![](/static/img/zoom_in.png)
Siria sub conducerea extremistilor: O adiere de viață pentru ISIS și o nouă provocare globală
În contextul ascensiunii facțiunilor extremiste la putere în Siria, ISIS găsește un mediu favorabil pentru a se reconstrui, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității globale, mai ales având în vedere noua administrație siriană, care se intersectează ideologic cu organizația.
Îngrijorările internaționale cresc cu privire la posibilitatea ca ISIS să exploateze haosul pentru a-și restabili prezența, ridicând întrebări despre capacitatea comunității internaționale de a limita această amenințare în expansiune.
Provocările regimului Hayat Tahrir al-Sham
Constantă în transformările rapide din Siria este faptul că regimul actual al Hayat Tahrir al-Sham a fost fondat și a apărut din rândul militanților grupurilor teroriste, în special Al-Qaeda, cu sprijin turcesc deschis și ascuns, iar cu ideologia sa extremistă, duce aceleași orientări ca ISIS, viziunea sa politică asupra lumii și chiar despre drepturile și libertățile fundamentale.
Uniunea Europeană și Statele Unite, precum și țările din regiune, în special Irak, nu au ascuns temerile că organizația ar putea exploata ascensiunea islamistilor susținuți de Turcia pentru a răspândi violența în regiune și în lume, în timp ce există îndoieli legate de intenția și capacitatea noii administrații siriene de a face față ambițiilor organizației teroriste în regiune.
Declinul ISIS în regiune și reînvierea fricilor
Rapoartele internaționale au vorbit despre declinul influenței ISIS în regiune, în special în Siria și Irak, începând cu anul 2015, datorită loviturilor succesive ale coaliției internaționale condusă de Statele Unite și refacerii, într-o mare măsură, a capacităților de securitate ale Irakului.
Totuși, tulburările politice și scena dramatică a transformărilor din Siria au readus fricile legate de revenirea ISIS în prim-plan, un punct asupra căruia toate forțele active din regiune sunt de acord. Cercetători și analiști au ridicat întrebări legate de sursa armamentului utilizat de organizație, având în vedere aceste schimbări din regiune.
Sursele de armament ale ISIS în Siria
ISIS rămâne ferm și păstrează mari cantități de arme și muniții în deșertul sirian, continuând să lanseze atacuri ocazionale, pe lângă îngrijorările legate de întoarcerea sa publică în deșert după retragerea americană planificată în lunile următoare și ascensiunea islamistilor extremiști la putere.
Un raport al site-ului "Al-Bawaba News" a citat un activist politic sirian, care spunea: „În perioada trecută, granițele siriene au fost larg deschise și controlate de mafia traficului de arme, iar ISIS colabora cu aceștia, fiind cei care facilitau intrarea armelor în cantități mari, arme folosite de organizație în toate operațiunile sale."
Un alt activist, Sufyan Hamid, a adăugat că după înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, mulți soldați ai armatei siriene au abandonat armele și au fugit spre Irak, iar aceste arme au ajuns la ISIS.
Raportele de securitate siriene au indicat că armele lăsate de unitățile armatei siriene în zona de frontieră siriano-irakiană au fost estimate la doar 3.000 de arme, fără a mai pune la socoteală alte arme din restul unităților. De asemenea, membrii organizației au reușit să obțină arme lăsate de forțele ruse în Siria, exploatând toate aceste resurse.
Noua Siria a fost un teren fertil pentru membrii organizației, în special datorită controlului extremistilor asupra facțiunilor armate și Hayat Tahrir al-Sham (fostul Front al-Nusra, loial Al-Qaeda până în 2016), unde ideile și ambițiile organizației de a controla „califatul” sunt identice cu cele ale facțiunilor extremiste.
La începutul lunii ianuarie, utilizatorii rețelelor sociale din Siria au circulat informații care indicau răspândirea steagurilor negre ale ISIS în regiunile de coastă ale Siriei. Această scenă a provocat panică printre locuitori, deși ulterior s-a dovedit că aceste steaguri însoțeau campania de urmărire a rămășițelor regimului fostului președinte Bashar al-Assad, dar au reînviat temerile legate de revenirea ISIS.
Legătura dintre ISIS și Hayat Tahrir al-Sham
Un raport emis de Grupul de Criză Internațional, o organizație non-guvernamentală cu sediul în Bruxelles, Belgia, în martie 2016, intitulat „Insurgența din Caucazul de Nord și Siria: Exportul Jihadului”, a indicat că aceste facțiuni extremiste care au crescut pe scena siriană au o agendă regională sau internațională.
Raportul explica faptul că aceste facțiuni au jucat un rol esențial în introducerea Al-Qaeda în Siria și internaționalizarea luptei, într-o încercare de a speria regiunea cu privire la conflict, mai ales după ce regimul a eliberat mii de prizonieri adepți ai jihadismului salafist în mijlocul anului 2011. Mulți dintre aceștia au devenit mai târziu lideri ai facțiunilor, inclusiv Hayat Tahrir al-Sham, care a provenit din Al-Qaeda.
Acesta a fost motivul pentru care guvernul SUA a desemnat Hayat Tahrir al-Sham drept organizație teroristă, iar liderii grupului au fost desemnați teroriști în mod special pentru legăturile lor cu Al-Qaeda.
În ciuda desemnărilor teroriste, administrația Biden a anulat recompensa de 10 milioane de dolari oferită emirului Hayat Tahrir al-Sham, Abu Muhammad al-Julani (Ahmad al-Sharaa), la sfârșitul lunii decembrie 2024, pentru ca Barbara Leaf, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Orientale, să poată să se întâlnească cu el.
Răspândirea haosului
Un raport publicat de „Telegraph” avertiza că „bomba cu ceas ISIS” amenință cu haos în Orientul Mijlociu, într-o analiză amplă realizată de scriitoarea Liz Cookman, din Hasakah, în regiunea nord-estică a Siriei.
Liz a intrat în tabăra al-Hawl, care adăpostește familiile luptătorilor ISIS și este păzită de Forțele Democrate Siriene (SDF), descriind-o ca „cea mai mare adunare a rămășițelor califatului sângeros pe care ISIS l-a condus cândva”.
Liz a transmis avertismente puternice că tabăra al-Hawl și altele asemenea, cum ar fi tabăra mai mică Roj din nord și alte închisori necunoscute care țin mii de „teroriști loiali organizației”, sunt pe cale să cedeze. Eforturile regionale pentru prevenirea exploziei bombei ISIS se accelerează, inclusiv atacurile aeriene lansate de Franța luna trecută, care au vizat locații legate de ISIS în Siria, pe lângă măsurile preventive luate de țările vecine, precum Irak, pentru a întări securitatea la frontieră și a preveni infiltrarea elementelor teroriste.