud, susține Meduza.io.

Pentru a întări apărarea în zona Kurahovo, comandamentul Forțelor Armate ucrainene a transferat probabil trupe din localitateaa vecină Ugledar, o altă zonă fortificată care a rezistat ani de zile și a supraviețuit multor atacuri ale rușilor. Comandamentul rus a răspuns imediat la slăbirea frontului Ugledar - cu o ofensivă puternică la nord, est și vest de oraș.

Frontul Pokrovsk

Trupele ruse au încetat să mai încerce să atace nordul spre Pokrovsk și Mirnograd în urmă cu aproximativ 10 zile. Forțele principale s-au întors spre sud și au ajuns la Selidovo. Dar acest oraș, se pare, nu a fost ținta principală a ofensivei. În ultima săptămână, trupele ruse, după ce au cucerit satul Karlovka de pe drumul Donețk-Pokrovsk, s-au deplasat mai spre sud. Satele Galiținovka și Dolinovka au fost cucerite.

Astfel, un mare grup rus (nu mai mic decât o brigadă de infanteriști motorizați) s-a trezit în spatele trupelor ucrainene aproape de periferia orașului Donețk. De aici ucrainenii au capacitatea de a trage în Donețk, centrul de aprovizionare pentru întregul grup rus din Donbas.

Centrul acestei poziții ucrainene este situat într-o zonă fortificată puternică la o înălțime care domină întreaga zonă din apropierea satului Nevelskoie. Ministerul rus al Apărării a anunțat cucerirea Nevelskoie încă din martie, dar, în realitate, Forțele Armate ucrainene controlează periferiile și înălțimile dominante.

Marginile satului sunt apărate de forțele brigăzii 59 mecanizate, care au respins zeci de asalturi ale trupelor rusești. Printre altele, controlează cu foc autostrada Donețk-Pokrovsk, unde elimină în mod regulat vehiculele de aprovizionare și vehiculele blindate ale Forțelor Armate Ruse. Controlul drumului va oferi comandamentului rus oportunitatea de a aproviziona mai eficient forțele din apropierea Pokrovsk și Selidovo.

Încercuirea lui Nevelskoi este cu greu posibilă: ritmul ofensivei ruse este încă scăzut, ceea ce înseamnă că unitățile Forțelor Armate ucrainene vor putea să părăsească „sacul” oricând. Nu există încă niciun indiciu că batalioanele Brigăzii 59 părăsesc zona Nevelskoie. Pe măsură ce trupele ruse avansează de la Galiținivka (ocolind probabil așezările mari - Ukrainsk și Gorniak) spre sud, ieșirea forțelor ucrainene în stare de luptă și cu toate echipamentele va fi o sarcină din ce în ce mai dificilă. Nu se poate exclude ca gruparea rusă să treacă în ofensivă și dinspre sud - din partea Krasnogorovka, care a fost preluată de forțele armate ruse.

Direcția Ugledar

Ugledar este un alt bastion important pe care Forțele Armate ucrainene l-au deținut de ani de zile, în ciuda atacurilor obișnuite ale Rusiei. Acest oraș a fost piatra de temelie a întregii apărări ucrainene din sudul Donbasului.

În ultimele luni, Forțele Armate Ruse, care nu au reușit să cuprindă Ugledar cu atacuri din sud, încearcă să pătrundă spre el dinspre est. Scopul este aproape de a fi atins: trupele ruse au tăiat drumul spre Ugledar din nord și acum asaltează obiective importante pentru apărarea orașului - satul Vodianoie și mina Iujnodonbaskaia-1.

La începutul lunii septembrie, Forțele Armate Ruse au atacat în mod neașteptat la vest de Ugledar, cucerind satul Precistovka și întrerupând drumul către un alt punct important al apărării ucrainene din sudul Donbas - Velika Novoselka. Continuarea acestei ofensive amenință atât așezările, cât și garnizoanele lor (trupele ruse înaintează încet spre Velikaia Novoselka dinspre sud).

Frontul Torețk

Trupele ruse, după ce au cucerit satele de la est și la sud de Torețk și au ajuns la periferia orașului, și-au încetinit înaintarea.

Acest lucru se poate datora atât rezistenței rezervelor forțelor armate ucrainene desfășurate în oraș, cât și îndepărtării trupelor ruse care avansează din bazele de aprovizionare și pozițiile de artilerie din Gorlovka.

Probabil că forțele ruse nu au reușit niciodată să cucerească satul New York, care ar fi putut fi o fortăreață importantă pentru un atac asupra Torețk din sud și sud-vest.

Pe de altă parte, trupele ruse au lansat atacuri spre Torețk dinspre est - din satele Kleșceevka, Andreevka și Ozarianovka, aflate la sud de Bahmut.

Forțele armate ruse continuă încercările de a forța canalul Severski Doneț-Donbas dinspre Ciasov Iar și zona înconjurătoare și de a crea mai multe capete de pod stabile pe malul său vestic. De acolo ar putea pune presiune asupra Ciasov Iar și, prin urmare, ar putea ajuta atacul asupra Torețk. Dar presiunea de la Ciasov Iar este limitată de faptul că o parte semnificativă a forțelor ruse de acolo au fost transferate în regiunea Kursk. Dar și Forțele Armate ucrainene au slăbit apărarea orașului, trimițând forțe pregătite pentru luptă în zona Pokrovsk.

Regiunea Kursk

Forțele armate ucrainene continuă să facă presiuni pe trei rute: Suja - Kursk, Suja - Lgov și Suja - Rîlsk. Au obținut succes în două din trei direcții.

Lângă Korenevo, lângă drumul Suja-Rîlsk și, de asemenea, spre sud - în districtul Glușkovski - ofensiva ucraineană este blocată. Forțele armate ucrainene au fost alungate dintr-o parte a satului Olgovka de la periferia nord-estică a Korenevo.

După câteva săptămâni de lupte, trupele ucrainene au cucerit Malaia Loknia pe drumul Suja-Lgov și au înaintat câțiva kilometri spre nord. Dar următoarea barieră a Forțelor Armate Ruse din Kromskie Bîki pare deocamdată să reziste.

În mod similar, trupele ucrainene au preluat Martinovka lângă autostrada Suja-Kursk, de care s-au apropiat în primele zile ale ofensivei. Dar progresul de-a lungul traseului este împiedicat de apărarea puternică a rușilor la Bolșoi Soldațkoie și din zona înconjurătoare.

În orice caz, trupele ruse nu au reușit încă să stabilizeze complet situația din regiunea Kursk. Forțele armate ucrainene continuă să mențină inițiativa – și speranța că atacurile lor vor forța comandamentul rus să-și slăbească ofensiva în estul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

3 Motivul pentru care un american s-a mutat în țara noastră pentru a-și crește copiii: „România încă practică ceea ce eu numesc triada nucleară”

4 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

5 Compania din România care le oferă angajaților 185.000 de lei dacă își dau demisia