Simpla „deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”. Nu este deloc simplu să scăpați de el

Simpla „deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”. Nu este deloc simplu să scăpați de el

Cazul unui român care a încercat recent să scape de două termometre cu mercur arată cât de greu este să faci acest lucru legal și în condiții de siguranță. Nici păstrarea lor în casă nu este o soluție. O femeie care a sunat la 112 să ceară ajutor după ce a spart un termometru cu mercur s-a ales cu dosar penal pentru trafic de substanţe toxice.

Termometre cu mercur. FOTO Monitorul de Suceava

Termometre cu mercur. FOTO Monitorul de Suceava

Simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, a explicat, pentru Monitorul de Suceava , șefului Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al IPJ.

Totuși, cei care vor să scape de ele în mod corect - nu aruncându-le la gunoi, pentru că vorbim de deșeuri periculoase - au parte de mari bătăi de cap.

Publicația relatează cazul unui sucevean care avea două termometre cu mercur și a cerut sprijin în vederea identificării unei soluții de a se debarasa de ele, asta după ce a contactat cu acest scop, dar fără succes, mai multe instituții ale statului și firme de colectare a deșeurilor.

Bărbatul a căutat mai întâi în Suceava o firmă care colectează deșeuri toxice. Pentru că n-a găsit, a sunat, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus că va căuta o soluție și va reveni. Omul a povestit că a doua zi Agenția i-a recomandat să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală, însă niciuna dintre recomandări nu s-a dovedit viabilă.

„La Demeco Bacău au spus că nu colectează astfel de deșeuri, la Setcar Brăila, care neutralizează deșeuri, n-a răspuns nimeni”, a fost relatat bărbatul, potrivit sursei citate.

Omul a sunat și la ISU: „Ofițerul de serviciu a spus că, dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și că ei nu colectează materiale periculoase”.

A contactat apoi două farmacii, tot fără succes, iar în în cele din urmă a solicitat ajutorul Monitorului de Suceava, care a încercat să identifice o instituție care să rezolve problema. La DSP, ISU și Prefectură nu au fost găsite soluții.

„La farmacii, există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare”, notează sursa citată.

Poliție: „Simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”

Contactat de jurnaliști, Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a explicat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal, iar potrivit prevederilor legale, persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice.

Soluția

Managerul firmei de salubritate Ritmic Suceava a explicat că la nivel de județ, nicio firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase, dar a indicat imediat o firmă specializată din Bacău.

Aici, termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

Altfel spus, pe sucevean l-ar fi costat în jur de 400 de lei ca să scape de termometre.

Într-un final, cu ajutorul președintei Colegiului Farmaciștilor - filiala Suceava, a fost găsit o farmacie independentă, autorizată să preia deșeuri periculoase, care a acceptat să depoziteze în condiții de siguranță cele două termometre cu mercur, până când vor apărea normele de aplicare a legii referitoare la regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023, explică Monitorul de Suceava.

Deși nu este deloc simplu să scăpați de un termometru cu mercur, aruncarea lui la gunoi este o soluție foarte proastă și total nerecomandată, în primul rând din cauza faptului că vorbim de un metal foarte toxic, periculos pentru om și mediul înconjurător.

O femeie s-a ales cu dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice

Amintim cazul relatat de Adevărul al unei femei din Ploiesti , care, anul trecut, a sunat la 112 să ceară ajutor după ce a spart un termometru medicinal cu mercur s-a ales cu dosar penal pentru trafic de produse sau substanţe toxice.

Poliţia Prahova a explicat atunci că este singura procedură legală pe care o are la dispoziţie pentru a distruge mercurul, dar a explicat că femeia nu va fi sancţionată în niciun fel, pentru că nu a comis nicio infracţiune.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au precizat că ploieşteanca a procedat cât se poate de corect, mercurul, chiar şi într-o cantitate mică, fiind extrem de periculos pentru sănătatea umană.

Mercurul în cauză a fost colectat de îndată de către specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenţă Prahova si predat poliţiştilor din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase” se arată într-un comunicat remis presei de Poliţia Prahova.

De ce a deschis poliţia dosar penal

Pentru a avea posibilitatea legală a neutralizării substanţei identificate, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice, a precizat Poliția.

Poliţiştii au explicat că ancheta penală este doar o formalitate în care se fac cercetări, faţă de faptă, nu faţă de persoană, iar dosarul de trafic de substanţe toxice se va finaliza cu o clasare, fără ca femeia care a spart termometrul să fie sancţionată sau chemată la poliţie pentru audieri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …