„Sinuciderea” unui deţinut în „cruciada anticorupţie" din Venezuela, privită cu scepticism

„Sinuciderea” unui deţinut în „cruciada anticorupţie" din Venezuela, privită cu scepticism

Procurorul general al Venezuelei a anunțat vineri că autopsia unui bărbat arestat pentru corupție care a murit în custodia poliţiei arătă că s-a sinucis prin spânzurare. Organizaţii pentru drepturile omului solicită o „anchetă independentă", transmite AFP, citată de Agerpres.

Susținători ai lui Maduro. FOTO Profimedia

Susținători ai lui Maduro. FOTO Profimedia

„Autopsia a arătat" că Leoner Azuaje Urrea, una dintre cele 61 de persoane arestate în cadrul vastei operaţiuni anticorupţie desfăşurată din martie, a „murit din cauza asfixiei mecanice", a spus procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, pe Twitter.

Potrivit acestuia, Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a folosit „cearceafuri pentru a se spânzura în camera în care era deţinut", la sediul serviciului de informaţii (Sebin) din Caracas.

„Au fost găsite şi mai multe scrisori (de la Azuaje) adresate familiei sale anunţând decizia sa de a se sinucide", a precizat el.

Un psiholog care îl trata pe Azuaje Urrea a confirmat că „era un pacient cu tulburări şi semne de atacuri de anxietate".

Provea, una dintre principalele organizaţii pentru drepturile omului din Venezuela, a cerut joi o „anchetă independentă".

Posibile „torturi"

Potrivit unui bilanţ întocmit de mai multe ONG-uri, care evocă posibile „torturi", Cel puţin 12 persoane deţinute acuzate de corupţie sau infracţiuni politice au murit în închisoare din 2014.

„Presupusa sinucidere a lui Leoner Azuaje Urrea demonstrează că, în Venezuela, condiţiile de închisoare nu garantează integritatea şi viaţa persoanelor deţinute de stat", arată Provea.

„Cruciada anticorupţie " lansată pe 17 martie a avut ca rezultat arestarea unor lideri ai companiei naţionale a petrolului PDVSA şi ai sectorului petrolier, precum şi a unor înalţi funcţionari.

Tareck El Aissami era considerat unul dintre oamenii cheie ai puterii până la acest scandal, ministrul Petrolului, Tareck El Aissami și a demisionat pe 20 martie.

Mai mulţi observatori consideră că puterea preşedintelui Nicolas Maduro profită de acest scandal pentru a efectua o „epurare politică" cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 O informație care dă fiori...

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…

5 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump