Simptomele COVID-ului de vară și ce faci dacă te-ai îmbolnăvit

Simptomele COVID-ului de vară și ce faci dacă te-ai îmbolnăvit

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește alarmant în această perioadă, atrag atenția medicii infecționiști. Aceștia au precizat însă că, în general, simptomele infecției cu virusul SARS-CoV-2 sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe comune. Chiar și așa, există diferențe.

barbat durere de cap

COVID-ul de vară vine la pachet cu simptome ușoare spre moderate. Sursa foto: arhivă

Principalele simptomele de Covid-ului de vară

Reacţia organismului în urma expunerii la virus şi simptomatologia manifestată sunt variabile de la caz la caz. Însă, la modul general vorbind, cele mai frecvente simptome ale COVID-19 includ febra, tusea seacă și oboseala.

Față de anii trecuți, când pierderea gustului și a mirosului se număra printre cele mai des întâlnite simptome, acum aceasta nu mai este chiar atât de frecventă. Pe lângă acest simptom, altele care pot apărea sunt nasul înfundat, durerea de cap și de gât, durerile musculare, erupțiile cutanate, greața, frisoanele, amețelile.

COVID de vară, simptome severe

Printre simptomele severe, care necesită internare de urgență în spital, se numără:

  • Dificultăţi de respiraţie;
  • Pierderea apetitului;
  • Confuzie;
  • Durere persistentă sau presiune resimţită în zona pieptului;
  • Temperatură ridicată, peste 38 grade Celsius.

COVID de vară, simptome rare

Sunt și pacienți care prezintă simptome rare, motiv pentru care, de multe ori, nici nu se gândesc la faptul că ar fi infectați cu SARS-CoV-2. Printre acestea:

  • Iritabilitate;
  • Confuzie;
  • Afectarea stării de conştienţă, uneori asociată cu apariţia convulsiilor;
  • Anxietate și depresie;
  • Tulburări ale somnului;
  • Complicaţii neurologice - accidente vasculare cerebrale, encefalite (inflamaţii ale creierului), delir şi leziuni ale nervilor.

Cine prezintă astfel de simptome ar trebui să ia în calcul mai întâi posibilitatea infectării cu SARS-CoV-2 și nu cu virusul gripei comune. Motivul? Nu ne aflăm în sezonul gripal, în schimb, COVID-ul de vară trimite din ce în ce mai mulți români la spital. La camerele de gardă se prezintă zilnic 15-20 de persoane bolnave, iar unele dintre acestea rămân internate. Este vorba, în special, despre persoane care suferă și de alte afecțiuni cronice, cu comorbidități și sistem imunitar deficitar.

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit?

În cazul în care prezinți simptome de boală, primul pas este să cumperi un test COVID de la farmacie. În urma testării la domiciliu, vei afla cu certitudine dacă ești sau nu infectat. Dacă afli că ai COVID, există două variante: ori te tratezi acasă cu antitermice și analgezice, dacă simptomele sunt ușoare, iar boala poate fi dusă „pe picioare”, ori te prezinți la camera de gardă a celui mai apropiat spital, dacă situația se complică, simptomele devin din ce în ce mai severe sau suferi și de alte afecțiuni cronice sau grave.

La camera de gardă a spitalului vei fi testat din nou, iar medicii vor stabili un tratament. Dacă situația devine gravă, aceștia vor decide internarea.

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor experimenta o variantă uşoară a bolii şi se pot trata la domiciliu, susţin experţii în boli infecţioase. Simptomele ar putea dura câteva zile, iar persoanele care au virusul s-ar putea simţi mai bine în aproximativ o săptămână, uneori însă simptomele pot persista şi câteva săptămâni.

Bolnavii trebuie să stea izolați până când nu mai trasmit bola. Persoanele asimptomatice trebuie să stea izolate 14 zile după testarea pozitivă, iar pacienții care prezintă simptome trebuie să stea izolați 14 zile de la debutul simptomelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...