Singura șansă a moțiunii de cenzură

Singura șansă a moțiunii de cenzură

Motiunea de cenzura are o singura sansa teoretica sa treaca: garantia pentru PSD ca urmatorul premier ar fi tot unul de la PSD. Este singura situatie in care o parte din PSD ar putea sa voteze caderea Guvernului Dancila si, mai mult decat atat, ar fi chiar cel dintai avantajat de trecerea motiunii. Ar scapa dintr-un foc de cel mai lamentabil premier din istoria Romaniei si de un dictator disperat, dispus sa distruga si tara, si partidul ca sa scape de puscarie.

Si asta pentru ca principalul cost politic pentru Guvernul Dancila si pentru furia cu care Dragnea vrea sa se napusteasca asupra statului de drept va fi platit de PSD.

Am mai spus-o, pesedistii sunt obisnuiti sa fie acuzati de coruptie, de hotie, de minciuna, dar nu de incompetenta.

Guvernarile PSD au fost catastrofale din punctul de vedere al integritatii, dar au fost coerente si au transmis mereu publicului sentimentul unei admnistrari eficiente, corupta, dar eficienta.

Au fost urati si injurati, dar niciodata nu au fost ciuca bataii de joc, asa cum sunt acum.

Si niciodata pana acum, de la Guvernul Nastase incoace, PSD nu a trecut linia rosie a statului de drept. Acum, pentru ca Dragnea e disperat, se vor inchide mii de dosare penale. Procurorul sef DIICOT vorbeste despre inchiderea a 4.770, ca urmare a faptului ca ancheta in rem (asupra faptei) nu poate dura mai mult de un an. Din acelasi motiv se vor inchide 87 de dosare de omor numai la Bucuresti. 87 de criminali vor scapa definitiv si vor putea ucide din nou pentru ca Dragnea trebuie sa scape.

Chiar isi imagineaza cineva ca toate acestea vor ramane fara decont politic?

Deci trecerea motiunii ar fi sansa pentru PSD de a incepe sa se salveze din fundatura unde l-a adus Dragnea. Dar, in egala masura, niciun partid nu pleaca de buna voie de la guvernare, cel putin nu pana cand situatia economica nu ajunge la codul rosu, deci devine de negestionat.

Si cat timp gradul nostru de indatorare este destul de mic, deci este loc de imprumuturi pentru cheltuieli curente inca mult timp de acum incolo.

Singura sansa ca aceasta motiune sa treaca si Romania sa scape de cuplul toxic Dancila - Dragnea ar fi ca in spatele cortinei sa fi avut loc niste negocieri incheiate cu garantii pentru grupurile anti-Dragnea din Parlament. Si, desigur, garantiile nu puteau fi oferite decat de sau in numele celui care face desemnarea.

Anticipatele sunt o solutie imposibila, oricat ne-ar placea, si e bine sa nu ne imbatam cu apa rece. Niciodata o majoritate nu va fi dispusa sa renunte la nicio zi din mandat, adica la o parte din investitia din campania electorala. Guvernul de uniune nationala mi se pare alta prostie pentru ca interese, viziuni, experiente politice fundamental diferite nu pot sa fie armonizate. Cum sa pui USR la aceeasi masa cu ALDE?

Pana la urma, numirea unui nou premier tot de la PSD ar fi in logica politica. PSD - ALDE au castigat alegerile si trebuie lasate sa isi duca programul la indeplinire sau sa doveasca faptul ca este un program nefezabil.

Pe partea cealalta, nu putem avea o autentica majoritate coerenta, ci doar o oaste de stransura imposibil de tinut la un loc fara niste compromisuri, concesii, tensiuni si scandaluri care vor face ca perioada CDR sa para una a deplinei armonii.

Ceea ce i s-a reprosat presedintelui in iarna nu a fost desemnarea unui premier PSD in locul lui Mihai Tudose. Ea era inevitabila. Ci desemnarea acestui premier, adica a carastrofalei doamne Dancila, o simpla prelungire a mainii lui Liviu Dragnea.

Gruparea Ponta, esentiala in ecuatia parlamentara actuala, nu are cum sa voteze pentru plecarea PSD de la guvernare, pentru ca fostul premier nu vrea sa rupa puntile cu fostii colegi, dimpotriva.

UDMR s-a aratat disponibila in functie de oferta concreta si in functie de cate voturi strange Opozitia, minoritatile se duc incotro bate vantul.

Iar in PSD sunt destui care inteleg dezastrul spre care se indreapta partidul si sunt satui de dictatura lui Dragnea.

E bine ca Ludovic Orban a renuntat public la intentia de a fi premier. Dar nu e suficient. Dar pentru ca toate acestea sa treaca de la faza de premisa la faza de plan concret si apoi de succes este nevoie de negociatori inteligenti, de negocieri realiste, de politica profesionista si de un presedinte jucator, macar acum, ca si pentru Romania si pentru domnia sa a ajuns cutitul la os.

Ba chiar si pentru UE, care ar fi pusa in situatia teribila de a o vedea in capul trebii pe dna Dancila in cele 6 luni de presedintie romaneasca.

Este clar ca Liviu Dragnea se teme ingrozitor de aceasta varianta, ca dovada nu isi lasa oamenii sa voteze. Este o incalcare a Constitutiei prin impiedicarea exprimarii libere a votului unui ales.

Parlamentul devine o fortareata pentru ca urechile sensibile ale pesedistilor sa nu mai fie ranite de proteste.

Dar in lipsa unor miscari serioase si inteligente are toate sansele de a fi o strategie eficienta.

Tot ce pot sa sper e ca in pofida declaratiilor iresposabile ale lui Claudiu Manda care practic incita la violenta, in pofida faptului ca exista din nou informatii despre oameni carati cu autocarul la Bucuresti, PSD nu va merge atat de departe incat sa faca si raul cel mare, adica sa impinga tara intr-un razboi civil, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”