Sindicatele din Poliție, nemulțumite în continuare de proiectul Legii privind salarizarea unitară

Sindicatele din Poliție, nemulțumite în continuare de proiectul Legii privind salarizarea unitară

Protestul polițiștilor din fața sediilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii s-a încheiat după mai bine de șase ore, aceștia fiind în continuare nemulțumiți de proiectul Legii privind salarizarea unitară, întrucât consideră că nu este echitabil pentru toate categoriile de bugetari.

"Din păcate, doamna ministru ne-a spus că nu sunt bani, pentru că atunci când au conceput această Hotărâre de Guvern au făcut simulări, au făcut calcule și simulări financiare doar pentru doctori și profesori, dar au uitat să facă calcule și pentru polițiști și MAI. Vă dați seama în ce țară trăim! Ei s-au gândit doar la profesori și doctori, iar la polițiști, pentru că de 8 ani nimeni nu s-a mai gândit la soarta lor, ei continuă în același trend", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicale "Mihai Viteazul", Marius Bărbulescu.

În cadrul discuțiilor de la Ministerul Afacerilor Interne au fost neînțelegeri între sindicaliști, întrucât unul dintre lideri a acceptat oferta ministrului, iar în acest context ceilalți au scandat împotriva sa, considerându-l "trădător".

"Am argumentat, am avut un punct de vedere bine argumentat și eu și colegii mei, mai puțin reprezentantul Federației Sindicale 'Alexandru Ioan Cuza', care pur și simplu s-a transformat în sclavul doamnei ministru. Deci, acest individ pur și simplu și-a arătat aservirea față de angajator, (...) iar faptul că noi suntem aici, prezenți în stradă, și protestăm este o dovadă vie că nu mai suntem reprezentați de acești oameni", susține Bărbulescu.

Sindicaliștii din poliție au precizat că ei au venit să discute cu ministrul Carmen Dan pe tema proiectului de Lege unică a salarizării, care s-ar adopta în lunile iunie-iulie și ar intra în vigoare anul următor, deoarece consideră că nu este echitabilă pentru toate categoriile de bugetari.

De asemenea, polițiștii au cerut și plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, și nu la cel din 2009, de 600 de lei.

"Ideea este că, văzând că sunt ferm pe poziție, voiau să o scalde, în sensul că 'Vă înțeleg supărarea, chiar vreau să vă ajut, dar vă promit solemn că veți avea o Lege unică de salarizare echitabilă, veți avea creșteri semnificative salariale'... 'Noi am venit să discutăm pe Legea unică de salarizare, pe care vreți să o adoptați în iunie-iulie și să intre în vigoare la anul, deci dumneavoastră ne propuneți să stăm liniștiți încă un an de zile. Noi vă spunem că murim de foame, suntem ultimii oameni, am ajuns pur și simplu cerșetori, în țara asta (...)", a mai precizat Marius Bărbulescu.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat joi la Guvern că, după discuțiile cu sindicate ale angajaților MAI, a depus o serie de amendamente pentru a rezolva inechitățile salariale, acestea implicând un efort bugetar de aproximativ 13 milioane de lei lunar.

"Vorbim de niște inechități din punct de vedere salarial care trenează încă din anul 2010 și e foarte greu să le rezolvăm peste noapte", a declarat Carmen Dan.

Ea a spus că își dorește să "nu existe discriminări între categoriile de personal din MAI".

"Urmare a discuțiilor și a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizațiile și alte asemenea drepturi specifice stabilite proporțional cu timpul efectiv lucrat și care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcției de bază, solda funcției de bază, se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcție, salariul de funcție, acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare", a explicat ministrul de Interne.

Potrivit respectivelor amendamente, a mai spus ministrul, "cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017".

"Totodată, s-a propus devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toți polițiștii, astfel încât să fie acordat în luna aprilie, și nu în luna august, cum este prevăzut în prezent. O altă propunere vizează eliminarea discrepanțelor salariale înregistrate între medicii militari, polițiști, pe de-o parte, și medicii civili, pe de altă parte", a adăugat ea.

Carmen Dan a vorbit și despre efortul bugetar implicat de aceste măsuri.

"Vreau să fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce privește aceste amendamente pentru aplicarea Hotărârii de Guvern numărul 1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajați ai MAI", a adăugat ministrul.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Trandafir/Oana Ghiță, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...