Sitaru (APPR), despre interzicerea exportului de cereale: Producem mai mult decât dublu faţă de cât consumăm

Sitaru (APPR), despre interzicerea exportului de cereale: Producem mai mult decât dublu faţă de cât consumăm

Necesarul de grâu al României pentru acest an va fi asigurat prin recolta din acest an, iar România produce mai mult decât dublu faţă de cât consumă, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), Nicolae Sitaru, referitor la măsura Guvernului de interzicere a exporturilor de cereale.

"Măsura aceasta nu ne afectează numai pe noi, cei care nu avem recolta bună din cauza secetei în Bărăgan, afectează şi zonele care nu au probleme cu seceta în România, căci preţul grâului a scăzut instant după măsura aceasta. Deşi în Bărăgan este secetă, în alte zone ale României nu este secetă şi necesarul de grâu al României pentru anul acesta va fi asigurat cu recolta din acest an. Producem mai mult decât dublu faţă de ce consumăm", a afirmat Nicolae Sitaru, în cadrul videoconferinţei PRIA Agriculture.

Preşedintele APPR a precizat că măsura interzicerii exportului de cereale a produs o scădere de 30 de euro pe tona de grâu.

"Preţul grâului a scăzut cu 30 de euro pe tonă după ce s-a adoptat măsura de interzicere a exportului de cereale. România este total dependentă de piaţa externă, noi 60% din grâul pe care îl producem îl exportăm. Practic ieşim din nişte pieţe şi ne vor ocupa alţii locul. Miniştrii pleacă, fermierii rămân, iar noi agricultorii vom vinde în pierdere ani buni de acum încolo producţiile noastre", a menţionat Nicolae Sitaru.

Acesta a apreciat că rezervele de stat de cereale ar trebui să fie intacte.

"Premierul a atenţionat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte ştiu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Nu este la ştirea publicului că până în momentul de faţă s-a intrat în rezervele de stat. Deci, până în momentul de faţă noi ştim că rezervele de stat sunt intacte. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situaţia în care să consumăm din rezervele de stat. E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10,2 milioane de tone de grâu, la care dacă adăugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevândut, la sfârşitul anului 2019 România avea 11 milioane de tone de grâu. Cea mai simpla socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 milioane de grâu a plecat în afară. S-au semănat pentru anul acesta anumite cantităţi şi socoteala aceasta ar trebui să fie simplă şi ar fi trebuit să ştie foarte clar situaţia stocurilor din Romania", a precizat Nicolae Sitaru.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, că este permis exportul de grâu şi de produse derivate , aceasta fiind una dintre prevederile Ordonanţei militare nr. 9.

"Un alt punct important al acestei ordonanţe se referă la interzicerea exportului de grâu şi a produselor derivate, interzicere care a fost precizată şi impusă în ordonanţa militară anterioară. Prin această ordonanţă, articolele care interzic acest export îşi încetează aplicabilitatea. În urma discuţiilor purtate la nivel guvernamental cu comercianţii de produse cerealiere, s-a reuşit perspectiva şi s-a clarificat achiziţia necesară pentru completarea rezervelor de stat, astfel încât un subiect care preocupă Guvernul României - securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă. (...) Din acest moment, anunţ producătorii şi comercianţii că nu mai este interzis acest export", a declarat Marcel Vela, la Ministerul Afacerilor Interne. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept