„Sindromul plămânilor albi”, boala misterioasă din China, pare că a ajuns și România. Simptomele pot fi confundate cu cele ale gripei

„Sindromul plămânilor albi”, boala misterioasă din China, pare că a ajuns și România. Simptomele pot fi confundate cu cele ale gripei

Boala misterioasă care a umplut spitalele din China și din unele state europene de copii, pare că a ajuns și în țara noastră. Este vorba de pneumonia dată de bacteria Mycoplasma.

„Pneumonia ambulanta” a ajuns și în România - Foto Shutterstock

„Pneumonia ambulanta” a ajuns și în România - Foto Shutterstock

Se pare că afecțiunea ia cu asalt și spitalele din România. Potrivit Observator, din 200 de urgențe care ajung zilnic la camera de gardă a Institutului Matei Balş, „peste 20% sunt pneumonii, iar în cazul a 1-2 persoane aceasta penumonie este dată de mycoplasmă, iar persoanele respective au nevoie de spitalizare.

Cu toate acestea, medicii de la Institutul Matei Balș spuneau săptămâna trecută că nu a crescut numărul de cazuri de infectare cu această bacterie.

Managerul Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, dr. Cătălin Apostolescu subliniază că această bacterie nu reprezintă „un motiv de îngrijorare epidemiologică, iar tulpinile de mycoplasma rezistente la antibiotic sunt încă rare”.

Denumită „pneumonie ambulantă” sau „sindromul plămânilor albi”, pentru că radiografia pulmonară arată mult mai rău decât pare pacientul, afecțiunea este provocată de bacteria mycoplasma pneumoniae. De cele mai multe ori, pacientul duce boala pe picioare.

Un val de pneumonii a dus la aglomerarea spitalelor din China , lucru pentru care Organizaţia Mondială a Sănăţii a cerut explicaţii Chinei. Țara, din care a plecat și epidemia de COVID-19, spune că supraaglomerarea spitalelor este cauzată de prezența mai multor agenți patogeni, printre care și bacteria „mycoplasma pneumoniae”.

Șase țări din Uniunea au raportat până în prezent creșteri ale infecțiilor cu mycoplasma pneumoniae, ceea ce poate reflecta recurența normală a bacteriei. Iar în Danemarca și Franța a fost declarată o epidemie de „pneumonie ambulantă”, după creșterea numărului de cazuri.

Aceasta este o cauză frecventă de pneumonie la copiii de vârstă școlară și, potrivit Public Health France, poate reprezenta între 30 și 50% din infecțiile cu pneumonie dobândită în comunitate la copii, scrie Euronews.

Simptome înșelătoare

Simptomele date de această afecțiune sunt foarte asemănătoare gripei sau unei răceli: tuse, febră sau dureri musculare, însă în timp, poate afecta plămânii.

Nu este o boală care se dezvoltă foarte repede. De obicei, este mai lentă și poți avea tuse și poți fi obosit și poți avea dureri de cap și dacă asta durează destul de mult timp, atunci poate fi pneumonie cu micoplasmă", explicat Hanne-Dorthe Emborg, cercetător principal la Institutul Statens Serum din Danemarca.

Această afecțiune este mai gravă în cazul copiilor și a persoanelor în vârstă. De altfel, boala este dificil de diagnosticat, spun doctorii, fără analize de laborator.

Aceste cazuri apar de cele mai multe ori la copii, pentru că ei merg în colectivitate, iar regulile de prevenție sunt respectate într-o măsură mai mică, de aceea ei se infectează mai ușor. De multe ori, în infecția cu mycoplasma, pacientul, care e de obicei copil, duce pneumonia pe picioare și au o simptomatologie care de obicei este de intensitate redusă și care poate să însemne febră, tuse, stare generală modificată, durere în gât. E foarte greu să-ți dai seama la început dacă e vorba despre o viroză sau o infecție respiratorie. Și atunci faci analize de laborator, la medicul specialist”, subliniază Dr. Adrian Marinescu.

Totodată, doctorul Cătălin Apostolescu a explicat că „simptomele nu pot face diferența între o pneumonie virală și una cu mycoplasma, diagnosticul se pune pe baza analizelor de sânge”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…