Singurătatea crește riscul mortalității. Oamenii singuri, mai predispuși la infarct

Singurătatea crește riscul mortalității. Oamenii singuri, mai predispuși la infarct

Singurătatea crește riscul de infarct cu până la 50%, arată un nou studiu efectuat de Universitatea Harvard din Statele Unite, relatează The Telegraph.

Oamenii de știință au analizat cazurile a 12.000 de oameni, care aveau vârsta de peste 50 de ani între 2006 și 2018.

Ei au descoperit că cei care sufereau de singurătate erau mai predispuși să sufere un infarct.

„Singurătatea este considerată o problemă majoră de sănătate publică. Descoperirea noastră subliniază acest lucru. În special în formă cronică, studiul nostru sugerea că singurătatea ar putea juca un rol important în incidența de infarct, care deja este una dintre cauzele principale de mortalitate în întreaga lume", a declarat doctorul Yenee Soh, coordonator al studiului din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Harvard.

Aproximativ 12.161 de oameni cu vârsta de 50 de ani și peste, care nu au suferit niciodată un infarct, au fost întrebați despre singurătate între 2006 și 2008.

Patru ani mai târziu, 8.936 dintre ei, rămași în cadrul studiului, au răspuns la aceleași întrebări, iar oamenii de știință i-au grupat în funcție de răspunsurile date.

Printre cei care au declarat că suferă de singurătate de-a lungul timpului, s-au numărat 601 cazuri de infarct între 2010 și 2018.

Cifrele au fost și mai mari în cazul celor care au declarat de la bun î nceput că suferă de singurătate . În aceste cazuri, au avut loc nu mai puțin de 1.237 de infarcte.

„Repetarea evaluărilor privind singurătatea ne poate ajută să îi identificăm pe cei care suferă de singurătate cronică și care astfel sunt mai predispuși la infarct. Dacă eșuăm să ne adresăm sentimentelor lor de singurătate, la scară micro și macro, vor exista consecințe mari asupra sănătății", a mai adăugat coordonatorul proiectului.

Acesta nu este primul studiu care demonstrează o legătură între sentimentul de singurătate și sănătate precară.

Nu este primul studiu care leagă singurătatea de probleme de sănătate

Un studiu efectuat anterior de Universitatea din York a arătat că oamenii care suferă de singurătate sunt mai predispuși cu 30% la infarct sau boli de inimă, două dintre cauzele majore ale mortalității în Marea Britanie.

Experții consideră că există mai multe explicații pentru acest fenomen. Unii sunt de părere că persoanele singură au mai puțini oameni în jurul lor, care să îi încurajeze să își mențină sănătatea, sau care să observe când aceștia se îmbolnăvesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

2 Zeci de procurori DNA, plătiți deja cu salarii de peste 5.000 de euro lunar, au dat instituţia în judecată şi cer salarii ca în Parchetul European pe …

3 Rușii au distrus o fabrică de la Berlin ca să întrerupă livrarea de ajutoare militare pentru Ucraina, dar au greșit ținta

4 „A omorât mai mulți ucraineni decât rușii”

5 Foarte interesante amănunte...