Simona Halep, doar un număr. De ce pică varianta contaminării intenționate cu Roxadustat a probei româncei
Printre mulțimile de variante vehiculate ca posibile pentru dopajul Simonei Halep se numără și faptul că cineva rău-intenționat a contaminat probele date de sportiva română după meciul cu Daria Snigur din turul I la US Open. Un avocat implicat în cazul jucătoarei noastre explică de ce nu stă în picioare acest scenariu.
Simona Halep trebuie să dea explicații despre cum a ajuns substanța interzisă în corpul ei
Dan Mihai, unul dintre cei doi români aleși ca arbitri-experți de Sport Resolutions, tribunalul care urmează să o audieze pe Simona Halep, a explicat: “Probele nu sunt nominale. Simona Halep a fost pur și simplu un număr ca indiciu al probei de urina prelevată la US Open”. Altfel spus, sportivii testați sunt anonimizați, tocmai pentru a scoate din calcul posibilitatea manipulării sau contaminării intenționate a probelor.
Așadar, dacă cineva ar vrea să-i facă rău unui sportiv și să contamineze o probă, nu ar avea posibilitatea, pentru că nu ar ști care este mostra prelevată de la un anume jucător! „Experții laboranți care au analizat proba de urină a Simonei habar nu a avut că ea aparține lui Halep!”, a declarat Dan Mihai, astfel că niciun chimist angajat al laboratorului acreditat la US Open 2022 nu ar fi putut manipula probele date de Simona Halep.
Altă variantă care nu stă în picioare: mâncarea contaminată accidental
Acest lucru se face tocmai pentru ca sportivii să nu invoce contaminarea intenționată a probelor în fața judecătorilor. „Probele lui Halep sunt vital-necesare să fie suficient convingătoare pentru panel (n.r. - completul celor trei arbitri Sport Resolutions care o vor audia pe Halep și martorii acesteia)”, a mai punctat avocatul Dan Mihai.
Un alt scenariu care ar putea fi invocat de Simona Halep ar fi că mâncarea i-a fost contaminată accidental. Paul Ciucur, celălalt român din cadrul Sport Resolutions, a explicat că șansele de a fi credibilă cu o asemenea versiune sunt minime: "Este o șansă destul de redusă ca, prin contaminare în mâncare, alta decât intenționată, să se fi putut regăsi o asemenea cantitate. Singura variantă ar rămâne o contaminare intenționată", a afirmat Paul Ciucur.
Sursa: adevarul.ro