Sindicaliştii din STB protestează la sediul instituţiei şi cer demisia directorului general

Sindicaliştii din STB protestează la sediul instituţiei şi cer demisia directorului general

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) participă la un miting de protest în faţa sediului instituţiei şi solicită demisia directorului general, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

"Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri", a afirmat Vasile Petrariu.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.

"Mai mult, după discuţiile avute acum o săptămână, când i-am cerut directorului general să spună care va fi creşterea de salarii fundamentată în proiectul de buget, şi despre care n-a spus nimic atunci, ieri am intrat în posesia proiectului de buget şi creşterea fondului de salarii este minus 1,64%. Deci ce inflaţie? Că bugetul de salarii e mai mic decât anul trecut. Dar la capitolul contracte de mandat, comisii, comitete şi ce mai e pe acolo, creşterea e de 18,94%, deci când e vorba de Consiliul de Administraţie şi de directorul general s-a putut, iar când e vorba de oameni nu se poate. Aşa vede el evoluţia şi relaţia cu forţa de muncă din cadrul societăţii. Şi asta lăsând la o parte faptul că a proferat ameninţări, a demis prin unităţi, i-a ameninţat pe oameni să nu participe la protest, aşa a incitat şi mai rău oamenii", a adăugat Vasile Petrariu.

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


Liderul sindical a susţinut că pe moment programul de circulaţie a STB nu este afectat, deoarece la protest participă doar angajaţi care nu se află în timpul de lucru.

"Deocamdată programul de circulaţie al STB nu e afectat, pentru că cei care sunt aici, 600-700 de oameni, sunt din timpul liber, nu au afectat nimic. Cu cât se rezolvă mai repede această situaţie, cu atât dezamorsăm mai repede acest conflict şi evităm o întrerupere a activităţii, lucru pe care nu ni-l dorim şi nu mai depinde de noi, depinde de cei care iau decizii. (Despre majorările salariale, n.r.) noi am discutat de principiu să plecăm de la rata inflaţiei, 10%, de la acest minim. Numai că ei au depus un fond de salarii în minus, nici măcar 2-3-4% în plus la fondul de salarii", a menţionat Vasile Petrariu.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a subliniat că participanţii la protest sunt hotărâţi să obţină miercuri demisia directorului general al STB.

"Oamenii sunt hotărâţi ca problema să se rezolve astăzi, adică demisia directorului general şi începerea negocierii unui nou contract colectiv de muncă cu un alt director general. Aici lucrurile sunt clare, nu mai e cale de întors. Mai sunt şi alte probleme, dar cauza declanşării acestui conflict a plecat de la această problemă foarte importantă care ţine de negocierea unui nou contract colectiv de muncă şi demisia directorului general", a încheiat Vasile Petrariu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”