Sistemele prin care armata rusă caută să-și îmbunătățească precizia artileriei
Forțele rusești folosesc activ computere proiectate pentru condiții de luptă Strelets pentru a-și îmbunătăți precizia focului de artilerie, potrivit unui raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (Rusi) privind modul în care armata Moscovei s-a adaptat pe parcursul a mai mult de un an de război, relatează The Telegraph.
Sitemul Strelets FOTO mil.in.ua
Sistemele, similare laptopurilor în carcase de protecție, au fost furnizate trupelor rusești la începutul invaziei care însă nu le-au valorificat la acel moment.
Potrivit Rusi, soldații lui Wagner și infanteria rusă specializată se bazează acum pe sistemul Strelets recunoaștere, comandă și control și comunicații) care îi ajută să detecteze și să tragă asupra pozițiilor ucrainene.
Sistemele permit ca informațiile provenite din mai multe surse, inclusiv de la senzorii de pe câmpul de luptă sau de la trupele de recunoaștere, să fie transmise prompt unităților de artilerie.
„Tirurile rusești reprezintă cea mai mare provocare pentru operațiunea ofensivă ucraineană”, se arată în raport.
Îmbunătățirea artileriei este determinată ȘI de utilizarea din ce în ce mai frecventă a dronelor Orlan-10 , potrivit Rusi, fiecare unitate de artilerie având propria flotă, la fel ca și comandantul responsabil de axa de avans.
Prin urmare, unitățile ucrainene se află adesea sub observația a două flote diferite de drone, a precizat raportul.
Timpul pe care soldații ucraineni îl au la dispoziție pentru a se îndepărta din calea focului care se apropie, odată ce acesta a fost reperat, rămâne minim - între trei și cinci minute.
Potrivit Rusi, Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone pe lună, inclusiv muniții de unică folosință, în parte din cauza tehnicilor îmbunătățite de război electronic ale Rusiei.
Nick Reynolds, expert în războiul terestru și autor al raportului, a declarat pentru The Telegraph că armata rusă ar putea fi profita de o mai buna coordonare în cadrul artileriei ruse pentru a respinge valurile inițiale ale contraofensivei anticipate a Ucrainei.
Cu ajutorul sistemului Strelets, unitățile de recunoaștere rusești au reușit să identifice rapid acumulările timpurii de trupe ucrainene înainte de a transmite informația către forțele de artilerie pentru a chema un baraj cu rază lungă de acțiune.
„Este foarte dificil să lansezi acest tip de operațiuni ofensive dacă zonele de adunare - punctele de formare - sunt supuse unui tir puternic de artilerie”, a subliniat Reynolds.
Sistemul Strelets (care rezistă la apă și la temperaturi extreme) a fost concepute pentru a putea trimite informații despre câmpul de luptă de la un soldat până la comandamentul central.
„S-a constatat că puține unități rusești aveau Strelets în timpul invaziei inițiale și chiar și printre cele care îl aveau, de multe ori nu a fost configurat corespunzător sau n-a fost scos din bagaje”, se arată în raportul Rusi.
Lucrurile stau diferit în prezent: unitățile rusești de recunoaștere și artilerie introduc informațiile în sistem pentru a raporta pozițiile ucrainene și a corecta tirurile cu rază lungă de acțiune, se arată în același raport.
O amenințare pentru contraofensiva ucraineană
De altfel, Vadim Skibițki, șeful adjunct al Direcției Principale de informații a Ministerului Apărării, a declarat: „Anterior, nu au reușit să ne scoată din funcțiune sistemul energetic, iar acum au cu totul alte priorități - să ne perturbe planurile și pregătirile pentru o acțiune (militară) activă în cadrul campaniei de primăvară-vară.”
Oficialul a subliniat că rușii au lovit recent centrele de comandă, rutele de aprovizionare și depozitele de muniție și combustibil, precum și sistemele de apărare aeriană.
Utilizarea sistemului Strelets este doar un domeniu de evoluție pentru forțele armate rusești de când a început invazia sa în februarie 2022
Moscova și-a ajustat utilizarea infanteriei de la începutul războiului, când a pierdut zeci de mii de soldați în încercările neorganizate și prost coordonate de a cuceri zone vaste din Ucraina.
Unități mai mici și mai bine antrenate au fost folosite pentru operațiuni defensive, în timp ce trupele slab echipate sunt folosite pentru a sonda slăbiciunile din linia defensivă ucraineană.
Camuflajul termic este folosit pentru a ascunde vehiculele blindate și pentru a reduce eficacitatea armelor antitanc și a dronelor ucrainene.
Totodată, forțele aeriene rusești au folosit bombe planoare pentru a-și mări raza de atac, menținându-se în același timp în afara razei de acțiune a rețelei în creștere de sisteme de apărare aeriană a Kievului.
Munițiile, adesea echipate cu aripi improvizate pentru a-și mări raza de acțiune, reprezintă o „amenințare serioasă”, potrivit Rusi.
Rusia a reacționat, de asemenea, la forța devastatoare a sistemului Himars oferite de SUA prin mutarea centrelor sale de comandă și control în afara razei de acțiune a acestor lansatoare de rachete.
Între timp, în așteptarea contraofensivei Ucrainei, forțele rusești au avut timp „să găsească o poziție mai rațională și să-și organizeze forțele”, a explicat Reynolds.
Inginerii ruși au construit o serie complexă de obstacole și fortificații de-a lungul frontului, în special în sudul Ucrainei, despre care se crede că este vizat de Kiev ca parte a viitoarei sale campanii ofensive.
Aceste poziții defensive, potrivit lui Rusi, sunt alcătuite din „două-trei linii”.
Primele linii sunt pozițiile ocupate de infanterie. În spatele acestora se află tranșee propriu-zise, de patru metri pe șase metri, având scopul de a împiedica trecerea tancurilor, urmate de așa-numitele poziții de retragere.
Sursa: adevarul.ro