Sindicat Cantacuzino: Totul a fost lăsat de izbelişte. Contractele pe care le aveam au fost anulate
Protestul de la Institutul Cantacuzino din Capitală s-a încheiat, marţi, dar va continua şi în alte zile, întrucât situaţia este foarte gravă, conducerea a lăsat totul de izbelişte, iar contractele ce aduceau bani unităţii medicale au fost anulate, a declarat liderul sindical, Monica Bălteanu.
"Pentru astăzi (marţi - n.r.), am oprit protestul şi aşteptăm discuţia cu Ministrul Sănătăţii. Cerem ministrului Sănătăţii , cel care este îndrituit să numească managerul, să îl demită pe acest Radu Iordăchel, care nu a făcut altceva decât să se judece cu ministerul atunci când a fost demis anterior. Nu a făcut nimic pentru institut, ba din contră, a distrus şi ceea ce mergea", a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindical, dr. Monica Bălteanu.
Potrivit medicului, managerul institutului nu a fost preocupat să asigure materia primă şi reactivii pentru laboratoarele de analize şi nici pentru comercializarea mediilor de cultură pentru diagnosticul bacteriologic. "A scumpit mediile şi ne-a scos de pe piaţă. Aveam proiect cu fonduri eruopene, trebuia doar organizată licitaţia şi el a anuat licitaţia. Nu a făcu niciun gest ca să salveze institutul. Nu a pus în aplicare nicio decizie a Consiliului de administraţie. Totul este lăsat de izbeliştem ca să omoare institutul. Iar în ziua în care trebuia să primim banii, era plecat la Paris, ca să nu răspundă pentru faptul că nu vom primi salariile. Nu se mai poate aşa. Ministerul Sănătăţii să rezolve această situaţie", a mai spus Bălteanu.
Angajaţii Institutului Cantacuzino au protestat şi marţi în curtea unităţii medicale, după ce au aflat că au conturile blocate, întrucât nu au fost plătite produsele cumpărate de la Avicola în 2013 , iar promisiunea managerului că-şi vor primi banii a fost, spun ei, "o poveste".
"Am ieşit din nou în curte, am aflat că avem conturile blocate prin ANAF, întrucât institutul nu a plătit ouăle cumpărate în 2013 de la Avicola. Totodată, situaţia este foarte gravă, întrucât nouă pe fluturaşul de salariu ne apare că primim salarii integral şi că sunt achitate toate dările către stat, în schimb banii care ne intră în cont sunt mai mici cu 10, 20 chiar 30 la sută, iar de doi ani de zile nu ne sunt plătite dările către stat", a spus Ileana Neagu, asistent laborator.
Potrivit lui Neagu, din 2010 au apărut problemele financiare mari la Institutul Cantacuzino. Ileana Neagu spune că de doi ani nu au mai fost plătite asigurările pentru sănătate, iar în iulie Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti nu a mai încheiat contract de servicii cu Institutul Cantacuzino, astfel că cei care vin să-şi facă analizele la laboratoarele unităţii sanitare sunt obligaţi să plătească, în medie, aproximativ 200 de lei pentru un set de analize.
Angajaţii Institutului Cantacuzino cer demiterea de urgenţă a actualei conduceri, în speranţa că vor fi găsiţi oameni care să repună în funcţiune institutul şi care le dea de lucru.
Protestul la Institutul Cantacuzino a început luni, când angajaţii s-au adunat în curtea unităţii sanitare, pentru că nu şi-au primit salariiile în 15 septembrie, aşa cum era anunţat.
Managerul Institutul Cantacuzino, Radu Iordăchel, declara luni, pentru MEDIAFAX, că angajaţii îşi vor primi banii marţi. El preciza că la protest participă doar o parte din cei 520 de angajaţi ai unităţii.
Întrebat dacă angajaţii au ce lucra în condiţiile în care producţia de vaccinuri nu funcţionează în acest an, Iordăchel a spus că "o parte are de lucru".
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a declarat tot marţi, pentru MEDIAFAX, că va cere marţi demisia lui Iordăchel. El a mai spus că încă de săptămâna trecută a somat conducerea institutului să plătescă banii angajaţilor şi să nu întârzie salariile.
"Am somat conducerea institutului să plătescă prioritar salariile angajaţilor. Mi s-a promis că vor fi plătite cu o zi întârziere, adică marţi", a spus Bănicioiu.
Ministrul a mai spus că, de două săptămâni, a fost organizată o comisie interministerială, care analizează situaţia de la Institutul Cantacuzino. Comisia este condusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin , şi din ea mai fac parte miniştii Educaţiei, Cercetării, Finanţelor, Economiei, Justiţiei, Internelor şi Sănătăţii.
Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, întrucât mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricaţia va fi reluată de anul viitor, declara, în iunie, managerul unităţii, Radu Iordăchel.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleaşi rezultate.
Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), întocmit după verificările făcute la Cantacuzino din perioada 25 - 27 februarie, arăta că producţia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.
Verificările la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.