Sistemele de sănătate din Europa își resimt vârsta: pandemia a scos la iveală punctele slabe | Analiză Bloomberg
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală punctele slabe ale mult invidiatelor sisteme de sănătate ale Uniunii Europene, scrie Bloomberg trecând în revistă problemele.
Pandemia de coronavirus a scos la iveală punctele slabe ale sistemului de sănătate
În anul 2000, Franța, Italia și Spania au fost clasificate ca având cele mai bune sisteme de îngrijire a sănătății din lume. Dar peste două decenii și după o pandemie globală, acea imagine s-a schimbat. Finanțarea blocată, combinată cu costurile în creștere ale îngrijirii populației în vârstă, înseamnă că sistemele europene se luptă să-și îndeplinească promisiunea de a oferi servicii corecte și echitabile, scrie Bloomberg .
Și în viitorul apropiat, ar putea fi mai puțini lucrători din prima linie în jur pentru a ajuta cursul corect.
Îmbătrânirea medicilor - o bombă cu ceas
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un raport care descrie îmbătrânirea profesioniștilor din domeniul sănătății din Europa drept o „bombă cu ceas”. În Franța, aproape jumătate dintre medici au peste 55 de ani. În Italia, o asociație medicală prezice că aproximativ 100.000 de medici din sectorul public vor demisiona sau se vor pensiona în următorii patru ani din cauza vârstei.
„Trebuie într-adevăr să încurajăm țările să ia acest lucru în serios”, a spus Tomas Zapata, consilier regional pentru forța de muncă în domeniul sănătății pentru OMS Europa, care a co-scris raportul. „
Împinse spre limitele lor în timpul pandemiei de Covid-19, multe dintre aceste servicii tocmai au suferit una dintre cele mai grele ierni din istoria lor, unele putându-se confrunta cu un punct de rupere.
Spre sfârșitul anului 2022, valuri de gripă, Covid și alte virusuri respiratorii au umplut camerele de urgență. Profesioniștii medicali de la Roma la Berlin au părăsit îngrijorările legate de lipsa de personal și salariu. Pe fondul creșterii cererii, aproape toate țările UE au raportat lipsuri de antibiotice.
Această situație s-a înrăutățit de apariția problemelor structurale. În afara orașelor mari, este din ce în ce mai greu să găsești un medic primar sau o cameră de urgență a unui spital cu echipamente specializate. În țările mai bogate, spitalele sunt ocupate de profesioniști din domeniul sănătății atrași de la vecinii mai săraci de pe piața unică a Europei. Iar asistentele, deseori lăsate să-și înțeleagă slăbiciunea, se epuizează, potrivit OMS.
„Pandemia COVID-19 a dezvăluit fragilitatea sistemelor de sănătate și importanța unei forțe de muncă robuste și rezistente în domeniul sănătății”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, la un summit la nivel înalt al OMS din România, pe 22 martie. nu mai putem aștepta pentru a aborda provocările stringente cu care se confruntă forța noastră de muncă din domeniul sănătății. Sănătatea și bunăstarea societăților noastre sunt în joc.”
Efectuarea sistemelor de sănătate mai rezistente în grupul OCDE de națiuni bogate va costa în medie aproximativ 1,4% din PIB peste nivelul pe care îl cheltuiau țările înainte de pandemie, a constatat un raport al organizației în octombrie. Mai mult de jumătate din aceste cheltuieli suplimentare, au sfătuit autorii, ar trebui să fie pe personalul de primă linie - inclusiv asistentele și îngrijitorii.
Un sfert din spanioli au asigurări private de sănătate
În ianuarie, un raport al Asociației Asigurătorilor din Spania a constatat că un sfert din toți spaniolii – cel mai mare procent de până acum – sunt acum acoperiți de asigurări private de sănătate.
Criza financiară din 2008 a dus la reduceri. În toată Europa, cheltuielile pentru sănătate au rămas constante ca procent din PIB pentru mai bine de un deceniu, chiar dacă costul medicamentelor, diagnosticelor și tratamentelor a crescut, ceea ce a dus la stagnarea salariilor și la bugete mai strânse ale spitalelor. Deși cheltuielile au crescut în timpul pandemiei de Covid, o mare parte din acestea au fost pentru costuri unice și de urgență, cum ar fi paturi suplimentare și vaccinuri.
Macron a recunoscut că medicii sunt epuizați
Au fost câteva răspunsuri la nivel superior. În timpul unei vizite la un spital din afara Parisului, în ianuarie anul trecut, președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut „epuizarea personală și colectivă” care i-a cuprins pe lucrătorii din domeniul sănătății și s-a angajat să mărească cheltuielile pentru asistenții medicali și să reformeze sistemul de taxe pentru servicii din țară, în care medicii sunt plătiți pe baza serviciilor prestate. Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat în mod similar planuri de revizuire a sistemului spitalicesc al țării sale.
În comparație cu multe alte regiuni, Europa se află într-o situație mai bună decât media în ceea ce privește numărul de medici și asistenți pe cap de locuitor. Dar numai acest fapt nu spune întreaga poveste. Mulți profesioniști din domeniul sănătății sunt concentrați în orașe, iar pe tot continentul, ponderea medicilor generaliști, gardieni cheie pentru îngrijirea de zi cu zi, a scăzut.
Acest lucru a contribuit la un joc continuu de recuperare din urmă, deoarece întârzierea pandemiei de proceduri întârziate și programări ratate s-a ciocnit cu valul de boli sezoniere post-lockdown.
În Suedia, Franța, Elveția și Țările de Jos, mai mult de una din cinci persoane în vârstă cu afecțiuni cronice au raportat că au lipsit sau au întârziat îngrijirea în perioada de vârf a pandemiei. Aceste întâlniri ratate, detaliate într-un sondaj realizat de Commonwealth Fund, un grup de reflecție în domeniul sănătății din SUA, pun pacienții la un risc mai mare de complicații pe termen lung care ar putea avea nevoie de un tratament și mai lung în viitor.
Îngrijirea populațiilor mai în vârstă este în general mai costisitoare. În 2020, aproximativ o cincime din cei 448 de milioane de oameni din UE aveau peste 65 de ani, potrivit Eurostat. Este cu 3 puncte procentuale mai mult decât cu un deceniu mai devreme.
Pentru analiștii din domeniul sănătății, pandemia a făcut ca urgența reformei să fie foarte clară. „Cererea de îngrijire a sănătății este în creștere, este nevoie să încercăm să răspundem acestei cereri”, a spus Chris James, economist principal în domeniul sănătății la OCDE. „Marea întrebare pentru mine este atunci, sunt țările, oamenii sunt dispuși să plătească pentru asta?”
„Uneori plâng pentru că mă simt vinovată”, a spus Emeline Albert, o asistentă de 26 de ani din Aix-en-Provence, în sudul Franței, despre modul în care este acum forțată să lucreze.
Albert își petrece zilele grăbindu-se între paturile de spital, administrând perfuzii și injecții cu puțin timp pentru a vorbi cu pacienții ei. Potrivit Samu-Urgences de France, serviciul medical de urgență, cel puțin 43 de pacienți au murit în timp ce așteptau îngrijiri, deoarece camerele de urgență franceze s-au cedat sub un val de infecții respiratorii între începutul lunii decembrie și sfârșitul lunii ianuarie - primele două luni service a ținut astfel de evidențe. Deși șocant, aceste cifre nu sunt la fel de mari ca în Marea Britanie, unde se estimează că până la 500 de persoane mor în fiecare săptămână la sfârșitul anului 2022 din cauza îngrijirii întârziate.
În Marea Britanie, satisfacția generală față de Serviciul Național de Sănătate a scăzut la doar 29% în sondajul anual British Social Attitudes lansat în martie - în scădere de la un vârf de 70% în 2010 și cel mai scăzut nivel înregistrat în istoria de 40 de ani a sondajului. Așteptările în secțiile de urgență și pentru programările la medicii de familie au fost din ce în ce mai lungi în ultimii ani, pe care publicul le pune pe seama lipsei de finanțare și de personal. Pentru a ține pasul cu tendințele demografice și tehnologice, NHS va avea probabil nevoie de mai multe miliarde pe an în plus față de bugetul său de 150 de miliarde de lire sterline doar pentru a rămâne pe linia de plutire. După cum a spus liderul laburist al opoziției, Keir Starmer, în ianuarie: „Dacă nu reformați NHS, mă tem că va muri”.
România produce cei mai mulți medici din UE, care migrează în Germania
Multe sisteme de pe continent se confruntă cu presiuni financiare și provocări similare.
Țările cu venituri mai mici de pe piața unică a UE au devenit națiuni alimentatoare pentru vecinii lor mai bogați, formând noi medici și asistente doar pentru a-i pierde pe piețele cu salarii mai mari. Zapata a citat exemplul României, care produce cei mai mulți absolvenți de medicină pe cap de locuitor din UE, cu peste 25 la 100.000, dar are o densitate sub medie a lucrătorilor din domeniul sănătății.
„Asta înseamnă că mulți medici migrează”, a spus el.
Un drum bine parcurs este spre Germania, unde medicii români constituie cel mai mare grup de imigranți într-o țară în care mai mult de unul din 10 medici a fost educat în altă parte. Cu salariile anuale ale specialiștilor din Germania în medie de 166.400 de euro (176.780 de dolari), medicii emigrați pot câștiga de cel puțin trei ori mai mult decât dacă ar rămâne în România.
Medicii germani se mută în Elveția
Caruselul medical nu se termină aici. Medicii germani se mută în Elveția vecină, unde salariile medii sunt cu aproximativ 20% mai mari.
Disparitatea în accesul la asistență medicală de calitate nu este restricționată de granițele naționale. În interiorul țărilor UE, medicii se adună în orașe pentru perspective de angajare și infrastructură mai bune. Acest lucru a creat zone de așa-numitele „deșerturi” medicale - adesea zone sărace și rurale în care este dificil sau imposibil să găsești un medic.
Această problemă este deosebit de acută în Franța, unde mii de medici au ieșit în stradă la începutul acestui an pentru a cere condiții de muncă mai bune și pentru a cere ca tariful forfetar de către medicii generali care percepe pacienții pentru o programare să fie dublat la 50 de euro. Un exod de lucrători din domeniul sănătății a lăsat libere 60.000 de locuri de muncă de asistenți medicali în spitalele publice, potrivit principalului sindicat al asistenților medicali din țară. Aproximativ unul din 10 dintre cei rămași sunt în concediu pentru epuizare sau depresie, a spus sindicatul. Alții au trecut la contracte de freelance mai bine plătite și mai flexibile.
Dacă sistemul nu va fi reparat, vor rămâne „spitale sărace pentru oamenii săraci”
În general, lipsa unei îngrijiri primare de încredere are un efect de „scurgere”, redirecționând pacienții către spitale pentru probleme de zi cu zi care ar fi fost mai bine tratate în cabinetul unui medic. Ca urmare, spitalele cu mai puține resurse sunt limitate în ceea ce pot face pentru pacienții care suferă de urgențe grave.
„Conceptul de bază este că toată lumea ar trebui să primească ajutorul de care are nevoie, indiferent de trecut”, a spus Akil Awad, 37 de ani, medic anestezist și specialist în terapie intensivă din Stockholm.
Cu toate acestea, având în vedere domeniul lor limitat, eforturile de a importa medici nu pot fi decât un obstacol, a spus Riccardo Spampinato, 66 de ani, un oficial de sindicat care conduce o unitate stomatologică specializată în Sicilia pentru pacienții cu dizabilități.
„Ne lipsesc două generații de medici”, a spus Spampinato, referindu-se la specialiști mai în vârstă care trec în sectorul privat și la medicii mai tineri niciodată angajați din cauza reducerilor de cheltuieli. Dacă sistemul nu va fi reparat în curând, a prezis el, tot ce va rămâne vor fi „spitale sărace pentru oamenii săraci”.
Deși problemele sunt semnificative, Zapata, consilierul OMS, spune că există soluții. Țările pot folosi modele de prognoză pentru a prezice cererea medicilor peste 15-20 de ani și pot începe să ia măsuri pentru a o satisface. Guvernele pot crea stimulente pentru a îmbunătăți recrutarea, păstrarea și distribuirea lucrătorilor din domeniul sănătății în zonele rurale. În cele din urmă, ei pot face profesiile de îngrijire mai atractive prin îmbunătățirea flexibilității și echilibrul dintre viața profesională și viața privată și prin îngrijirea sănătății mintale a lucrătorilor actuali.
„Covid ne-a oferit o fereastră de oportunitate pentru schimbări politice și angajament politic”, a spus Zapata, adăugând că „acea fereastră de oportunitate se închide”.
Sursa: adevarul.ro