Simulare Bac 2023. Ce spun profesorii de subiectele la Fizică

Simulare Bac 2023. Ce spun profesorii de subiectele la Fizică

Profesoara de Fizică, Gabriela Alexandru, de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Bucureşti a explicat pentru adevarul.ro că elevii trebuiau să fie atenți și că subiectele primite la simulare nu au fost tocmai ușoare.

Cum au fost subiectele la Fizică / Foto: Arhivă

Cum au fost subiectele la Fizică / Foto: Arhivă

În mediul online, elevii s-au plâns că subiectele la Fizică au fost dificile, iar profesoara nu contestă acest lucru. „Nu au fost subiecte simple, dar cumva acesta este specificul subiectelor de simulare, să fie puțin mai dificile decât la examen, astfel încât să îi îndemne pe elevi să își pună probleme pe care nu și le-au pus, să se autodepășească și să facă față emoțiilor din sala de examen”. Ea precizează că, „dacă elevii ar fi rezolvat subiectele din confortul casei lor, nu le-ar mai fi văzut atât de dificile. La simulare vorbim și de emoții”.

Gabriela Alexandru spune că subiectele au fost bine structurate, că nu au existat capcane și că enunțurile erau clare. „Au fost întrebări simple unde puteai să îți dai seama imediat de răspuns, dar au fost și întrebări unde era nevoie de mai multe calcule pentru a putea ajunge la rezultatul bun”.

Aceasta precizează unde ar fi putut avea tinerii dificultăți: „La electricitate, era mai dificil subiectul III, iar la mecanică și termodinamică era dificil subiectul II. Nu e nimic greșit, trebuie să fie și astfel de cerințe de departajare, ca elevii care sunt foarte buni să fie satisfăcuți că iau o notă mare care îi distinge cumva”.

Gândirea clișeică, combătută

Profesoara de Fizică apreciază că subiectele de la simulare au avut exerciții care vizau spiritul de observație al elevilor și că „au combătut gândirea clișeică sau algortitmică pe care un elev poate să și-o dezvolte în școală”, erau puși în fața unor situații „ușor inedite”.

„De exemplu, la o grilă de la mecanică, elevii sunt învățați că dacă au un grafic de forță, ei trebuie să facă aria de sub grafic pentru a calcula lucrul mecanic, aici în anunț era precizat că forța era perpendiculară pe direcție. Aici răspunsul era 0, ținea de atenție”, spune profesoara.

Cadrul didactic subliniază că Fizica are ca scop „de-ai învăța pe elevi să gândească în context real, nu în context abstract”, astfel încât să rezolve exercițiile cu seriozitate, nu superficial.

Profesoara conchide că elevii nu puteau obține ușor o notă de șapte, era nevoie de atenție și de îndemânare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”