SISTEMUL e mai tare?/judecătoarea Jderu din dosarul în care se judeca contestațialui Coldea față de controlul judiciar a fost înlocuită!
Judecătoarea Curții de Apel București (CAB), Claudia Jderu, a fost înlocuită din dosarul privind contestația generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă după ce, între termenele din 23 și 29 iulie, conducerea CAB a schimbat regulile privind repartizarea judecătorilor în completuri pe perioada vacanței judecătorești, potrivit documentelor consultate de G4media.ro.
Urmarea a fost că, la termenul din 29 iulie, dosarul a ajuns la un alt complet din care a făcut parte judecătoarea Mariana Constantinescu.
Aceasta a constatat că judecătoarea Jderu a administrat probe, că este în activitate și că se impune respectarea principiului continuității. Judecătoarea Constantinescu a cerut președintelui Secției I Penale a CAB, judecătoarea Virginia Bărăscu, să decidă la cine rămâne dosarul: la judecătoarea Jderu sau la judecătoarea Constantinescu.
Șefa Secției I Penale a decis ca dosarul să ajungă la un alt complet din care a făcut parte judecătorul Andrei Buliga, promovat anul trecut de la Tribunalul Giurgiu la CAB.
Judecătorul Buliga a fost în trecut procuror DNA. La Tribunalul Giurgiu a dispus achitarea medicului Mircea Beuran, iar când a ajuns la CAB, a înlocuit-o în complet pe judecătoarea Lia Savonea, care fusese promovată la Înalta Curte.
La CAB, judecătorul Buliga a făcut parte în completuri alături de judecătoarele Sabina Adomniței și Adriana Pencea (cea care a suspendat condamnarea lui Puiu Popoviciu), ambele considerate apropiate de fosta șefă a CAB și CSM, judecătoarea Lia Savonea.
Vezi mai jos pe larg informațiile și documentele:
- 5 iunie 2024: șefa CAB, judecătoarea Liana Arsenie, a emis decizia nr. 2/9038 care reglementează la articolul 11 că ″Dosarele de competența judecătorului de drepturi și libertăți, amânate în mod excepțional, vor continua să fie soluționate de judecătorul de drepturi și libertăți învestit prin repartizare aleatorie, cu respectarea principiului continuității”, potrivit încheierii de ședință din 29 iulie 2024 a judecătoarei Mariana Constantinescu, document consultat de G4media.ro.
- 23 iulie 2024: În baza acestor reglementări interne ale instanței, contestația generalilor SRI Coldea-Dumbravă față de măsura preventivă a controlului judiciar a ajuns la completul C 12 – Drepturi și Libertăți din care a făcut parte judecătoarea Claudia Jderu. La acel termen, judecătoarea Jderu a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri, l-a audiat pe generalul Florian Coldea și a dat termen pentru data de 29 iulie 2024.
- 26 iulie 2024: Șefa CAB, judecătoarea Liana Arsenie, a emis o nouă decizie, nr. 2/11739, prin care a modificat regulile planificării în perioada vacanței judecătorești. Vezi foto de mai jos la punctul 3.
Sursa foto: G4media.ro
Urmarea a fost că dosarul generalilor a ajuns la completul C-16 DL alcătuit din judecătoarea Mariana Constantinescu, după cum a notat chiar aceasta în încheirea de ședință din 29 iulie 2024.
<< Ulterior Deciziei nr. 2/9038 din data de 05.06.2024 și ulterior dispunerii termenului de judecată în cauză, a fost dispusă Decizia nr. 2/11739 din data de 26.07.2024 a președintelui Curții de Apel București prin care se modifică Decizia nr. 2/9038/05.06.2024 prin introducerea art. 111 care prevede că “Dosarele repartizate pe perioada vacanţei judecătoreşti completurilor de vacanţă, astfel cum sunt enumerate la art. 3 din prezenta decizie, respectiv completuri de drepturi şi libertăţi (indiferent de numărul de complet indicat), complet de apel, complet de fond/cameră preliminară (indiferent de numărul de complet indicat) şi complet de contestații, în situaţia în care se amână, urmează a fi soluţionate de completul corespunzător din ziua noului termen acordat, conform planificării aprobate pentru perioada vacanţei judecătoreşti — cu respectarea funcţiilor judiciare”. Astfel, la prezentul termen de judecată, compunerea este diferită decât cea inițială, respectiv completul C 16-DL >>, notat judecătoarea Mariana Constantinescu.
- 29 iulie 2024: Dosarul a fost la completul C-16 DL din care a făcut parte judecătoarea Mariana Constantinescu.
Aceasta a constatat că, la termenul anterior, judecătoarea Jderu a administrat probe și l-a audiat pe generalul Coldea, că se află în activitate și că decizia șefei CAB din 26 iulie nu modifică decizia anterioară sub aspectul menținerii obligației de respectare a principiului continuității.
Prin urmare, judecătoarea Constantinescu a sesizat-o pe șefa Secției I penale, judecătoarea Virginia Bărăscu, ca să decidă la cine rămâne dosarul.
<< Sesizează că prin Decizia nr. 2/11739 din data de 26.07.2024 se interpretează expresia de la art. 11 din Decizia nr. 2/9038/05.06.2024, ″amânate în mod excepțional”, cu referire la dosarele de drepturi și libertăți, în sensul că acestea au în vedere cauzele ce au fost repartizate aleatoriu completului de drepturi și libertăți ce funcționează pe perioada anului, anterior debutului vacanței judecătorești, iar prezenta cauză a fost înregistrată ulterior.
Constată totodată că cea de a doua decizie nu înlătură însă dispozițiile art. 11 în forma din Decizia nr. 2/9038/05.06.2024, în prezent în vigoare, care reglementează principiul continuității şi nici teza a II-a a art. 11 care arată că în situația în care judecătorul investit prin repartizarea aleatorie nu se mai află în activitate cauza va fi soluționată de către judecătorul de drepturi și libertăți planificat în ziua în care dosarul a primit termen de judecată. Astfel, dispoziția menține respectarea principiului continuității.
În prezenta compunere, judecătorul de drepturi și libertăți, constatând că judecătorul căruia i-a fost repartizat inițial dosarul se află în activitate, precum și că la termenul din data de 23.07.2024 au fost dispuse măsuri (încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri și audierea inculpatului Coldea Florian) apreciază că se impune sesizarea Președintelui Secției I Penale ca în considerarea tuturor chestiunilor arătate, să desemneze cine este judecătorul competent să soluționeze prezenta cauză, iar în măsura în care acesta va aprecia, să sesizeze Președintele Curții de Apel București sau după caz, Colegiul de Conducere, pentru reglementarea prezentei situații >>, se arată în încheierea de ședință din 29 iulie 2024 a judecătoarei Mariana Constantinescu.
- 6 august 2024: dosarul generalilor a fost repartizat de șefa Secției I Penale la completul C5 DL din care a făcut parte judecătorul Andrei Buliga. Aceasta a decis respingerea contestației generalilor față de măsura preventivă a controlului judiciar.
Cine e judecătorul Andrei Buliga
În ianuarie 2015 a devenit procuror. În 2018, a fost delegat de la Parchetul Judecătoriei Ploieşti la DNA central, după cum a consemnat presa centrală.
În 2021, a devenit judecător la judecătoria Alexandria, iar apoi a ajuns la Tribunalul Giurgiu, potrivit mai multor surse deschise.
În noiembrie 2022, judecătorul Buliga, aflat pe atunci la Tribunalul Giurgiu, l-a achitat la fond pe medicul Mircea Beuran, decizie confirmată ulterior de CAB.
În aprilie 2023, judecătorul Andrei Buliga apare deja delegat la CAB unde o înlocuiește în complet pe judecătoarea Lia Savonea, care fusese promovată la Înalta Curte în martie 2023. Judecătorul Buliga este apoi coleg de complet cu judecătoarele Sabina Adomniței și Andriana Pencea, ambele considerate printre magistrați drept apropiate a Liei Savonea. Vezi foto mai jos.
Ce spune judecătoarea Jderu despre faptul că i s-a luat dosarul generalilor SRI
Contactată telefonic de G4media.ro și întrebată de ce i s-a luat dosarul Coldea-Dumbravă, judecătoarea Claudia Jderu a râs, apoi a adăugat: ”Nu pot comenta, chiar dacă uneori mi-aș dori”.
Ce spune șefa CAB Liana Arsenie
Contactată telefonic de G4media.ro, judecătoarea Arsenie ne-a îndemnat să formulăm o solicitare oficială de presă.
Ce spune Curtea de Apel București
G4media.ro a întrebat oficial CAB de ce nu a fost aplicat principiul continuității și dosarul Coldea-Dumbravă nu a rămas la judecătoarea Claudia Jderu care administrase deja probe.
Răspunul CAB a fost că ”în considerarea măsurilor aplicate judecății cauzelor penale pe perioada vacanței judecătorești, în care judecătorii efectuează concediul de odihnă, cauzele nou înregistrate de competența judecătorului de drepturi și libertăți și nesoluționate la termenul stabilit urmează a fi soluționate de către completul prevăzut de planificarea ședințelor de judecată de la termenul nou acordat. Completurile constituite pe perioada vacanței judecătorești ființează exclusiv în ziua aferentă termenului stabilit conform planificării ședințelor de judecată”, a arătat CAB.
Vezi răspunsul CAB în întregime: Răspuns instanță
Judecătoarea Jderu nu a fost în concediu în data de 6 august când Andrei Buliga a judecat contestația generalilor SRI, după cum a precizat și judecătoarea Mariana Constantinescu. Vezi foto mai jos.
Sursa foto: G4media.ro
Cine e judecătoarea Claudia Jderu
Claudia Jderu a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, la 10 ani și 8 luni de detenție efectivă pentru corupție.
Jderu este judecătoarea care le-a condamnat în primă instanță la 8 ani, respectiv 5 ani de detenţie, pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Ulterior, Udrea a blestemat-o pe judecătoarea Jderu.
Magistratul a făcut parte şi din completul care l-a trimis după gratii pe fostul sforar PSD Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani de detenţie efectivă în dosarul Giga TV.
Alături de judecătoarea Adomniței, Jderu a făcut parte și din completul care judeca dosarul Hosu (soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu). Întrucât cele două nu se puneau de acord, în complet a intrat un al treilea magistrat, chiar șefa CAB, Liana Arsenie. Judecătoarele Adomniței și Arsenie au luat decizia achitării post-mortem a fostului polițist.
Judecătoarele Jderu și Adomniței au dispus și achitarea fostului ministru PSD Sevil Shhaideh în dosarul Belina.
Judecătoarea Claudia Jderu a fost pe lista de 3 propuneri ale Guvernului României privind desemnarea judecătorului român la CEDO.
Cine e judecătoarea Sabina Adomniței
Este soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței. În noiembrie 2020, acesta a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Iași la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, însă în cele din urmă a fost achitat.
După cum am arătat mai sus, judecătoarea Adomniței a dispus achitarea post-mortem a soțului fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, și a fostului ministru PSD Sevil Shhaideh în dosarul Belina.
Judecătoarea Adomniței a facut parte din completuri alături de judecătoarea Lia Savonea. Cele două au aplicat deciziile CCR privind prescripția și au încetat procesul penal față de Vanessa Youness, iubita fostului șef al Doi Și-un Sfert, Gelu Oltean.
Cine e șefa CAB, judecătoarea Liana Arsenie
În iulie 2024, judecătoarea Arsenie a anulat condamnarea definitivă la 7 ani de detenţie a omului de afaceri Puiu Popoviciu, a dispus achitarea acestuia în revizuire şi a ridicat sechestrul pe terenul de 224 de hectare din Băneasa. Vezi cum a motivat aici.
Ea a fost vicepreşedinte al instanţei pe când CAB era condusă de judecătoarea Lia Savonea şi este considerată o apropiată a acesteia. Judecătoarea Arsenie a devenit noua șefă a CAB după promovarea la ÎCCJ a Liei Savonea.
Cine e judecătoarea Adriana Pencea
Judecătoarea Adriana Pencea este cea care a suspendat condamnarea lui Puiu Popoviciu și l-a eliberat pe Dragnea din penitenciar. A făcut parte și din completul care a restituit la DNA dosarul Dragnea-Vizită la Trump.
Cine e judecătoarea Lia Savonea
Lia Savonea a fost șefa CAB, apoi a CSM, din nou a CAB. Acum este judecătoare la Înalta Curte și foarte mulți magistrați o văd viitoarea șefă a ÎCCJ.
În trecut, numele ei a fost asociat cu rețeaua Voicu din justiție. În 2009, procurorii DNA au demantelat o rețea de politicieni, afaceriști și magistrați de la Înalta Curte, coordonată de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Acesta a fost condamnat la 7 ani de detenție cu executare pentru corupție.
Potrivit unor surse judiciare, soțul Liei Savonea, avocatul Mihai Savonea, avea cabinetul de avocatură în aceeași clădire cu fostul senator și avocat Cătălin Voicu și cu avocatul Cezar Bivolaru, unul dintre apărătorii lui Marian Vanghelie.
Ajunsă la CSM în 2016, Lia Savonea a devenit în scurt timp percepută drept eminența cenușie a Consiliului și, în special, a Secțiilor pentru judecători și în materie disciplinară pentru judecători. Aceste secții au decis promovările magistraților în funcții de conducere și sancționarea disciplinară a mai multor magistrați precum Cristi Danileț, Daniela Panioglu, Crina Muntean, etc.
Lia Savonea a fost considerată liderul grupării antireformiste din CSM care a justificat modificările PSD la legile Jusiției pe vremea lui Dragnea, a impus procurorii Secției speciale și șeful Inspecției judiciare, care au hărțuit magistrații incomozi.