Simplă coincidență?/La o lună după ce pionul din afacerea azilelor groazei se ruga să fie închis CRJ, Marius Budăi a rupt contractul

Simplă coincidență?/La o lună după ce pionul din afacerea azilelor groazei se ruga să fie închis CRJ, Marius Budăi a rupt contractul

Noi detalii din dosarul-mamut legat situația bătrânilor de la azilele groazei. Deranjat de vizitele inopinate ale reprezentanților Centrului de Resurse Juridice la sediile căminelor de bătrâni, unde constatau condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii, Ștefan Godei, șeful Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz și - potrivit procurorilor DIICOT - liderul grupului infracțional, și-a exprimat în mod deschis dorința ca ONG-ul să fie închis. Când i s-a spus că nu se poate, a vrut ca măcar contractul dintre CRJ și Ministerul Muncii, pe baza căruia ONG-ul avea acces în azilele de bătrâni, să „dispară”. Coincidență sau nu, la nici o lună distanță, Ministerul Muncii trimitea o adresă cu ștampila ministrului Marius Budăi, prin care înștiința CRJ că a denunțat unilateral contractul dintre minister și ONG.

Nemulțumirea lui Ștefan Godei față de activitatea ONG-ului Centrul de Resurse Juridice reiese clar din interceptările depuse de procurori la dosarul penal de la azilele groazei.

Pe 7 martie anul acesta, Godei a discutat despre desființarea ONG-ului cu un alt complice din dosar - membru de încredere, potrivit „organigramei” grupului infracțional, întocmită de procurorii DIICOT.

Complice: Am auzit că te-a vizitat și vicele!

GODEI ȘTEFAN: Da, vicele, economicu’...

Complice: N-au avut nimic de comentat, economicul ți-a dat feedback?

GODEI ȘTEFAN: Nu, încă nu lasă partidu’...

Complice: Nu lasă partidu’ să-ți dea feedback?

GODEI ȘTEFAN: Da!

Complice: Ok și ți-a găsit ceva economicul?

GODEI ȘTEFAN: Nu...

Complice: Atunci, ești bine!

GODEI ȘTEFAN: Da, asta am zis și eu! Nu putem să desființăm acest CRJ (Centrul pentru Resurse Juridice - n.r.)?

Complice: Nu avem cum...

GODEI ȘTEFAN: De ce?

Complice: E o poveste mai lungă, o să-ți zic eu când o să stăm la o cafea!

GODEI ȘTEFAN: Eu l-aș desființa, că e o porcărie!

Complice: Păi, știu dar nu ține de noi, de judecătorie, de judecătorie, bossule!

GODEI ȘTEFAN: Ține de judecătorie, nu? Ei nu sunt licențiați pe nicăieri, nu sunt...

Complice: Nu!

GODEI ȘTEFAN: Am înțeles, dar ce drept au, atunci?

Complice: Au contractul ăla cu ăștia! (contractul cu Ministerul Muncii - n.r.)

GODEI ȘTEFAN: Păi, trebuie să dispară acel contract!

Complice: Ăla e un idiot, d-asta îți zic, îți povestesc eu când ne vedem!

GODEI ȘTEFAN: Păi, da, trebuie dat afară, venit unul care are...

Complice: C...e, într-un cuvânt. Hai că sunt cu băieții ăștia aici, te sun eu cand termin, te rog eu, da?

GODEI ȘTEFAN: Are instalația bună...

Fericita coincidență: Ministerul Muncii rupe contractul cu CRJ

La o lună după discuția dintre Ștefan Godei și locotenentul său, interceptată de procurori, organizația Centrul de Resurse Juridice a primit de la Ministerul Muncii, pe 6 aprilie, o adresă semnată pe 31 martie, cu ștampila ministrului Marius Budăi, prin care era înștiințată că ministerul a „denunțat unilateral” contractul cu ONG-ul, pe baza căruia putea face vizite inopinate la centrele de bătrâni.

Episodul a fost relatat de Georgiana Pascu, reprezentantă CRJ, într-un interviu pentru Hotnews.ro : „În 31 martie (ministrul Muncii - n.r.) ne-a notificat în scris și ne-a spus că nu mai avem voie să mai intrăm pentru că nu mai este nevoie de noi”.

Ea a povestit și episoade mai vechi, din timpul vizitelor la unele dintre azile, unde s-a întâlnit chiar cu Ștefan Godei, care ar fi amenințat-o.

Georgiana Pascu, CRJ: Ne-au primit foarte prost, motiv pentru care eu personal am cerut ajutorul poliției, fiind acolo în câteva rânduri. Primul centru în care am intrat se numește „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. A fost cel dintr-o zonă luxoasă din Pipera, unde-mi aduc aminte că la ieșire i-am și spus domnului președinte al acestei organizații că „pe exterior arată ca o închisoare frumoasă”. Ne-au lăsat să intrăm, le-am prezentat protocolul, după care au început să dea telefoane și mai apoi, la sfârșitul vizitei, dl. președinte m-a sunat destul de supărat, spunându-mi că tocmai iese de la Ministerul Muncii.

Hotnews: Vorbiți de Ștefan Godei...

Georgiana Pascu, CRJ: Da. M-a sunat și mi-a spus că dumnealui este la minister și că a vorbit și la serviciul juridic. Că suntem într-o mare ilegalitate, nu am fi avut voie să intrăm în centrul dumnealui pentru că este un centru privat. I-am explicat că protocolul nostru nu distinge între centre private și centre publice. Cele private primesc și bani de la stat, în baza unor contracte pentru unii dintre beneficiari.

Cum explică ministrul denunțarea unilaterală: „Nu mai prelungim acel protocol”

După ce dezvăluirile procurorilor DIICOT au declanșat scandalul de la azilele groazei, ministrul Muncii, Marius Budăi, a încercat să explice într-o conferință de presă că ministerul nu a știut de ororile de la căminele de bătrâni.

Întrebat despre măsura ruperii contractului dintre minister și CRJ, prima organizație care făcuse dezvăluiri despre ce se întâmplă acolo, Marius Budăi a susținut că nu a rupt protocolul de colaborare, ci că nu l-a mai prelungit. El a fost confruntat de reporterul Hotnews , care i-a atras atenția că formula din adresa ministrului este „denunțare unilaterală” și că protocolul era valabil până la începutul anului viitor.

acord Adresa trimisă de Ministerul Muncii către CRJ, prin care anunță denunțarea unilaterală a protocolului de colaborare. Sursă foto: Hotnews.ro

Marius Budăi: Păi nu l-am mai prelungit.

HotNews.ro: Acest lucru este contrazis chiar de o adresă semnată de dumneavoastră și de informațiile pe care le-a dat Ministerul Muncii.

Marius Budăi: În care i-am informat..nu..nu..ați citit adresa? O citiți cu atenție? I-am informat, în termenul legal de 90 de zile până la finalizarea perioadei, că nu mai prelungim acel protocol.

HotNews.ro: Nu, este o denunțare unilaterală, domnule ministru, din partea Ministerului Muncii.

Marius Budăi: Ăsta este termenul din lege.

HotNews.ro: L-ați denunțat unilateral, nu că a încetat. El înceta în ianuarie 2024. Haideți să respectăm realitatea.

Marius Budăi: El oricum înceta, l-am denunțat legal. Bun, unde vreți să ajungeți?

Protocol de 20 de ani, rupt de doi miniștri PSD

Potrivit Georgianei Pascu de la CRJ, protocolul dintre ONG și Ministerul Muncii are aproape 20 de ani vechime, cu o pauză (el mai fusese rupt în 2017 de fostul ministrul al Muncii Lia Olguța Vasilescu și repus în drepturi de succesoarea ei, Violeta Alexandru).

Pe baza protocolului, reprezentanții CRJ, împreună cu avocați, psihologi, psihiatri, asistenți sociali și chiar persoane cu dizabilități merg în vizite inopinate la centre pentru persoane instituționalizate, unde constată condițiile în care sunt ținuți oamenii acolo, iar apoi întocmesc rapoarte cu cele constatate, care ajung la instituțiile abilitate ale statului, inclusiv la procurori, dacă este cazul.

CRJ a făcut mai multe vizite anul trecut inclusiv la azilele din Voluntari ale asociației conduse de Ștefan Godei și a constatat multe nereguli, rapoartele întocmite fiind trimise, fără rezultat, către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov, DGASPC Sector 3.

Ulterior, CRJ a sesizat chiar Cancelaria Prim-ministrului (Nicolae Ciucă la acea vreme), care primise informații și de la altă organizație, informații pe baza cărora Corpul de Control al Prim-ministrului a trimis o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.



populare
astăzi

1 Grav, Ucraina, grav!

2 Așa o fi?

3 LIVE Alegeri prezidențiale 2024 / Prezența la urne în secțiile de străinătate este mult mai mică față de 2019

4 „Moartea lichidă”. Un chirurg cardiolog împărtășește cele patru alimente și băuturi „absolut toxice” pentru inimă

5 ZVON Călin Georgescu îl face muci pe Simion în Diaspora!