Singurătatea și dependența de internet, provocările sănătății mintale ale secolului. Ce diagnostice noi au apărut
Psihiatra croată Marijana Bras avertizează că singurătatea și dependența de internet vor deveni probleme majore de sănătate mintală. La Congresul internațional de la Zagreb, specialiștii vor discuta impactul negativ al utilizării necontrolate a internetului asupra tinerilor.
„Oamenii devin anxioși și depresivi”, avertizează psihiatrul din Croația - Foto Arhivă
„Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de sănătate mintală ale acestui secol”, a avertizat psihiatra croată Marijana Bras înaintea celui de-al 12-lea Congres internaţional dedicat medicinei centrate pe persoană, care se deschide joi la Zagreb, informează agenţia croată de presă Hina, potrivit Agerpres.
„Împărtăşim soarta restului lumii. Este din ce în ce mai dificil de gestionat situaţia în care am ajuns din cauza utilizării necontrolate a internetului şi din cauza jocurilor pe care tinerii şi copiii le joacă pe computer. Acest subiect, printre altele, va fi discutat la congres”, a adăugat medicul psihiatru, care este și preşedinta comitetului de organizare.
Ea a menționat că în psihiatria modernă au fost stabilite noi diagnostice, cauzate de influențele negative ale rețelelor sociale, știrilor false și ale vieții în realitatea virtuală.
„Problemele principale din psihiatrie nu mai sunt depresia şi anorexia, ci dependenţa de internet, tulburările de neurodezvoltare, singurătate şi psiho-oncologia. Ne confruntă cu o mare schimbare pentru care trebuie să fim pregătiţi şi să răspundem la întrebările cum să controlăm utilizarea internetului de către tineri, cum să-l interzicem în şcoli, cum să-i împiedicăm să vizioneze pornografie infantilă ”, a evidențiat psihiatra croată.
Ea a subliniat că, săptămâna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății a sugerat ca dependența de internet în rândul tinerilor să fie abordată la fel ca dependența de tutun. În Croația, însă, nu există încă un plan pentru a face față acestei probleme, iar numărul tinerilor dependenți este în continuă creștere.
Singurătatea în rândul tinerilor crește, aceștia izolându-se de societate și rămânând în case zile întregi. Fenomenul extremei izolări sociale, denumit „hikikomori” în japoneză, a fost identificat pentru prima dată în Japonia la sfârșitul anilor 1990, însemnând „retragere în interior”.
Mai multe cazuri de ADHD
„Oamenii vor deveni anxioşi şi depresivi . Tinerii vor dezvolta ADHD, tulburări din spectrul autist pentru că trăiesc într-o lume virtuală unde devin dependenţi de social media, fake news şi teorii ale conspiraţiei. Această temă va fi de asemenea abordată în cadrul congresului”, a mai Marijana Bras.
Congresul se desfășoară la Școala de Sănătate Publică Andrija Stampar între 3 și 5 octombrie. Acesta va include simpozioane dedicate nu doar psihiatriei, ci și îngrijirii complete a pacienților. Temele abordate vor include îngrijirea pacienților cu tulburări senzoriale, boli cronice netransmisibile, precum hipertensiunea și afecțiunile cardiovasculare, precum și îngrijirea pacienților paliativi, punând accent pe o abordare holistică a tratamentului.
Sursa: adevarul.ro