- Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Moldova, a anunțat că i s-au făcut plângeri pentru calomnie după dezvăluirile despre George Simion și legăturile sale cu FSB.
- Reacția deputatului AUR, după două săptămâni: Rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români.
- În anul 2015, directorul serviciului de informații din Moldova s-a prezentat în fața liderilor de la Chișinău cu un dosar pe care era scris numele lui George Simion.
- Șef SIS Moldova: Treaba cu el nu e deloc simplă.
- General Ucraina: În timpul lui Ianukovici, țara devenise un teritoriu pe care serviciile speciale rusești programau întâlniri cu diverși agenți, fără să-i deranjeze nimeni. Prin urmare, au permis și o astfel de activitate, cea a întâlnirii dintre George Simion și reprezentanți ai FSB.
După ce a fost acuzat de un om politic de la Chișinău, dar și de un general ucrainean că e un pion al Kremlinului în România, deputatul Simion a avut nevoie de două săptămâni pentru a reacționa, făcând-o în stilul caracteristic, agresiv și fără argumente.
Anatol Șalaru a declarat, în exclusivitate pentru spotmedia.ro, că Mark Tkaciuk, un promotor al intereselor Rusiei la Chișinău, a depus o plângere la poliție, acuzându-l de calomnie.
Motivul are legătură cu declarațiile făcute de oficial, care a anunțat public faptul că George Simion s-a întâlnit în repetate rânduri cu Tkaciuk, un reprezentant al serviciilor de informații ruse, la Chișinău.
„Calomnia a fost dezincriminată în Republica Moldova, iar de eventualele plângeri se ocupă poliția, fapta, dacă este probată, fiind considerată contravenție”, ne-a declarat Anatol Șalaru.
Rakeții serviciului de spionaj ucrainean
„Mark Tkaciuk a fost multă vreme mâna dreaptă a președintelui Vladimir Voronin, promovând în discursuri și luări de poziții interesele Rusiei la Chișinău, militând împotriva Uniunii Europene, fiind unul dintre susținătorii planului de aderare a Republicii Moldova la comunitatea federală dorită de Kremlin”, a explicat fostul ministru al Apărării pentru spotmedia.ro.
Pe 27 martie 2023, liderul AUR primește o lovitură puternică de imagine în urma dezvăluirilor făcute de Anatol Șalaru, care anunță într-un interviu pentru publicația „În Linie Dreaptă” din România că Simion s-a întâlnit la Cernăuți, în mai multe rânduri, cu rezidentul FSB din Ucraina.
În plus, ministrul Șalaru a afirmat și că Simion are o relație de colaborare cu Mark Tkaciuk „om al serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.
George Simion n-a reacționat imediat după aceste dezvăluiri, crezând probabil că se vor pierde în noianul de informații, nedorind să provoace o dezbatere în jurul subiectului.
Dar declarațiile lui Anatol Șelaru au fost preluate de presa din România, au început să fie analizate și discutate, astfel că liderul formațiunii de extremă dreapta s-a văzut obligat să exprime o poziție în legătură cu cele prezentate de omul politic de la Chișinău.
Neobișnuit pentru Simion, un deputat care folosește intens rețelele sociale pentru a-și promova mesajele, de data aceasta, reacția vine din partea partidului, ca și cum întreaga formațiune a fost „acuzată”.
„Rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români. Adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, se arată în comunicatul publicat abia în data de 6 aprilie, la două săptămâni după dezvăluirile lui Șalaru, pe pagina oficială de Facebook a AUR.
„Ucraina are un istoric bogat de acțiuni îndreptate împotriva comunităților românești, atât cele aflate în componența sa - ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, cât și a celor care trăiesc între granițele statului inventat de Stalin - Republica Moldova”, se mai spune în comunicat.
Treaba cu Simion nu e deloc simplă
În luna mai 2015, Mihai Bălan, directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova) de atunci, a venit în fața liderilor coaliției cu un dosar pe care era scris numele lui George Simion, a spus Anatol Șalaru, într-o convorbire telefonică cu jurnalistul spotmedia.ro.
„Am fost prezent la acea întâlnire și-mi amintesc faptul că șeful serviciului de informații a subliniat că treaba cu Simion nu e deloc simplă”, a adăugat fostul ministru al Apărării.
SIS primise un „raport cifrat” din Ucraina despre întâlnirile lui George Simion cu reprezentanții spionajului rus, aflați în această țară.
Acesta a fost motivul pentru care lui George Simion i s-a aplicat prima interdicție de a intra în Republica Moldova.
La vremea respectivă, a atacat decizia în instanță, iar la sfârșitul acelui an i-a fost ridicată.
„Dar în 2018, când a primit interdicția pentru a doua oară, George Simion nu a mai contestat-o”, a declarat Anatol Șalaru.
Procedura de refuz a accesului pe teritoriul Republicii Moldova constă într-o recomandare făcută de SIS la Departamentul de Imigrări.
Persoana respectivă e chemată la audieri, unde i se expune situația, iar aceasta are dreptul să conteste decizia.
Interdicția de pătrundere pe teritoriul Republicii Moldova e încă în vigoare pentru George Simion, deputatul român care se promovează politic susținând unirea Basarabiei cu România.
Dar la umbra acestui discurs el servește interesele Kremlinului, conform declarațiilor făcute de fostul ministru al Apărării de la Chișinău.
„George Simion trebuia să se lanseze politic pe ambele maluri ale Prutului. Misiunea lui este cea de discreditare a mișcării unioniste din Republica Moldova”, a mai declarat Anatol Șalaru, pentru spotmedia.ro.
O reacție anemică a autorităților de la București
Liderii politici din România au evitat mereu, în ultimii ani, să reacționeze serios la adresa campaniilor lui George Simion, să ceară autorităților să investigheze situația financiară a formațiunii extremiste sau să analizeze în mod oficial, cel puțin printr-o anchetă parlamentară, creșterea artificială a popularității liderului și a partidului pe rețelele sociale.
Cum am arătat mai sus, la nivelul serviciilor de informații există rapoarte amănunțite, în cel puțin trei țări, Ucraina, Moldova și România, despre activitățile ilegale ale lui George Simion, membru în Parlamentul de la București.
„Se strâng deja multe acuzații că George Simion, liderul AUR, ar avea o legătură cu serviciile de informații ruse. Doar în ultima săptămână doi oficiali au spus asta cu subiect și predicat: un fost ministru al Apărării din Republica Moldova și un agent al serviciilor de informații ucrainene”, a scris deputatul Ionuț Stroe, pe pagina sa de Facebook.
„Am observat toți că George Simion este vocal în România doar pe subiectele care favorizează interesele Rusiei. Poate acum înțelegem mai bine de ce, de exemplu, la începutul agresiunii Rusiei în Ucraina, același George Simion a tăcut și i-a luat foarte mult timp să zică ceva”, a mai adăugat Stroe, membru PNL și purtător de cuvânt al partidului.
Dar reacțiile politice se opresc aici, iar liderul AUR își continuă ampla operațiune de propagandă rusă, nestingherit, în Parlamentul României.
Același regizor
Într-un lung articol publicat de Obozrevatel , un site ucrainean specializat în investigații de presă, sunt analizate acțiunile pro-ruse din România ale deputatului George Simion și ale senatoarei Diana Șoșoacă.
Reprezentanți ai serviciilor de informații de la Kiev susțin că ambii politicieni români fac parte dintr-o grupare care promovează intens interesele Rusiei în România, încercând să slăbească sprijinul celor din țară pentru Ucraina invadată de trupele Kremlinului.
„Am făcut parte din categoria angajaților care au fost extrem de îngrijorați de slăbirea serviciului de contraspionaj din Ucraina, chiar înainte de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014”, a declarat generalul Oleksander Skipalski, fost adjunct al SBU, serviciul ucrainean de informații, în perioada lui Viktor Ianukovici, președintele pro-rus al Ucrainei în perioada 2010-2014.
„În timpul lui Ianukovici, la Kiev a existat un adevărat desfrâu al elitei rusești. Nu mai exista un serviciu profesionist de contrainformații. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu pe care serviciile speciale rusești au organizat întâlniri cu diverși agenți, fără să-i deranjeze nimeni. Prin urmare, au permis și o astfel de activitate, cea a contactelor dintre George Simion și reprezentanți ai FSB”, a declarat generalul ucrainean pentru publicația citată.
Pe lângă interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul acestui an, deputatul român, liderul formațiunii extremiste AUR, are una și pentru Ucraina, care expiră abia în 2024.