Sistemul PATRIOT al României, testat în condiții reale

Sistemul PATRIOT al României, testat în condiții reale

Militarii români vor efectua în această săptămână trageri reale cu sistemele PATRIOT de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune. Este vorba de primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale de acest fel care va avea loc la Poligonul de trageri sol-aer Capul Midia.

Rachetele SkyCeptor pentru sistemele PATRIOT au un preț mai avantajos

Rachetele SkyCeptor pentru sistemele PATRIOT au un preț mai avantajos

Potrivit MApN, acest exercițiu se desfășoară în perioada 2-17 noiembrie, având ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale. Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene, a precizat MApN.

România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante PATRIOT. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele 7 sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția PATRIOT fiind cea mai scumpă din istoria României. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 60 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Rachete alese în funcție de țintă

Fiecare sistem PATRIOT în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132, patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE și șapte grupuri electrogene (EPP) III.

Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune PATRIOT 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Sistemele PATRIOT sunt foarte performante, dar munitia este extrem de scumpă. Concret, o rachetă PAC-2 GEM-T are un cost de 2,05 milioane de dolari, iar cu interceptorii PAC-3 MSE ajungem cu prețul unitar la un alt nivel, cel puțin 4,1 milioane de dolari. Tocmai din acest motiv, România își va produce, în urma unui acord cu americanii de la Raytheon, propria muniție pentru PATRIOT, rachete SkyCeptor, care sunt mai ieftine și pot fi folosite împotriva dronelor. În mod evident, cei trei vectori, PAC-2 GEM-T, PAC-3 MSE și SkyCeptor, vor fi folosiți alternativ în funcție de țintă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?