SIF Transilvania: DIICOT a început urmărirea penală împotriva „Grupării Frățilă”, cu suspiciuni de manipulare a Bursei prin tranzacții simulate cu acțiuni
SIF Transilvania a anunțat că DIICOT i-a transmis că a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului arbitru de fotbal Constantin Frățilă, membru în Consiliul de Supraveghere al societății, și a altor persoane fizice și juridice cu care acesta ar fi acționat concertat, suspiciunile fiind de manipulare a Bursei prin tranzacții simulate cu acțiuni SIF 3, relatează Profit.ro .
"SIF Transilvania informează că, în comunicarea din data de 29.05.2018 a DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, emisă în dosarul penal nr. 582D/P/2016, se arată că în acest dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de Frățilă Constantin [membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania], SC Administration Stock Financial SRL (la data faptelor Amycris Trans SRL), Cociu Neculai, Cociu (fostă Frățilă) Maria Alexandra, Cociu Daniel, Alexe Gabriela, SC Consulting & Construction SA, Mârleneanu Marilena, Purnavel Adriana, Bobelea Ramona și Simion Dragoș, precizându-se că persoanele mai sus menționate au dobândit calitatea de suspecți", se arată într-o informare remisă de SIF Transilvania Bursei de Valori București, semnată de președintele directorul general Mihai Fercală și de adjunctul Iulian Stan.
Potrivit sursei citate, dosarul respectiv s-a format ca urmare a unei sesizări a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din iulie 2016 privind infracțiunea de manipulare a pieței de capital prin efectuarea de tranzacții simulate cu acțiuni emise de SIF Transilvania, faptă ce intră sub incidența art. 244 alin. (5) lit. a) pct. 1 din Legea nr. 297/2004, infracțiune preluată în art. 114 din Legea nr. 24/2017).
SIF Transilvania mai transmite că ASF a respins o plângere administrativă prealabilă formulată de societate împotriva unei decizii din aprilie a Autorității, referitoare la modul de stabilire a acțiunii concertate față de SIF Transilvania. Atunci, ASF constatase că grupul de acționari SIF 3 condus de Constantin Frățilă despre care se considera că acționează concertat ajunsese la o deținere cumulată de sub 5% din capitalul social al societății și nu i se mai aplica prevederea legii pieței de capital potrivit căreia drepturile de vot sunt suspendate pentru acțiunile care depășesc pragul de 5%. SIF Transilvania formulase plângere administrativă prealabilă deoarece avea "suspiciuni rezonabile că nu toți acționarii care acționează în mod concertat cu grupul Frățilă au fost analizați/evaluați de ASF". "Împotriva deciziei ASF se va formula și depune o acțiune în contencios administrativ", menționează acum SIF Transilvania.
Profit.ro a relatat pe larg desfășurarea AGA SIF Transilvania de la începutul lunii trecute, unde Mihai Fercală și Constantin Frățilă, aflați în conflict de mult timp, s-au acuzat reciproc că sunt infractori și că subminează valoarea acțiunii SIF 3. Atunci, acționarii au respins atât propunerea de revocare din Consiliul de Supraveghere a lui Constantin Frățilă, cât și cea de declanșare a unei acțiuni de atragere a răspunderii directorului general Mihai Fercală.