Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare explicate de un cercetător

Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare explicate de un cercetător

Se știe că vitamina D este sintetizată de organism atunci când pielea este expusă la soare. Ea se găsește și în alimente de origine animală, precum peștele gras, ficatul sau gălbenușul de ou, dar poate fi produsă și de o așa zisă „legumă”, impropriu denumită astfel din punct de vedere științific.

Pate de ciuperci. FOTO Shutterstock

Pate de ciuperci. FOTO Shutterstock

O singură „legumă” produce propria sa vitamina D, despre care un specialist în alimentație spune că este „magică”, potrivit Surrey Live .

Tim Spector, un renumit profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul nutriției și sănătății, vorbește despre uluitoarele beneficii ale ciupercilor.

„Faptul că sunt mai apropiate de animale decât de plante, deci nu sunt de fapt membre ale regnului vegetal, este o nebunie”, a declarat profesorul Spector.

„Au o cantitate uimitoare de nutrienți”

Într-adevăr, în ciuda faptului că, în gătit și în alimentație, ciupercile sunt adesea tratate ca „legume”, ele nu sunt considerate întocmai din punct de vedere botanic, pentru că nu sunt membre ale regnului vegetal. Ciupercile fac parte dintr-un regn separat, cel al fungilor. Deși pot semăna cu plantele, ele au caracteristici distincte, cum ar fi modul în care se hrănesc (prin absorbția substanțelor nutritive din mediul înconjurător) și structura celulară (pereții celulari sunt compuși din chitină, nu din celuloză, ca în cazul plantelor).

„Ciupercile sunt potențial o adevărată salvare pentru planetă dacă le putem exploata corect, deoarece au o cantitate uimitoare de nutrienți în ele și au nivelurile foarte ridicate de proteine” a explicat profesorul.

„Produc, la fel ca oamenii, vitamina D”

Și nu numai atât.

„Dacă le lași la soare, ele produc, de fapt, la fel ca oamenii, vitamina D”, a adăugat Tim Spector.

Altfel spus, sunt o sursă excelentă de vitamina D naturală, mai degrabă decât suplimentele, a adăugat specialistul.

„Influențează pozitiv bacteriile benefice din intestin”

Nutriționistul autorizat Jenna Hope subliniază că ciupercile sunt o sursă excelentă de o serie de substanțe nutritive și fitochimice:

„Sunt adesea folosite pentru a completa mâncărurile, deoarece conțin fibre și proteine, dar sunt sărace în grăsimi și calorii. De asemenea, sunt bogate într-o serie de micronutrienți, inclusiv fier, fosfor, vitamine B și vitamina C. În plus, beneficiile lor fitochimice includ reducerea stresului oxidativ prin activitățile lor antioxidante. Ciupercile conțin beta-glucani și fitosteroli, care au fost asociați cu reducerea colesterolului din sânge. De asemenea, conțin polizaharide, un fel de carbohidrați, care s-au dovedit a influența pozitiv bacteriile benefice din intestin”.

Raioanele de fructe și legume ale supermarketurilor sunt acum pline de ciuperci, de la cele clasice, în formă de cupă, și ciupercile de castan, pline de vitamina D, până la portobello (mai cărnoase) și shiitakes (ferme și parfumate), care merită consumate.

Atâta vreme cât sunt achiziționate dintr-un magazin alimentar, ciupercile sunt considerate alimente sigure.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...