„Sistemul” e viu!/Ce procuror, fost mason, e luat în calcul de PSD pentru a fi propus judecător la CCR

„Sistemul” e viu!/Ce procuror, fost mason, e luat în calcul de PSD pentru a fi propus judecător la CCR

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, este luat în calcul de PSD pentru a fi propus judecător la Curtea Constituțională, au declarat pentru g4media.ro surse din partid. Potrivit acestora, o decizie n-a fost încă luată, dar Licu ar fi susținut de președintele partidului, Marcel Ciolacu.

Până de curând, Bogdan Licu ar fi fost varianta liberalilor de propunere pentru funcția de judecător la CCR. În PSD, cel care și-ar fi dorit acest post este senatorul Robert Cazanciuc. La PNL sunt și alte nume vehiculate pentru un post la CCR: Iuliana Scântei (șefa comisiei juridice din Senat) și Ioan Cupșa, parlamentar și avocat.

Pe data de 9 iunie expiră mandatele a trei judecători la Curtea Constituțională.

  • Valer Dorneanu, care e și președinte, a fost numit în 2013 de Camera Deputaților, cu sprijin PSD
  • Mona Pivniceru, numită de Camera deputaților în 2013, cu sprijin PNL.
  • Fostul procuror șef DNA, Daniel Morar, numit în 2013 din partea președinției.

PSD ar urma să facă nominalizarea pentru funcția de judecător CCR din partea Senatului, iar PNL din partea Camerei Deputaților.

Bogdan Licu n-a putut fi contactat până la publicarea acestui material. Adjunctul procurorului general declara, pe 29 martie, după ce numele său a fost vehiculat de Lumea Justiției pentru un post de judecător CCR, că n-a avut o propunere oficială și că n-a avut nicio discuție concretă cu nimeni.

Context

Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era tot prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

Alături de Oprea și alți doctori făcuți de acesta, Licu a fost vizat de un dosar penal privind teza de doctorat. Cazul a fost clasat de procurorii din subordinea lui în august 2018, mai exact de procuroarea Alexandra Mihai de la Serviciul de coordonare a activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul SUPC a Parchetului Înaltei Curți. Deși nu a identificat elemente penale, ancheta procuroarei Mihai a stabilit că Bogdan Licu ar fi plagiat în teza sa de doctorat în proporție de aproape 27 la sută.

În noiembrie 2021, pim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor în urma unei teze plagiate parțial, potrivit deciziei instanței.

În decembrie 2019, jurnalistul Sorin Semeniuc l-a acuzat pe Licu de an al doilea plagiat. El a arătat într-o anchetă publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) că Bogdan Licu a scris un capitol întreg (”Criminogeneza corupției”), într-o carte care a apărut în 2005, copiind fragmente din opt surse pe care nu le-a citat. ”Criminogeneza corupției” a apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, arată Sorin Semeniuc pe crji.org.

Bogdan Licu a declarat în 2020, la finalul interviului la CSM, că a fost membru al masoneriei până în august 2012, când și-a dat demisia. Licu a spus că, oricum, nu a fost activ în masonerie și că a demisionat înaintea deciziei CSM din 2013, potrivit căreia magistrații pot fi masoni, dar trebuie să își declare apartenența. Întrebat de ziariști cine l-a recomandat, el a spus că a fost membru ”din 2003 – 2004 până în 2012”, dar a refuzat să răspundă cine l-a recomandat, adăugând că este ”o problemă personală”.

Sursa: Inquam Photos / Autor: George Călin


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”