Simulare Evaluare natională 2024. Subiectele la Limba şi literatura română DOCUMENT

Simulare Evaluare natională 2024. Subiectele la Limba şi literatura română DOCUMENT

Prima probă de simulare Evaluare națională 2024 s-a încheiat în urmă cu puțin timp. Subiectele la Limba și literatura română au constat în două texte la prima vedere, pe baza cărora elevii au avut de răspuns la mai multe cerințe.

examen simulare evaluare nationala 2019 proba scrisa jpeg

Primul text a fost un fragment din romanul „În umbra ei”, de Simona Antonescu, iar al doilea, un paragraf din articolul profesorului Liviu Papadima „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche în 2017. Baremul de notare va fi anunțat de Ministerul Educației la ora 15:00.

image
image

La examenul de simulare Evaluare națională 2024, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări și de rezolvat mai mute cerințe.

La subiectul I A punctul 1 elevii au dat un examenul de „atenție”. Aceștia au trebui să indice două obiecte despre care se menționa în text.

image

La subiectul I, A, punctul 5, elevii au avut de bifat dacă enunțurile date sunt false sau adevărate, câte trei enunțuri din fiecare text.

La subiectul I, A, punctul 6, elevii au avut de precizat o trăsătură a unuia dintre personajele din text.

image

La punctul 7 elevii au trebuit să identifice un element de conținut comun al celor două texte date, cu valorificarea unei „secvențe relevante” din fiecare text. Enunțul scris trebuia să aibă minimum 30 de cuvinte.

image

Punctul 9 cerea o asociere pe care elevul să o facă între fragmentul din romanul „În umbra ei” de Simona Antonescu, primit la probă, și un alt text literar fie studiat la clasă fie lecturat suplimentar. Argumentarea ar fi trebuit să fie făcută în 50-100 de cuvinte și în cadrul acesteia să valorifice „o valoare comună”.

image

Subiectul I B, punctele 1-8 au fost cerințe de vocabular și gramatică, primele 4 notate cu câte 2 punte, iar următoarele 4 cu câte 6 puncte.

Subiectul al II-lea, notat cu 20 de puncte, le-a cerut elevilor să facă un rezumat al textului de Simona Antonescu în 100-150 de cuvinte. Din aceste 20 de punte, 8 erau acordate pentru respectarea regulilor de redactare, claritate, coerență, ortografie, punctuație.

Elevii clasei a VIII-a vor susține mâine proba la Matematică, iar miercuri – cea la Limba maternă. Anul acesta, lucrările nu vor mai fi corectate manual, ci digitalizat. Vorbim despre o metodă prin care autoritățile încearcă să eficientizeze sistemul de corectare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”