Sindicatele din Finanțe, nemulțumite de proiectul legii salarizării unitare și de condițiile de muncă
Angajații din finanțe au inițiat săptămâna trecută proteste spontane în mai multe unități teritoriale din țară, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul legii salarizării, dar și de condițiile de muncă, însă astfel de manifestări spontane pot degenera în acțiuni radicale generalizate, susțin reprezentanții Sindicatului Național Finanțe Publice - SindFISC.
"Sindicatul Național Finanțe Publice — SindFISC atrage atenția că, escaladarea acestor manifestări spontane, necontrolabile administrativ/sindical, pot degenera in actiuni radicale generalizate, cu consecințe deosebit de grave în funcționarea statului", precizează SindFisc, într-un comunicat remis marți AGERPRES.
Printre problemele semnalate de sindicaliștii din finanțe se numără și faptul că bugetele alocate de Ministerul Finanțelor Publice pentru ANAF și pentru Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare.
"Bugetele alocate de Ministerul Finanțelor Publice pentru ANAF și pentru Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanță sisteme de efracție, servicii de întreținere dispozitive de numărat bancnote, deratizare, dezinsecție, curățenie, etc.", se mai spune în comunicat.
De asemenea, sindicatele din finanțe mai susțin că au atras atenția de mai multe privitor la modul în care funcționează sistemul informatic, aparatura fiind uzată și cu o vechime de peste 10 ani.
"Deși de nenumărate ori, sindicatele, dar chiar și oficiali de prim rang ai Fiscului au atras atenția asupra faptului că, sistemele informatice funcționează defectuos întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată moral, având o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile și piese de schimb, iar in ultima perioada, lipsește chiar și hârtia de scris, aceste semnale au rămas în continuare fără ecou, probabil și datorită neidentificării unor soluții viabile pentru o finanțare corectă a activității instituționale", afirmă sindicaliștii în comunicat.
Totodată, SindFisc atrage atenția că activitatea specifică este "grevată" de insuficiența personalului, circa 3.000 de posturi vacante fiind blocate în luna ianuarie.
"Activitatea specifică și implicit îndeplinirea indicatorilor de performanță impuși sunt grevate de insuficiența personalului, în mod deosebit în sectoare cheie. La nivelul ANAF și al structurilor teritoriale se regăsesc aproximativ 3.000 de posturi vacante care au fost blocate în luna ianuarie 2017. Începând cu aceeași dată, a fost sistată finanțarea funcțiilor de conducere ocupate temporar, astfel încât persoanele cu asemenea atribuții, sunt salarizate la nivelul personalului de execuție", se mai arată în comunicat.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că sunt nevoiți să își finanțeze singuri deplasările efectuate în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, în condițiile în care, decontarea se face parțial și cu întârzieri de câteva luni.
Nu în ultimul rând, reprezentanții SindFisc atrag atenția asupra subfinanțării activității instituționale precum și asupra neconcordanței în ceea ce privește salarizarea.
"Situația generată de neajunsurile enumerate mai sus s-a acutizat, în condițiile în care, această subfinanțare a activității instituționale este dublată și de nemulțumirile generate de anumite prevederi din proiectul legii salarizării, aflat în dezbatere la nivelul Parlamentului Romaniei. Acest document conține neconcordante salariale majore, în special între funcțiile de management de la nivel teritorial și cele de la nivel central, între funcțiile de execuție de stat și funcțiile din deconcentratele ministerelor, în sensul raportării inechitabile la amploarea și complexitatea atribuțiilor prevăzute în fișa postului, precum și a situației în care se regăsesc o parte din funcționarii cu funcții de middle management și nu numai, ale căror venituri lunare actuale vor suporta scăderi majore", se menționează în comunicatul SindFisc.
AGERPRES