Sindicatul Polițiștilor solicită consultarea partenerilor sociali în legătură cu ordonanța care modifică legea pensiilor speciale
Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, solicită Guvernului consultarea partenerilor sociali în legătură cu ordonanța care modifică legea pensiilor speciale și acordarea unui termen de grație până la intrarea în vigoare a noilor reglementări.
"Două lucruri au fost fundamentale: mi-au confirmat că vor emite o ordonanță de urgență prin care au ca obiectiv să modifice cuantumul pensiilor și să majoreze vârsta, iar cel de-al doilea se referă la termenul de intrare în vigoare, care va fi 15 septembrie. Nu vă ascund că înainte de a comunica acest lucru (ministrul Muncii, Olguța Vasilescu n.r.) am avut o discuție cu cineva și l-am rugat să ne consulte și dacă este OUG să lase un termen de grație, pentru ca omul să poată să opteze și mi-a promis că va lăsa termen de grație și că ne vor consulta. Deocamdată nu s-a întâmplat niciuna dintre acestea, iar doamna Olguța Vasilescu a confirmat că termenul va fi 15 septembrie", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Potrivit președintelui SNPPC, va fi emisă o ordonanță de urgență prin care se va modifica cuantumul pensiilor, precum și majorarea vârstei, dar și că aceasta va intra în vigoare de la 15 septembrie.
Coarnă susține că ministrul Muncii nu a formulat un răspuns clar în ceea ce privește identitatea financiară a celui care va ieși la pensie din sistem, deși ea a afirmat că pensiile nu vor scădea.
"Doamna Olguța Vasilescu a spus că nu vor scădea pensiile, dar asta înseamnă că am în plată. Cel care va ieși la pensie va avea identitate financiară ca polițistul în plată, pentru aceeași funcție și pe aceleași condiții de muncă? La întrebarea asta nu răspunde, pentru că acolo vor umbla. Vor mișca două pârghii, vor majora vechimea cumulată și vor micșora sistemul de calcul prin scoaterea unor elemente din modalitatea de calcul a pensiei", a spus liderul sindical.
În ceea ce privește indexarea anuală a pensiilor cu rata inflației, Coarnă precizează că această indexare este trecută în lege,
"e antică, de demult, funcționează".
"Nu are ce să facă, e în lege, toate pensiile se indexează anual cu procentul de inflație, toate pensiile. E Hotărâre de Guvern, e antică, de demult, funcționează, atât în serviciul public cât și pensiile. Atenție mare, noi suntem pe pensii de serviciu. Militarii au pensii de serviciu, așa e de când e lumea. Noi nu am cotizat la bugetul public, dar paradoxal este că s-au agățat ei de noi, senatorii, deputații, și-au făcut și ei pensii, deși ei nu au nicio legătură cu aceste pensii speciale. Sigur, și-au făcut ei pentru că sunt mai speciali decât alții și și-au triplat salariile acum și rămân la cuantumul acesta mare și la pensie. Priviți pensia lor și o să aveți răspunsul la multe întrebări. Ei au bani pentru ei și încearcă să taie de la noi. Oricum, salariile nu le-au majorat, vor să ne taie și pensiile acum", a explicat președintele SNPPC.
Cu toate acestea, liderul sindical a afirmat că are încredere în premierul Mihai Tudose pentru soluționarea problemelor polițiștilor, în condițiile în care una dintre solicitări se concretizează, respectiv cea referitoare la majorarea salariilor de bază și pentru personalul contractual din poliție.
Întrebat dacă intenționează să înceapă acțiuni de protest în cazul în care solicitările personalul contractual din poliție nu vor fi rezolvate, liderul sindical a răspuns: "Categoric da". De asemenea, acesta a menționat că există diferențe de peste 2.000 de lei între salariile polițiștilor locali față de cei contractuali.
"Vă dau un exemplu. La primăria sectorului 6 un polițist local, cu legea aceasta, 153, ajunge la un salariu net de 4.500 de lei. Eu vă spun media din MAI, media veniturilor nete este de 2.500 de lei. Faceți diferența dumneavoastră. Venitul net la un polițist local, 4.500, iar venitul net la un polițist care face de toate, contravenții, cercetări și așa mai departe, 2.500 de lei. E o diferență de 2.000 de lei. Lucrurile sunt așezate după o logică a importanței muncii depuse. Au lăsat la dispoziția consiliilor locale să stabilească singuri salariile, cu un minim și un maxim", a adăugat Coarnă.
Nu în ultimul rând, președintele SNPPC a menționat situația angajaților Serviciului de Pază și Protecție (SPP) SPP), care lucrează în jur de 800 de ore suplimentar pe an fără a primi vreun fel de remunerație sau zile libere.
"Băieții de la SPP lucrează zilnic la Guvern, câte 800 de ore anual, fără să li se plătească această muncă suplimentară sau fără posibilitatea de a avea liber pentru refacerea capacității de muncă. Acei oameni nu primesc niciun ban. Au dat la poliția locală, au majorat la secretari, la primărie. Asta e România noastră. Nu spun că acei oameni nu ar merita, dar trebuie făcut totul și raportat și la resursa financiară, nu dai la unul, iar la ceilalți să moară. Probabil că noi nu contăm politic, pentru că suntem puțini la vot", a mai spus Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
AGERPRES