Sindicaliştii SANITAS au pus lumânări pe peluza din faţa Guvernului
Sindicaliştii Federaţiei SANITAS au pus marţi 20 de lumânări pe peluza din faţa sediului Guvernului, împreună cu steguleţe inscripţionate cu prenumele victimelor, în memoria a 20 de angajaţi ai sistemelor sanitar şi de asistenţă socială care au decedat după infectarea cu noul coronavirus.
Acţiunea a avut loc în timpul mitingului organizat marţi de Federaţia SANITAS în Piaţa Victoriei în semn de protest faţă de lipsa de reacţie a Guvernului la solicitările de sprijin financiar, uman şi logistic înaintate Executivului de organizaţia sindicală.
Un număr de 20 de steguleţe cu prenumele şi iniţiala numelui a doi medici, 12 asistenţi medicali, 3 infirmiere, unui portar, unui inginer PSI şi unei angajate la serviciul Personal, care şi-au pierdut viaţa după ce s-au infectat cu Covid-19, au fost înfipte de manifestanţi pe peluza din faţa sediului Guvernului.
Victimele, în majoritate membre ale Federaţiei SANITAS, lucrau în judeţele Bacău (4 persoane decedate), Arad (3 persoane decedate), Botoşani (3), Argeş (3), Constanţa (3), Dolj (2), Braşov (1) şi Bihor (1).
De asemenea, în timpul manifestaţiei, sindicaliştii SANITAS au adus un pat de spital în Piaţa Victoriei, pe care au scris "Pat ATI - se caută personal calificat" şi pe care au pus imaginea unui cadru medical vizibil epuizat.
Câteva zeci de angajaţi din domeniile sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei SANITAS, au participat marţi la "Mitingul Epuizării", nemulţumiţi de ceea ce au numit "strategiile de criză incoerente" ale autorităţilor în ceea ce priveşte abordarea epidemiei.
Protestatarii au strigat "Ruşine să vă fie!" către clădirea Guvernului şi au afişat pancarte cu mesajul "Promisiunile neonorate ne-au epuizat".
Participanţii la miting au purtat măşti, iar numărul lor nu a depăşit 100 de persoane.
Principalele revendicări ale manifestanţilor către Guvern au fost acordarea către toţi acei angajaţi din sistemul sanitar şi de asistenţă socială a stimulentului de risc şi a altor beneficii financiare pe care le încasează unele cadre medicale implicate în combaterea coronavirusului, suplimentarea numărului angajaţilor din unităţile medicale implicate în tratarea bolnavilor de covid, dar şi asigurarea echipamentelor de protecţie pentru angajaţii din unităţile medicale. AGERPRES